Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2005 12:25

Lukoil: 61% υψηλότερα κέρδη το β' τρίμηνο

ΑΥΞΗΣΗ, σε ποσοστό της τάξης του 61%, σημείωσαν το δεύτερο τρίμηνο της χρήσης τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής πετρελαίου της Ρωσίας, OAO Lukoil, καθώς αυτή ευνοήθηκε από την αύξηση των τιμών του πετρελαίου σε επίπεδα ρεκόρ.

Τα καθαρά της κέρδη αυξήθηκαν στο 1,41 δισ. δολ. ή 1,71 δολ. ανά μετοχή από 877 εκατ. δολ. ή 1,06 δολ. ανά μετοχή, που ήταν πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας, που εδρεύει στη Μόσχα.

Τα αποτελέσματά της διαμορφώθηκαν σχεδόν εντός των προβλέψεων των αναλυτών οκτώ τραπεζών, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News και προέβλεπαν κέρδη 1,42 δισ. δολαρίων. Οι πωλήσεις της σημείωσαν αύξηση σε ποσοστό της τάξης του 70%, φθάνοντας στα 13,6 δισ. δολάρια.

Η Lukoil, παράγει περίπου το 1/5 του αργού πετρελαίου στη Ρωσία, τη δεύτερη μεγαλύτερη προμηθεύτρια στον κόσμο, μετά τη Σαουδική Αραβία. Η εταιρεία, αύξησε τις πωλήσεις αργού στο εξωτερικό, καθώς οι υψηλότερες τιμές καυσίμων επέτρεψαν στις διεθνείς εταιρείες, όπως στην ConocoPhillips, μέτοχο της Lukoil, να εμφανίσουν κέρδη ρεκόρ.

Το κύριο προϊόν εξαγωγής της χώρας, κυμάνθηκε στα 48,23 δολ. το βαρέλι στην Ευρώπη το δεύτερο τρίμηνο, 49% υψηλότερα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg News.

H εταιρεία, αύξησε την παραγωγή της κατά 4,8% σε περίπου 22,2 εκατ. τόνους αργού πετρελαίου κατά την εξεταζόμενη χρονική περίοδο (1,79 εκατ. βαρέλια ημερησίως), που υπολογίστηκαν από την αφαίρεση των προκαταρκτικών στοιχείων που έστειλε η εταιρεία για το πρώτο εξάμηνο από τα στοιχεία που στάλθηκαν για το πρώτο τρίμηνο.

Οι έξι μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαιοειδών της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της Lukoil και της TNK-BP, υποσχέθηκαν να καλύψουν τις τιμές στο εσωτερικό για βενζίνη και άλλα καύσιμα μέχρι το τέλος του έτους, για να σταματήσει η αύξηση των τιμών, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Ενεργείας και Βιομηχανίας της χώρας. Η αύξηση του κόστους της βενζίνης, θέτουν σε κίνδυνο τις προσπάθειες της κυβέρνησης να περιορίσει τον πληθωρισμό, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Οικονομίας, German Gref στις 14 Σεπτεμβρίου.