Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2005 10:18

Η πολιτική αβεβαιότητα πιέζει τις γερμανικές μετοχές

Με απώλειες άνοιξαν σήμερα οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων εν μέσω αβεβαιότητας για τις πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία.

Το χθεσινοβραδυνό «θρίλερ» των βουλευτικών εκλογών οδηγεί από σήμερα την υποψήφια των Συντηρητικών για την καγκελαρία Ανγκελα Μέρκελ σε σειρά συνομιλιών με όλα τα γερμανικά κόμματα, εκτός από το Κόμμα της Αριστεράς, για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/09/19/1090569.htm .

«Αυτό είναι το χειρότερο σενάριο για τις αγορές, καθώς δεν υπάρχει καμία απολύτως βεβαιότητα για το εάν τα κόμματα θα συμφωνήσουν να σχηματίσουν έναν συνασπισμό, εάν αυτός ο συνασπισμός θα μπορέσει να συμφωνήσει σε ένα οικονομικό πρόγραμμα και εάν αυτό το πρόγραμμα θα συνεχίσει τουλάχιστον τις μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησε ο Σρέντερ», δήλωσε στο Reuters η Valeria Plagnol, επικεφαλής οικονομολόγος της CM-CIC Securities. «Όλα αυτά θα χρειαστούν χρόνο και αυτό το πολιτικό "κενό" δεν θα αρέσει στις αγορές», πρόσθεσε.

«Ποιος θα κυβερνήσει τώρα τη Γερμανία; Είναι μήπως οι νέες εκλογές ο μόνος τρόπος για την έξοδο από αυτό το χαοτικό αποτέλεσμα;», αναρωτιέται η γερμανική εφημερίδα "Bild".

Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Xetra DAX άνοιξε στις 4.883,28 μονάδες σημειώνοντας σημαντική πτώση κατά 2,1%.

Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 βρίσκεται στις 4.473,22 μονάδες (-0,80%) και στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 στις 5.392,3 μονάδες (-0,29%).