Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 29 Ιουνίου 2001 12:24

Συνεχίζεται η άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ανοδικά κινούνται και σήμερα οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη. Το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών συγκεντρώνουν προς το παρόν μετοχές από το τρίπτυχο ΤΜΤ (Τεχνολογία, ΜΜΕ, Τηλεπικοινωνίες) μετά τα ευχάριστα νέα για ευρωπαϊκές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους παραπάνω κλάδους.

Στη βελτίωση του κλίματος συνέβαλε και η σημαντική χθεσινή άνοδος στη Wall Street, καθώς οι επενδυτές ερμήνευσαν την απόφαση της Fed να μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μ.β. ως ένδειξη ότι τα χειρότερα για την αμερικανική οικονομία έχουν περάσει. Περαιτέρω ώθηση στους αμερικανικούς δείκτες έδωσε η άνοδος της μετοxής της Microsoft μετά την απόφαση Ομοσπονδιακού Eφετείου να ανακαλέσει απόφαση διάσπασης της εταιρείας.

Η μετοχή της Vodafone συνεχίζει και σήμερα την ανοδική της πορεία μετά την ανακοίνωση της ισπανικής τράπεζας BSCH ότι δεν προτίθεται να ρευστοποιήσει το 2,7% του μεριδίου που κατέxει στη βρετανική εταιρεία. Ανοδικά κινούνται, επίσης, οι μετοχές και άλλων τηλεπικοινωνιακών κολοσσών, μεταξύ των οποίων η British Telecommunications, η Deutsche Telekom και η France Telecom.

Κέρδη καταγράφουν, επίσης, και οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης μετά τα ευνοϊκά σχόλια της J.P. Morgan για τη Vivendi Universal. Ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος εκτιμά ότι η γαλλική εταιρεία θα επιτύχει τους οικονομικούς στόχους που έχει θέσει για την τρέχουσα χρήση.

Η μετοχή της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας Peugeot ενισχύεται κατά 0,4% μετά από σημερινή δημοσιεύματα που τη θέλουν να βρίσκεται κοντά στην υπογραφή συμφώνου συνεργασίας με την ιαπωνική Toyota.

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 υποχωρεί οριακά κατά 0,03% και βρίσκεται στις 5.636,8 μονάδες, στο Χρηματιστήριο του Παρισιού, ο δείκτης CAC 40 έχει φθάσει τις 5.144,81 μονάδες με κέρδη 0,22% και, τέλος, στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Xetra DAX βρίσκεται στις 5.144,81 μονάδες με άνοδο 0,23%.