Απροστάτευτη παραμένει η φέτα ακόμα και εντός των ευρωπαϊκών τειχών, αφού ακόμα και στο Βέλγιο σε συστηματική βάση παρατηρείται παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας -περί προστασίας της ονομασίας προέλευσης- με τυροκομικά προϊόντα από τη Γερμανία (!) που σφετερίζονται την ελληνική ονομασία.
Από την έντυπη έκδοση
Της Δανάης Αλεξάκη
[email protected]
Απροστάτευτη παραμένει η φέτα ακόμα και εντός των ευρωπαϊκών τειχών, αφού ακόμα και στο Βέλγιο σε συστηματική βάση παρατηρείται παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας -περί προστασίας της ονομασίας προέλευσης- με τυροκομικά προϊόντα από τη Γερμανία (!) που σφετερίζονται την ελληνική ονομασία.
Σύμφωνα με σχετική μελέτη από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας μας στο Βέλγιο, η φέτα αποτελεί την πλέον συνήθη μορφή κατάχρησης τυροκομικού προϊόντος σε μεγάλες αλυσίδες του λιανεμπορίου, αλλά και σε άλλα μικρότερα σημεία διάθεσης.
Μολονότι το Γραφείο παρεμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις που έχει διαπιστώσει ή του έχουν καταγγελθεί, ενημερώνοντας τις βελγικές αρχές, οι οποίες ανταποκρίνονται και διενεργούν σχετικούς ελέγχους, το αποτέλεσμα είναι τα προϊόντα που κάνουν κατάχρηση της ονομασίας «φέτα» να αποσύρονται σε συμμόρφωση με τις επιταγές και υποδείξεις της διοίκησης, ωστόσο αρκετές φορές αργότερα επανεμφανίζονται και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία.
Οπως επισημαίνεται στην έρευνα, υπάρχει ζήτημα στην ταξινόμηση της φέτας στα βελγικά στατιστικά στοιχεία, καθώς διαπιστώνεται ότι αναφέρονται τόσο σε εισαγωγές αλλά και σε εξαγωγές του Βελγίου υπό δασμολογικό κωδικό 04069032 που αντιστοιχεί στη φέτα.
Επανεξαγωγές...
Για το ζήτημα αυτό, το Γραφείο απηύθυνε ερώτημα στη βελγική στατιστική υπηρεσία, η οποία διευκρίνισε ότι πρόκειται περί επανεξαγωγών φέτας ελληνικής προέλευσης στις περισσότερες περιπτώσεις.
Οπως υπογραμμίζει η μελέτη «τούτο ενδεχομένως αληθεύει όσον αφορά τις βελγικές εισαγωγές φέτας ελληνικής προέλευσης από τη Γερμανία, τις οποίες διαπιστώνουν και τα στελέχη του Γραφείου ΟΕΥ της πρεσβείας μας με βάση την παρουσία ελληνικής φέτας στη βελγική αγορά με γερμανικές ετικέτες».
Οι εν λόγω εισαγωγές από Γερμανία μάλλον εξηγούν τη ραγδαία αύξηση του μεριδίου αγοράς της Γερμανίας στις συνολικές βελγικές εισαγωγές φέτας. Ωστόσο, δύσκολα μπορεί να γίνει πιστευτό ότι πρόκειται για επανεξαγωγές ελληνικής φέτας στην περίπτωση προϊόντων που προέρχονται από χώρες όπως η Δανία.
Το 2014 τα βελγικά στατιστικά εμφανίζουν εξαιρετικά αυξημένες βελγικές εισαγωγές φέτας ύψους 3,33 εκατ. από Γερμανία και 2,43 εκατ. ευρώ από Γαλλία, καθώς και μικρότερες αξίες από τις Δανία (761,7 χιλ. ευρώ), Ιταλία (116,5 χιλ. ευρώ), Ολλανδία (152,2 χιλ. ευρώ) και Βρετανία (23,6 χιλ. ευρώ).
Εμφανίζουν επίσης εξαγωγές (!) του Βελγίου σε φέτα συνολικού ύψους 681,47 χιλ. ευρώ (έναντι 254,83 χιλ. το 2013, 1,19 εκατ. το 2012, 1,65 εκατ. το 2011, 2,58 εκατ. το 2010, 2,56 εκατ. το 2009 και 1,18 εκατ. το 2008). Οι εξαγωγές αυτές κατευθύνονται κατά κύριο λόγο προς Ολλανδία, Λουξεμβούργο και Γαλλία.