Νέα άνοδο του δείκτη οικονομικού κλίματος καταγράφηκε το δ’ τρίμηνο του 2015, σύμφωνα με έρευνα της Eταιρείας Ανώτατων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ) και της ICAP Group, σε δείγμα 3.020 διευθυνόντων συμβούλων και γενικών διευθυντών των μεγαλύτερων ελληνικών επιχειρήσεων.
Νέα άνοδο του δείκτη οικονομικού κλίματος καταγράφηκε το δ’ τρίμηνο του 2015, σύμφωνα με έρευνα της Eταιρείας Ανώτατων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ) και της ICAP Group, σε δείγμα 3.020 διευθυνόντων συμβούλων και γενικών διευθυντών των μεγαλύτερων ελληνικών επιχειρήσεων.
Συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης διαμορφώθηκε στις 120 μονάδες, σημειώνοντας νέα άνοδο. Πρόκειται για μία εξέλιξη, η οποία αποτυπώνει την συγκρατημένη αισιοδοξία των ανώτατων στελεχών για την πορεία της οικονομίας και των σημαντικών θεμάτων που πρέπει να αντιμετωπιστούν στα πλαίσια της εφαρμογής του τρίτου προγράμματος μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκε με τους δανειστές.
Παράλληλα, αναγνωρίζονται οι κίνδυνοι από την καθυστέρηση στην εφαρμογή του προγράμματος που παρατείνουν την περίοδο ύφεσης. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων ανά τάξη μεγέθους δείχνει ανοδική πορεία του δείκτη σε όλα τα μεγέθη των επιχειρήσεων. Ιδιαίτερα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ο δείκτης σημείωσε μεγαλύτερη αύξηση έναντι των μεγάλων και πολύ μεγάλων. Ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης (ΕΑΣΕ-CEO Current status Index) σημείωσε άνοδο και διαμορφώθηκε στις 106 μονάδες έναντι 94 το προηγούμενο τρίμηνο. Ο δείκτης προσδοκιών (ΕΑΣΕ-CEO Expectation Index) κινήθηκε ανοδικά στις 134 μονάδες έναντι 131 μονάδων του προηγούμενου τριμήνου.
Αναλυτικά, οι επιμέρους δείκτες καταγράφουν τις παρακάτω εξελίξεις για το 4ο τρίμηνο του 2015:
Ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης της χώρας σημείωσε άνοδο και διαμορφώθηκε στις 113 μονάδες έναντι 104 το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που δηλώνουν ότι η τρέχουσα οικονομική κατάσταση της χώρας επιδεινώθηκε, μειώθηκε σε 82% έναντι 90% το προηγούμενο τρίμηνο. Ο δείκτης οικονομικής κατάστασης της χώρας ένα έτος μετά σημείωσε μικρή άνοδο στις 157 μονάδες έναντι 155 του προηγούμενου τριμήνου. Το ποσοστό των CEOs που εκτιμά ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας θα είναι καλύτερη στο επόμενο έτος σημείωσε οριακή άνοδο σε 23% (έναντι 22% το προηγούμενο τρίμηνο).
Ο δείκτης της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης του κλάδου στον οποίο δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις σημείωσε αύξηση μετά από τρία τρίμηνα πτωτικής πορείας και διαμορφώθηκε στις 119 μονάδες έναντι 106 το προηγούμενο τρίμηνο. Αυξήθηκε σε 9% (έναντι 6% το προηγούμενο τρίμηνο) το ποσοστό των CEOs που δηλώνουν ότι η τρέχουσα κατάσταση του κλάδου τους είναι καλύτερη σε σχέση με 1 έτος πριν. Ο δείκτης προσδοκιών για την οικονομική κατάσταση του κλάδου δραστηριοποίησης σημείωσε νέα άνοδο στις 142 μονάδες έναντι 139 το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που θεωρούν ότι σε ένα χρόνο οι κλάδοι που δραστηριοποιούνται θα είναι σε καλύτερη οικονομική κατάσταση σε σχέση με την τωρινή διαμορφώθηκε σε 21%, ποσοστό που αυξάνεται σε 24% για τους CEOs των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων.
Ανακόπηκε η πτωτική πορεία του δείκτη τρέχουσας οικονομικής κατάστασης των εταιρειών και διαμορφώθηκε στις 103 μονάδες έναντι 84 μονάδων το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που δηλώνουν ότι η τρέχουσα οικονομική κατάσταση των εταιρειών τους είναι καλύτερη σε σχέση με ένα έτος πριν, αυξήθηκε σε 40% έναντι 28% το προηγούμενο τρίμηνο. Ο δείκτης προσδοκιών των CEOs για την οικονομική κατάσταση της εταιρείας τους το επόμενο έτος σημείωσε νέα άνοδο στις 128 μονάδες έναντι 119 το προηγούμενο τρίμηνο, εκφράζοντας την αισιοδοξία τους σχετικά με την μελλοντική πορεία των επιχειρήσεων που διοικούν. Το ποσοστό των CEOs που προσδοκεί βελτίωση αυξήθηκε σε 44% έναντι 38% το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ πιο αισιόδοξοι έναντι των λοιπών κλάδων εμφανίζονται οι CEOs των βιομηχανικών επιχειρήσεων σε ποσοστό 54%.
Ο δείκτης τρεχουσών δαπανών για επενδύσεις παγίου κεφαλαίου παρουσίασε αύξηση στις 97 μονάδες έναντι 83 το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που δηλώνουν ότι η τρέχουσα επενδυτική δαπάνη των επιχειρήσεων που διοικούν είναι υψηλότερη σε σχέση με το προηγούμενο έτος αυξήθηκε σε 20% έναντι 17% το προηγούμενο τρίμηνο, ποσοστό που αυξάνεται σε 27% για τους CEOs των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων. Ο δείκτης επενδυτικών προσδοκιών σημείωσε οριακή μείωση στις 118 μονάδες έναντι 119 το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που δηλώνουν ότι οι επενδυτική δαπάνη στις επιχειρήσεις που διοικούν θα είναι υψηλότερη κατά τον επόμενο χρόνο, παρέμεινε στο ίδιο επίπεδο με το προηγούμενο τρίμηνο (24%), ποσοστό που αυξάνεται σε 33% για τους CEOs των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων.
Ο δείκτης τρέχουσας απασχόλησης σημείωσε άνοδο και διαμορφώθηκε στις 97 μονάδες έναντι 91 το προηγούμενο τρίμηνο. Αυξήθηκε σε 32% (έναντι 28% το προηγούμενο τρίμηνο) το ποσοστό των CEOs που δηλώνουν ότι ο αριθμός των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που διοικούν είναι αυξημένος σε σύγκριση με ένα έτος πριν, ποσοστό που αυξάνεται σε 39% για τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις. Ο δείκτης προσδοκιών απασχόλησης παρουσίασε νέα άνοδο και διαμορφώθηκε στις 127 μονάδες έναντι 122 το προηγούμενο τρίμηνο. Το 29% των CEOs δηλώνουν ότι η απασχόληση στις εταιρείες που διοικούν θα είναι αυξημένη 1 έτος μετά, ποσοστό που αυξάνεται σε 33% για τους CEOs των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων.
Εκτός των βασικών ερωτήσεων που υποβάλλονται κάθε τρίμηνο στους CEOs, ζητήθηκε επιπλέον να εκφράσουν την άποψη τους για την πώληση από τις Τράπεζες των κόκκινων δανείων σε εξειδικευμένες εταιρείες / funds. Το 33% των CEOs πιστεύουν ότι με τον τρόπο αυτό θα εξυγιανθεί το χαρτοφυλάκιο των τραπεζών και θα οδηγήσει σε ουσιαστική αύξηση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων. Ωστόσο το 55% των CEOs είναι λιγότερο αισιόδοξοι πιστεύοντας ότι αυτό θα συμβεί σε μικρό βαθμό. Αντίθετα το 12% του συνόλου δηλώνει ότι η ενέργεια αυτή δεν θα οδηγήσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Πρόσφατα η διεθνής τρομοκρατία παρουσίασε έξαρση.
Σχεδόν ένας στους δύο CEOs πιστεύει ότι το γεγονός αυτό θα οδηγήσει τις χώρες μέλη της Ε.Ε σε μέτρα μείωσης της ελεύθερης ροής ατόμων, εργασίας, αγαθών και υπηρεσιών. Παράλληλα το 45% των CEOs αναγνωρίζει μεν τον κίνδυνο οι χώρες μέλη της Ε.Ε. να οδηγηθούν σε περιοριστικά μέτρα, αλλά πιστεύει ότι αυτό θα γίνει μόνο σε μικρό βαθμό. Αντίθετα, το 7% των CEOs θεωρεί ότι παρά την έξαρση της διεθνούς τρομοκρατίας το τελευταίο διάστημα, οι χώρες μέλη της Ε.Ε δεν θα οδηγηθούν στην λήψη τέτοιων μέτρων.