Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2005 00:01

Κατεύθυνση αναζητεί η αγορά

ΓΥΡΩ από τον άξονά της περιστρέφεται η χρηματιστηριακή αγορά, αναζητώντας κατεύθυνση, εν μέσω αντιφατικών ενδείξεων για την οικονομία και των ανησυχιών εν όψει της συνεδρίασης της Φέντεραλ Ριζέρβ, ενώ ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 απογειώθηκε σε ρεκόρ τετραετίας.

ΓΥΡΩ από τον άξονά της περιστρέφεται η χρηματιστηριακή αγορά, αναζητώντας κατεύθυνση, εν μέσω αντιφατικών ενδείξεων για την οικονομία και των ανησυχιών εν όψει της συνεδρίασης της Φέντεραλ Ριζέρβ, ενώ ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 απογειώθηκε σε ρεκόρ τετραετίας.

Οι μεικτές αναφορές για την οικονομία διατήρησαν τις μετοχές στη Wall Street σε στενό εύρος διακύμανσης, με τους επενδυτές να εστιάζουν στην πτώση του δείκτη της Φιλαδέλφεια και την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνοικά 13,85 μονάδες, ποσοστό 0,13%, φθάνοντας στις 10.558,75 μονάδες. Με απώλειες 3,18 μονάδων, ποσοστό 0,15%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.146,15 μονάδες.

Τα στοιχεία για τη δραστηριότητα στον τομέα μεταποίησης στην περιοχή της Φιλαδέλφεια και της Ν. Υόρκης έδειξαν ότι η οικονομία αναπτύσσεται με βραδείς ρυθμούς, στον απόηχο του τυφώνα «Κατρίνα». Οι οικονομικές αναφορές είναι οι πρώτες που θα δείξουν τις επιπτώσεις του τυφώνα, που σάρωσε περιοχές στον Κόλπο του Μεξικού.

Οι μετοχές ανέκαμψαν προσωρινά τις πρώτες ώρες των συναλλαγών, παρά τα μεικτά οικονομικά στοιχεία, καθώς μερικοί επενδυτές έσπευσαν σε επιλεκτικές αγορές μετοχών μετά το διήμερο ρευστοποιήσεων.

Αλλά η αγορά γρήγορα έγινε και πάλι νευρική και χωρίς κατεύθυνση, με τους επενδυτές να προσπαθούν να ζυγίσουν τις ανταγωνιστικές επιρροές.

Παρ' όλα αυτά, οποιαδήποτε πτώση δεν είναι απρόσμενη, όπως δηλώνουν αναλυτές, ύστερα από ευφορία δύο εβδομάδων στη μέση του Σεπτεμβρίου, που τυπικά θεωρείται η χειρότερη περίοδος του χειρότερου μήνα για μετοχές.

Ακόμη και με το χθεσινό κύμα οικονομικών στοιχείων και την τρέχουσα εβδομάδα, υπάρχουν ακόμη ερωτηματικά για την οικονομία και την απόφαση της Φέντεραλ Ριζέρβ την επόμενη εβδομάδα.

Οι τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ήταν μεικτές με το βρετανικό δείκτη FTSE 100 να τερματίζει σε ρεκόρ τετραετίας, καθώς οι μετοχές εταιρειών του τομέα ενέργειας, όπως της BP ακολούθησαν τα κέρδη του αργού και οι γερμανικές αγορές υποχώρησαν εν μέσω ανησυχιών για τις εκλογές του Σαββατοκύριακου.

Σε ολόκληρη την Ευρώπη, ο δείκτης του Λονδίνου FTSE 100 ξεπέρασε σε επίδοση τους υπολοίπους λόγω κερδών σε πετρελαϊκούς κολοσσούς και ο δείκτης κέρδισε 0,70% κλείνοντας στα υψηλότερα τετραετίας στις 5.383,5 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ