Έντονα ανοδικά κινούνται σήμερα οι δείκτες στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, χαιρετίζοντας το ράλι στις κινεζικές αγορές, το οποίο τροφοδοτήθηκε από τα αναμενόμενα μακροοικονομικά μεγέθη της Κίνας.
Έντονα ανοδικά κινούνται σήμερα οι δείκτες στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, χαιρετίζοντας το ράλι στις κινεζικές αγορές, το οποίο τροφοδοτήθηκε από τα αναμενόμενα μακροοικονομικά μεγέθη της Κίνας.
Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (10:23), ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύεται κατά 1,77% στις 5.882 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 2,06% στις 9.718 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 κινείται ανοδικά κατά 1,99% στις 4.273 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει σημαντικά κέρδη 1,85% στις 334,71 μονάδες.
Στο ταμπλό, η μετοχή της Glencore ενισχύεται κατά 2,5% ενώ της BP κατά 8,9%. Από την πλευρά της, η Renault κινείται σταθεροποιητικά κατά 0,25% παρά την ανάκληση 15.000 οχημάτων λόγω της παραβίασης των ανώτατων επιτρεπτών ορίων εκπομπής ρύπων.
Το 2015, η ανάπτυξη της Κίνας επιβραδύνθηκε στο 6,9% , υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 25 ετών. Ωστόσο, επρόκειτο για μία αναμενόμενη εξέλιξη, καθώς οι αναλυτές είχαν εκτιμήσει σωστά την πορεία της κινεζικής οικονομίας. Ως αποτέλεσμα, το χρηματιστήριο της Σαγκάη σημείωσε κέρδη κατά 3% και του Χονγκ Κονγκ κατά 1%.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, στο στόχαστρο των εποπτικών αρχών της ΕΚΤ βρίσκονται οι ιταλικές τράπεζες, οι οποίες ερευνώνται για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Στον έλεγχο της ΕΚΤ εντάσσονται κυρίως οι μεγαλύτερες ιταλικές τράπεζες, όπως η UniCredit, η Monte dei Paschi di Siena, Banco Popolare και η Banca Popolare di Milano Scarl.
Τη Δευτέρα, οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών σημείωσαν ισχυρές απώλειες, με τις αρμόδιες αρχές να προβαίνουν – κατά περίπτωση – στην αναστολή της διαπραγμάτευσής τους. Το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που καλούνται να διαχειριστούν υπερβαίνει τα 200 δισ. ευρώ, σημειώνοντας τα τελευταία χρόνια σταθερά ανοδική πορεία.
Τον στρατηγικό της σχεδιασμό στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εγκατέλειψε η Shell, αναπροσαρμόζοντας τα σχέδιά της λόγω της «βουτιάς» στην τιμή του πετρελαίου. Η BP είχε δημιουργήσει με την Abu Dhabi National Oil Co (ADNOC) ένα κοινό επενδυτικό σχήμα προκειμένου να αναπτύξει και να διαχειριστεί τα αποθέματα αερίου του Abu Dhabi.
«Λόγω των εξελίξεων και των τεχνικών προκλήσεων, η Shell αποφάσισε να αποχωρήσει από το σχήμα και να σταματήσει να εργάζεται για το συγκεκριμένο πρότζεκτ» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η BΡ. Σημειώνεται ότι μείζονος σημασίας εξέλιξη για το μέλλον της πετρελαϊκής εταιρείας θα διαδραματίσει η κατάληξη των διαπραγματεύσεων για την εξαγορά – συγχώνευση με την BG Group PLC.
Παράλληλα, αμετάβλητος παρέμεινε τον Δεκέμβριο ο πληθωρισμός στη Γερμανία, σύμφωνα με στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας. Για το σύνολο του 2015 κατεγράφη πληθωρισμός 0,2% - απέχοντας ωστόσο, παρασάγγας από τον στόχο του 2%. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από το 2009, καθώς η «βουτιά» 7% στον κλάδο της ενέργειας υπονομεύει τις πληθωριστικές τάσεις.
Τέλος, μείωση εμφάνισαν τα καθαρά κέρδη της Unilever κατά τη διάρκεια του δημοσιονομικού έτους 2015. Συγκεκριμένα, η κερδοφορία της πολυεθνικής υποχώρησε στα 4,91 δισ. ευρώ έναντι 5,17 δισ. ευρώ προηγουμένως, με τα λειτουργικά κέρδη ωστόσο, να ενισχύονται κατά 12% στα 7,9 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 10% στα 53,3 δισ. ευρώ, ενώ ο ρυθμός αύξησης των πωλήσεων διαμορφώθηκε στο 4,1% έναντι 2,9% προηγουμένως.