Οικονομία & Αγορές
Σάββατο, 17 Σεπτεμβρίου 2005 00:01

Κλίμα ευφορίας στην Ευρώπη

ΣΕ ΘΕΤΙΚΟ έδαφος παρέμειναν οι μετοχικές αξίες στη Wall Street κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, αν και για μία ακόμη φορά την παράσταση έκλεψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και τα εντυπωσιακά τους κέρδη.

ΣΕ ΘΕΤΙΚΟ έδαφος παρέμειναν οι μετοχικές αξίες στη Wall Street κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, αν και για μία ακόμη φορά την παράσταση έκλεψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και τα εντυπωσιακά τους κέρδη.

Η προοπτική καλύτερων επιχειρηματικών ευκαιριών -έπειτα από τη δέσμευση του προέδρου Μπους για μεγαλύτερη ομοσπονδιακή χρηματοδότηση για την ανοικοδόμηση περιοχών στον Κόλπο του Μεξικού - συνέβαλε στην ενίσχυση των blue-chips, τα οποία με τη σειρά τους βοήθησαν το δείκτη τεχνολογίας Nasdaq να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα των τριών προηγουμένων ημερών.

To κλίμα ευφορίας διατηρήθηκε και χθες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις μετοχικές αξίες να εκτινάσσονται σε νέα υψηλά επίπεδα των τελευταίων σαράντα μηνών, με τις εταιρείες μεταλλευμάτων να «πρωτοστατούν» στα κέρδη.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 σημείωσε άνοδο μεγαλύτερη της μισής ποσοστιαίας μονάδας, κλείνοντας στις 1.213,9 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Μαΐου 2002. Ο δείκτης κατέγραψε ανοδική πορεία για τρίτη διαδοχική εβδομάδα, με τα κέρδη του από τις αρχές του έτους να ανέρχονται στο 17%.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε το Χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης, εν όψει της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης την Κυριακή. Ο δείκτης DAX του γερμανικού χρηματιστηρίου ενισχύθηκε κατά 1,6%, με τους επενδυτές να διατηρούν την αισιοδοξία τους για τη διατήρηση του κλίματος ευφορίας, όποια κι αν είναι η έκβαση στις εκλογές της 18ης Σεπτεμβρίου.

«Ακόμη και στην περίπτωση που το κόμμα των Συντηρητικών δεν εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία, το επενδυτικό κλίμα δεν πρόκειται να υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά», εκτιμά ο ¶λαν Ζλάταρ της Julius Baer, επικαλούμενος τις προσπάθειες αναδιάρθρωσης από την πλευρά των γερμανικών επιχειρήσεων.

Κλίμα ευφορίας επικρατούσε και στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, με τις μετοχές να κλείνουν στα υψηλότερα επίπεδα σε διάστημα μεγαλύτερο της τετραετίας. Ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,45%, κλείνοντας στις 5.407,9 μονάδες.

Στην αγορά του Τόκιο, ο Nikkei δεν κατάφερε να ξεπεράσει το ψυχολογικό όριο των 13.000 μονάδων, με το δείκτη να χάνει έδαφος, υποχωρώντας στις 12.958,68 μονάδες.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΤΣΟΒΟΥ