Υπέρ μίας μικρής και προσωρινής αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών τάσσονται οι τέσσερις εργοδοτικοί φορείς, μετά τη συνάντησή τους με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
Υπέρ μίας μικρής και προσωρινής αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών τάσσονται οι τέσσερις εργοδοτικοί φορείς, μετά τη συνάντησή τους με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
Σε κοινή τους ανακοίνωση, οι πρόεδροι των ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ επισημαίνουν ότι κατά τη συνάντηση με τον κ. Τσίπρα συζητήθηκε η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και η στήριξη της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής.
Στο πλαίσιο αυτό, τονίζουν, αποφασίστηκε να υπάρξει στενή συνεργασία μεταξύ της κυβέρνησης και των κοινωνικών εταίρων για την υλοποίηση άμεσων μέτρων σταθεροποίησης της οικονομίας και προσέλκυσης αναπτυξιακών επενδύσεων, με τις εξής προτεραιότητες:
«Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, και λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις που θα κατατεθούν για επιμέρους βελτιώσεις της κυβερνητικής πρότασης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, οι κοινωνικοί εταίροι δεν τοποθετούνται αρνητικά σε μια μικρή, προσωρινή αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών» καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.
Νωρίτερα, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη έκανε λόγο για συμφωνία επί μίας λελογισμένης αύξησης των εργοδοτικών εισφορών. «Αποτελεί ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο η συμφωνία των κοινωνικών εταίρων για λελογισμένη αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, προκειμένου να μην μειωθούν οι συντάξεις», έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό στο twitter.
Μαξίμου: Η συμφωνία των εργοδοτών ενισχύει τη διαπραγματευτική θέση της χώρας
Η εποικοδομητική συναίνεση των κοινωνικών εταίρων ενισχύει την διαπραγματευτική θέση της χώρας, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το πρωθυπουργικό γραφείο, κατόπιν της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τους επικεφαλής των εργοδοτικών φορέων.
Η συναίνεση των φορέων, σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, θέτει τις βάσεις για οικονομική και παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου, με κοινωνική αλληλεγγύη και προστασία για τους πιο αδύναμους.
Σύμφωνα με το Μαξίμου, η συνάντηση έγινε σε ιδιαίτερα θετικό και εποικοδομητικό κλίμα, καθώς οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων ανταποκρίθηκαν θετικά στην κυβερνητική πρόταση για χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος μέσα από μια λογική αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Έτσι, διασφαλίζεται η βιωσιμότητα της κοινωνικής ασφάλισης χωρίς νέες οριζόντιες μειώσεις στις συντάξεις.
Στην συνάντηση υπήρξε επίσης ανταλλαγή απόψεων γύρω από τις προοπτικές βελτίωσης του επενδυτικού, οικονομικού και εμπορικού κλίματος και τα αναγκαία προς την κατεύθυνση αυτή, μέτρα, καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.
Β. Κορκίδης: Οφείλουμε να επιλέξουμε «το μη χείρον βέλτιστον»
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης ανέφερε ότι «στο όνομα της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος, οφείλει να επιλέξει "το μη χείρον βέλτιστον"».
Σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη, η λιγότερο επώδυνη λύση και η μικρότερη μετρήσιμη επιβάρυνση, φαίνεται να είναι τελικά, η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των επικουρικών συντάξεων, συνολικά κατά μία μονάδα με επιμερισμό σε εργοδότες και εργαζόμενους και με ημερομηνία λήξης το τέλος του 2018, αλλά ουσιαστικά μέχρι την 1/1/17 και την εφαρμογή του νέου νόμου.
«Δεν είμαστε υπέρ της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ είμαστε ξεκάθαρα κατά της μείωσης των συντάξεων», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Γ. Καββαθάς: Επισημάναμε τα αρνητικά
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Καββαθάς επισήμανε τα αρνητικά στοιχεία του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό. Ειδικότερα, στάθηκε ιδιαίτερα στις προβλέψεις που αφορούν στους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επιχειρηματίες που το ετήσιο εισόδημά τους ξεπερνά τις 20.000 ευρώ.
Όπως γνωστοποίησε μετά τη συνάντηση, ζητήθηκε επίσης η κεφαλαιοποίηση και το πάγωμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών και η μεταφορά τους στο τέλος του ασφαλιστικού βίου, η εφαρμογή του εργόσημου για περιστασιακά εργαζόμενους κ.ά.
«Συμφωνήθηκε να υπάρξει διάλογος με την κυβέρνηση τόσο σε ό,τι αφορά στις προβλέψεις της κυβερνητικής πρότασης για το ασφαλιστικό όσο και για όλα τα άλλα ζητήματα που έχουν σχέση με την επιχειρηματικότητα, την ανάπτυξη της οικονομίας και τη διέξοδο από την κρίση», κατέληξε ο κ. Καββαθάς.