Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2005 10:52

Norsk Hydro: Εξαγορά της Spinnaker αντί 2,45 δισ. δολ.

ΣΥΜΦΩΝΙΑ για την εξαγορά της Spinnaker Exploration Co., αντί του ποσού των 2,45 δισ. δολ., προκειμένου να αποκτήσει εγκαταστάσεις στον Κόλπο του Μεξικό στις ΗΠΑ, καθώς η παραγωγή από τις πετρελαιοπηγές της στη Βόρειο Θάλασσα μειώνεται, θα προχωρήσει η δεύτερη σε μέγεθος εταιρεία πετρελαιοειδών της Νορβηγίας, Norsk Hydro ASA.

Η Norsk Hydro θα καταβάλλει 2,45 δισ. δολ. σε μετρητά ή 65,50 δολ. ανά μετοχή και θα απορροφήσει χρέος 110 εκατ. δολ., σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση στο Χρηματιστήριο του Οσλο. Η τιμή είναι 34% υψηλότερα έναντι της τιμής κλεισίματος της μετοχής της Spinnaker, την περασμένη εβδομάδα.

Η Hydro και η μεγαλύτερη ανταγωνίστριά της, Statoil ASA, ψάχνουν στο εξωτερικό και στην Αρκτική για νέα αποθέματα ενεργείας, καθώς η παραγωγή μειώνεται στη Βόρειο Θάλασσα, μετά από 30 και πλέον χρόνια. Τον Απρίλιο, η Statoil συμφώνησε να αγοράσει περιουσιακά στοιχεία στα βαθιά του Κόλπου του Μεξικό, από την EnCana Corp. του Καναδά, αντί του ποσού των 2 δισ. δολαρίων.

Οι εξαγορές στην βιομηχανία πετρελαίου και αερίου αυξάνονται, καθώς η άνοδος των τιμών οδήγησαν σε κέρδη ρεκόρ και νέες πετρελαιοπηγές είναι πιο δύσκολο να βρεθούν.

Η εξαγορά, αναμένεται να αυξήσει κατά μέσον όρο την ετήσια διεθνή παραγωγή της Hydro, από το 2005 έως το 2008 στο 40%, σύμφωνα με την εταιρεία. Η παραγωγή της Spinnaker, σχεδιάζεται να υπερδιπλασιαστεί στα 50.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως μέχρι το 2008, από 23.000 βαρέλια που είναι σήμερα.

Η Hydro, η οποία αντλεί περίπου το 90% του πετρελαίου και του αερίου στη χώρα της, είχε ημερήσια παραγωγή πετρελαίου και αερίου το δεύτερο τρίμηνο 539.000 βαρέλια, λιγότερα από τα 569.000 βαρέλια ημερησίως, πριν από ένα χρόνο.

Τα αποδεδειγμένα αποθέματα μέχρι τα τέλη του 2004 ήταν 2,076 δισ. βαρέλια πετρελαίου, χαμηλότερα από τα 2,288 δισ. βαρέλια, πριν από ένα χρόνο.

Η Spinnaker έχει αποθέματα 129 εκατ. βαρέλια και έχει τα δικαιώματα εξερεύνησης πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικό και τη Νιγηρία, σύμφωνα με την Hydro. Η αμερικανική εταιρεία, ανακοίνωσε τον Ιούνιο ότι ανακάλυψε κοιτάσματα αερίου στην περιοχή εξερεύνησης «Q», στον Κόλπο του Μεξικό. Η Spinnaker, η οποία έχει μερίδιο 50% σε αυτήν την περιοχή, αποκάλεσε την ανακάλυψη σημαντική για τα αποθέματά της.

Η Hydro, με δραστηριότητες στην Αγκόλα, τη Ρωσία και το Ιράν, αναπτύσσει το πρώτο της έργο στον Κόλπο του Μεξικό, στην ανακάλυψη «Telemark», όπως αποκαλείται στην οποία αγόρασε μερίδιο 57,5% πέρυσι. Η εταιρεία, είναι επίσης η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής αλουμινίου στον κόσμο.

Η εξαγορά σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί το τέταρτο τρίμηνο αυτού του έτους, σύμφωνα με την Hydro.