Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2016 14:36

SAP: Έλλειμμα ψηφιακών δεξιοτήτων στη διεθνή επιχειρηματική αγορά

Έλλειμμα ψηφιακών δεξιοτήτων επικρατεί στη διεθνή επιχειρηματική αγορά, στερώντας τη δυνατότητα ταχείας  μετάβασης των επιχειρήσεων στη ψηφιακή εποχή.

Έλλειμμα ψηφιακών δεξιοτήτων επικρατεί στη διεθνή επιχειρηματική αγορά, στερώντας τη δυνατότητα ταχείας  μετάβασης των επιχειρήσεων στη ψηφιακή εποχή.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα της SAP - την οποία παρουσιάζει ο ΣΕΠΕ - ενώ το 73% των CIOs, παγκοσμίως, αναγνωρίζει ότι οι ψηφιακές δεξιότητες στον τομέα των big data analytics skills είναι κομβικές για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, μόνο το 39% απαντά ότι διαθέτει το κατάλληλο προσωπικό για να υποστηρίξει το συγκεκριμένο τομέα. Αντίστοιχα υψηλή είναι και η ζήτηση για ψηφιακές δεξιότητες στον τομέα του Internet of Things, όπου μόνο το 37% των CIOs απαντά ότι έχει στη διάθεσή του, εργαζόμενους με τα συγκεκριμένα skills.

Με τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων να αποτελεί μονόδρομο και να βρίσκεται προ των πυλών, οι εταιρείες ανά τον κόσμο στερούνται των κατάλληλων εργαλείων, που θα τους οδηγήσουν στη digital εποχή. Η έλλειψη των κατάλληλων ψηφιακών δεξιοτήτων, από πλευράς προσωπικού, είναι από τους κύριους λόγους, που αποστερούν από το επιχειρείν μια πιο γρήγορη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή.

Την εικόνα αυτή αποτυπώνει πρόσφατη έρευνα της SAP με τίτλο «Δεξιότητες για Ψηφιακό Μετασχηματισμό», που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Σύμφωνα με την έρευνα, μόλις το 17% των CIOs, που συμμετείχαν, δήλωσε ότι η εταιρεία τους απαρτίζεται από προσωπικό, το οποίο διαθέτει τα απαιτούμενα προσόντα, ικανά να βοηθήσουν στο ψηφιακό μετασχηματισμό της. 

Η έρευνα διαπιστώνει, πάντως, ότι οι σύγχρονες επιχειρήσεις αναγνωρίζουν τη σημασία των ψηφιακών τεχνολογιών για τις δραστηριότητες τους, με το 27% να απαντά πως διαθέτει ένα σαφές σχέδιο σχετικά με την εφαρμογή των ψηφιακών στρατηγικών. Ωστόσο, ο αντίκτυπος της ψηφιοποίησης στη συνολική επιχειρηματική στρατηγική, σε συνδυασμό με τους “ψηφιακά αγνώμονες” υπαλλήλους, όπως σημειώνει η μελέτη, εξακολουθεί να αποτελεί ορατή απειλή για τις επιχειρήσεις. 

Οι ίδιοι οι CIOs αναδεικνύουν μέσω της μελέτης και τις ψηφιακές δεξιότητες του προσωπικού, που θεωρούν απαραίτητες για την επιτυχή υλοποίηση του ψηφιακού μετασχηματισμού της εταιρείας τους. Συγκεκριμένα, αξιολογούν, ως ζωτικής σημασίας, τις δεξιότητες στους τομείς της ψηφιακής ασφάλειας, των επιχειρηματικών δικτύων και της διαχείρισης των αλλαγών.

Μάλιστα, το 80% των CIOs, που συμμετείχαν στην έρευνα, θεωρούν ότι η διαχείριση των αλλαγών είναι η δεύτερη πιο σημαντική δεξιότητα για την επιτυχημένη ψηφιακή αλλαγή μιας επιχείρησης, μετά την ψηφιακή ασφάλεια.