Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2005 12:49

Kingfisher: Κλείνει 22 καταστήματα B&Q μετά τη μείωση των κερδών

ΣΧΕΔΙΑ για το κλείσιμο 22 καταστημάτων της B&Q στη Βρετανία, με κόστος 188 εκατ. λιρών Αγγλίας (341 εκατ. δολ.) μετά τη συρρίκνωση των καταναλωτικών δαπανών, που οδήγησαν σε μείωση των καθαρών κερδών, κάνει η Kingfisher Plc, η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία βελτίωσης κατοικιών, λιανικής, στον κόσμο.

Οι περισσότεροι από τους 1.250 εργαζομένους που απασχολούνται στα καταστήματα θα μετακινηθούν σε άλλα κοντινά, σύμφωνα με σημερινή δήλωση του εκτελεστικού της διευθυντή, Gerry Murphy, σε τηλεδιάσκεψη. Με 335 καταστήματα B&Q, είναι η μεγαλύτερη εταιρεία βελτίωσης κατοικιών στη Βρετανία και αποτελεί περισσότερο από το 50% των κερδών και των πωλήσεων της Kingfisher, που εδρεύει στο Λονδίνο.

Η εταιρεία, αναχαιτίζει τη λειτουργία της, αποτέλεσμα της συρρίκνωσης των καταναλωτικών δαπανών, που ψαλιδίζει τις πωλήσεις στα B&Q, αλλά και των ανταγωνιστριών της, όπως της MFI Furniture Group Plc. Την περασμένη εβδομάδα η Kingfisher, ανακοίνωσε ότι θα περικόψει 400 θέσεις εργασίας στα κεντρικά γραφεία των B&Q στο Σαουθάμπτον της Αγγλίας. Τα κέρδη της, από το συγκεκριμένο τμήμα, μειώθηκαν 34%, το εξάμηνο μέχρι και τις 30 Ιουλίου.

Οι μετοχές της, υποχωρούσαν 7,25 πένες, ποσοστό 3%, φθάνοντας στις 237,75 πένες η μία στις 10:01 π.μ. στο Λονδίνο, τοπική ώρα. Συνολικά φέτος, έχουν υποχωρήσει 23%. Μόνο τέσσερις από τους 27 οικονομικούς αναλυτές που παρακολουθούν την εταιρεία εισηγούνται για τις μετοχές της «buy». Οι 16 εισηγούνται «hold» και οι υπόλοιποι την πώληση των μετοχών της.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, τα καθαρά κέρδη το πρώτο εξάμηνο της χρήσης του 2006 θα μειωθούν στα 165,7 εκατ. λίρες ή 7,1 πένες ανά μετοχή, από 193,6 εκατ. λίρες ή 8,3 πένες ανά μετοχή, πριν από ένα χρόνο. Η εκτίμηση αυτή, είναι χαμηλότερη της πρόβλεψης των αναλυτών, που ανέφεραν ότι τα κέρδη της θα διαμορφωθούν στα 180 εκατ. λίρες Αγγλίας.