Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2005 14:56

Ενισχύονται οι δραστηριότητες της Siemens Ελλάδος στην πΓΔΜ

Ανακοινώθηκε και επισήμως η συνεργασία της Siemens Ελλάδος και της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (πΓΔΜ) σε στρατηγικούς τομείς της βιομηχανίας και των υποδομών.

Η εταιρεία, με την πλήρη υποστήριξη της μητρικής Siemens AG και με σημείο αναφοράς το Γραφείο Αντιπροσωπείας που διατηρεί στα Σκόπια κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, εντείνει τις δραστηριότητές της, με στόχο μια ακόμα στενότερη συνεργασία με την πΓΔΜ.

Η συνεργασία αυτή αφορά τόσο στην υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομής, όσο και στην ανάπτυξη της βιομηχανίας και την υποδομή της χώρας σε τομείς όπως η υγεία, ενέργεια, η επεξεργασία των υδάτων, οι συγκοινωνίες, οι επικοινωνίες, η ασφάλεια και η πληροφορική.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι πρόσφατες πρωτοβουλίες της Siemens Ελλάδας, οι οποίες σηματοδοτούνται από τις σημαντικές επαφές του προέδρου του ομίλου Siemens στην Ελλάδα, Δρ. Μιχάλη Χριστοφοράκου με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ κ. Buckovski και άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους της χώρας.

Συγκεκριμένα, στις 09.06.2005, αντιπροσωπεία της σκοπιανής κυβέρνησης με επικεφαλής τον πρωθυπουργό κ. Buckovski, επισκέφθηκε τα κεντρικά γραφεία της Siemens AG στο Μόναχο Γερμανίας με σκοπό την υπογραφή ενός μνημονίου συνεργασίας (MoU) μεταξύ των δύο πλευρών. Το μνημόνιο αφορά στον καθορισμό της συνεργασίας στους προαναφερθέντες τομείς και στη δημιουργία σχετικών ομάδων εργασίας. Την υλοποίηση της συμφωνίας ανέλαβε η Siemens Ελλάδας η οποία είναι και το κέντρο δραστηριοτήτων της Siemens σε χώρες της ευρύτερης περιοχής της Νότιο-Ανατολικής Ευρώπης και της Κύπρου.

Στις 08.07.2005, αντιπροσωπεία της Siemens Ελλάδας, με επικεφαλής τον Δρ. Μιχάλη Χριστοφοράκο και απαρτιζόμενη από τα στελέχη της εταιρείας κ.κ. Δ. Παναγιωτίδη, Β. Καστάνη και Αθ. Κουκοράβα, επισκέφθηκε τα Σκόπια και πραγματοποίησε επίσημη συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ. Bouckovski. Ακολούθησε κοινή συνέντευξη τύπου, κατά τη διάρκεια της οποίας ανακοινώθηκε και επισήμως η έναρξη της συνεργασίας, με τις δύο πλευρές να εκφράζουν την ικανοποίησή τους και την αισιοδοξία τους για την επιτυχία της.

Στις 14.09.2005, ο πρόεδρος της Siemens Ελλάδας, Δρ Μιχάλης Χριστοφοράκος, πραγματοποίησε νέα συνάντηση στα Σκόπια με τον πρωθυπουργό της χώρας, κ. Buckovski και κυβερνητικά στελέχη της πΓΔΜ, προκειμένου να συζητήσουν για την πορεία της συνεργασίας καθώς και για τα πρώτα αποτελέσματα αυτής.

Η συνεργασία αυτή, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της εταιρείας, αναμένεται σύντομα να αποδώσει, ενισχύοντας την παρουσία και δραστηριότητα της Siemens στην περιοχή και βοηθώντας την πΓΔΜ να προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό και την περαιτέρω ανάπτυξή της, αντλώντας από το παγκόσμιο δίκτυο καινοτομίας της Siemens, τις εμπειρίες της Ελλάδας και την πολύτιμη εκτεταμένη τεχνογνωσία που η ελληνική θυγατρική έχει αναπτύξει τοπικά.