Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2005 11:08

ΟΟΣΑ: Στο 9% φέτος η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας

Με ρυθμό 9% φέτος και 9,2% το 2006 θα αναπτυχθεί η κινεζική οικονομία, εκτιμά ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στην πρώτη πλήρη «Οικονομική Μελέτη για την Κίνα», που εκπόνησε ο διεθνής οργανισμός και παρουσιάστηκε σήμερα στο Πεκίνο.

Οι συγγραφείς της μελέτης υπογραμμίζουν πως η ανάπτυξη του ασιατικού γίγαντα, εδώ και 20 χρόνια, «τοποθετείται, κατά μέσον όρο, περίπου στο 9,5%, ρυθμός, ο οποίος είναι ταχύς και θα διατηρηθεί ακόμη για κάποια χρόνια».

Τονίζουν, ωστόσο, ότι για να διατηρηθούν οι εντυπωσιακοί αυτοί ρυθμοί ανάπτυξης, η Κίνα οφείλει να επιτρέψει στο εθνικό νόμισμά της να κινηθεί πιο ελεύθερα, να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις στις τράπεζες και να υιοθετήσει σειρά νόμων για τόνωση της επιχειρηματικότητας.

Στην έκθεση διατυπώνεται η πρόβλεψη πως η κινεζική οικονομία - η οποία είναι σήμερα η έβδομη μεγαλύτερη παγκοσμίως - πρόκειται σε μία πενταετία να καταλάβει την τρίτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη, αφήνοντας πίσω την Ιταλία, Γαλλία και Βρετανία, ενώ, στις αρχές της επόμενης δεκαετίας, θα είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας του πλανήτη.

Το Πεκίνο, αν και δεν είναι μέλος του ΟΟΣΑ, συμμετέχει τακτικά με το καθεστώς του παρατηρητή. Έχει αρχίσει, επίσης, να συμμετέχει ως προσκεκλημένος στις συναντήσεις των υπουργών Οικονομικών της G7.

Πηγές: ΑΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters