Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2005 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι μετοχές των εταιρειών με ηλεκτρονικά, όπως της Samsung Electronics Co., καθώς ανησυχία επικρατεί, ότι οι τιμές των ημιαγωγών ενδέχεται να υποχωρήσουν, εξ αιτίας της απροσδόκητης ανόδου των αποθεμάτων τους, σε συνδυασμό με την πτώση των μετοχών των εταιρειών παραγωγής chip των ΗΠΑ. Οι μετοχές της TDK Corp. σημείωναν απώλειες μετά την προς τα κάτω αναθεώρηση της JPMorgan Chase & Co., για τη μετοχή της.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, τον οποίον αποτελούν περισσότερες από 1.000 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, υποχωρούσε 0,4%, φθάνοντας στις 109,27 μονάδες, στις 12:09' μ.μ. στο Τόκυο. Ο δείκτης των μετοχών του κλάδου της υψηλής τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένης της Samsung Electronics και της TDK, αποτελούσαν περίπου το 40% των συνολικών απωλειών του δείκτη.

Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei 225, σημείωνε απώλειες 0,6%, φθάνοντας στις 12.906,79 μονάδες, τη στιγμή που ο Topix έχανε 0,4%. Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 Index αναρριχήθηκε 0,9%, σημειώνοντας τα μεγαλύτερα κέρδη μεταξύ των λοιπών δεικτών της περιφέρειας. Οι μετοχές της BHP Billiton και της Rio Tinto Group κινήθηκαν ανοδικά μετά την προς τα πάνω αναθεώρηση των μετοχών τους από την UBS AG, η οποία επικαλέστηκε την άνοδο των τιμών των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής.

Ανοδικά κινούντο οι δείκτες στη Ν. Ζηλανδία, τις Φιλιππίνες και την Ινδονησία, ενώ απώλειες σημείωναν οι υπόλοιποι.

Οι μετοχές μερικών εξαγωγικών εταιρειών κινήθηκαν πτωτικά, μετά τις εκθέσεις στις ΗΠΑ, οι οποίες έδειξαν άνοδο των τιμών που κατέβαλαν οι βιομηχανίες αυτόν τον μήνα, αυξάνοντας την ανησυχία, ότι ο πληθωρισμός θα επιταχυνθεί στη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Μέσα στην εβδομάδα, ο περιφερειακός δείκτης MSCI οδεύει να κλείσει με κέρδη 0,8% για τέταρτη εβδομάδα, μετά την συντριπτική νίκη του Ιάπωνα πρωθυπουργού Junichiro Koizumi στις εκλογές της 11ης Σεπτεμβρίου, κάτι που τόνωσε τη φημολογία, ότι ο πρωθυπουργός, θα έχει περισσότερη ισχύ για να εφαρμόσει πολιτικές που θα ευνοήσουν την ανάπτυξη στη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο.

Στις ΗΠΑ, ο Nasdaq Composite Index, σημείωσε απώλειες 0,2%, για τρίτη συνεχόμενη φορά και για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τις 8 Αυγούστου.