Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2005 14:21

ΕΦΕΤ: Πρόστιμα 67.000 ευρώ σε 12 επιχειρήσεις

Χρηματικά πρόστιμα ύψους 67.000 ευρώ επέβαλε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) συνολικά σε 12 επιχειρήσεις, τις οποίες στη συνέχεια παρέπεμψε στον αρμόδιο εισαγγελέα.

Τα πρόστιμα επιβλήθηκαν στο πλαίσιο της υλοποίησης προληπτικών ελέγχων που διενεργούν επιθεωρητές του ΕΦΕΤ στην αγορά προκειμένου να διαπιστώσουν εάν εφαρμόζεται η νομοθεσία για τη διασφάλιση της υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων.

Τα πρόστιμα αφορούν το κυλικείο του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης που διαχειρίζεται ο Γ. Ισηγόνης, για κατοχή αλλοιωμένων, ακατάλληλων για ανθρώπινη κατανάλωση και μη ασφαλών τροφίμων, τα οποία κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν (20.000 ευρώ), την επιχείρηση τυποποιημένων τροφίμων ΖΑΚΟΜΑ που βρίσκεται στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, για σοβαρές αποκλίσεις κατά τον πρώτο έλεγχο από τους γενικούς κανόνες υγιεινής στη συσκευασία τροφίμων (20.000 ευρώ), την αποθήκη και το τυποποιητήριο ελαιολάδου στο Βλυχό Λευκάδας με την επωνυμία Θ. Καββαθάς και υιός ΟΕ διότι διέθετε ελαιόλαδο μη συμμορφούμενο στις προδιαγραφές και τα πρότυπα καταλληλότητας και κανονικότητας (2.000 ευρώ), το οβελιστήριο του Α. Κούρβα στο Στρέφι Ηλείας γιατί λειτουργούσε με ληγμένη άδεια, δεν εφάρμοζε κανόνες μυοκτονίας - εντομοκτονίας και για άλλες σοβαρές αποκλίσεις από τους γενικούς κανόνες υγιεινής (πρόστιμο 2.000 ευρώ).

Επίσης, στο αρτοποιείο και εργαστήριο ζαχαροπλαστικής ΦΑΡΙΝΑ στην Πάτρα για παρέκκλιση από τους κανόνες υγιεινής χωρίς πλήρη συμμόρφωση στον επανέλεγχο (3.000 ευρώ), στην επιχείρηση του Κ. Παπαδόπουλου στα Περιβόλια Πατρών, επίσης για αποκλίσεις από τους γενικούς κανόνες υγιεινής στην καθαριότητα και το χειρισμό των τροφίμων (3.000 ευρώ) και στην επιχείρηση-εμφιαλωτήριο νερών στον Ψαθόπυργο με την επωνυμία Γ. Καράμπουλας και υιοί ΟΕ (πρόστιμο 4.000 ευρώ) για αποκλίσεις από τις προδιαγραφές καταλληλότητας.

Ακόμα, στο υποκατάστημα της επιχείρησης DIA στην Πάτρα επιβλήθηκε πρόστιμο 3.000 ευρώ γιατί δεν υπήρχαν στα ελληνικά ενδείξεις σε συσκευασμένο προϊόν, ενώ στο ζαχαροπλαστείο και εργαστήριο ΒΙΕΝΟΥΑ, στην Εξω Αγυιά Πατρών, του Π. Καραμπέτσου επιβλήθηκε πρόστιμο 2.000 ευρώ διότι από τον εργαστηριακό έλεγχο διαπιστώθηκε αυξημένος αριθμός κολοβακτηριοειδών σε παγωτό που παρασκευάζει η επιχείρηση. Για τον ίδιο λόγο επιβλήθηκαν πρόστιμα 3.000 ευρώ σε καθένα από τα δύο καταστήματα CAFE HAAGEN DAZS OΛΥΜΠΙΟΝ ΕΠΕ που βρίσκονται στο Ρίο και στην Πάτρα, ενώ για τον ίδιο λόγο πρόστιμο 2.000 ευρώ επιβλήθηκε και στο ζαχαροπλαστείο Α. Βλάχος στην Πάτρα.

Ο ΕΦΕΤ ενημερώνει, με αφορμή την ανακοίνωση των προστίμων, ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν σε όλη την επικράτεια και καλεί τις επιχειρήσεις να είναι συνεπείς σε όσα προβλέπει η νομοθεσία.