Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2005 17:28

Διαβούλευση για το Τ+3

Την έναρξη διαβούλευσης με τους παράγοντες της αγοράς και τους χρηματιστές με σκοπό την εύρεση ενός τρόπου παύσης των άτυπων μορφών πιστώσεων, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Αλέξης Πιλάβιος.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ο θεσμός του "Τ+3" είναι άτυπος και παράνομος και πρέπει να καταργηθεί με στόχο την προστασία του επενδυτικού κοινού.

Ειδικότερα, με το λεγόμενο Τ+3 ένας επενδυτής μπορεί να αγοράσει μετοχές και να τις πουλήσει μέσα σε τρεις ή τέσσερις ημέρες χωρίς να καταβάλει τα χρήματα. Οι κινήσεις αυτές, σύμφωνα με τον κ. Πιλάβιο, δεν είχαν όφελος τόσο για τον επενδυτή όσο για τις χρηματιστηριακές εταιρίες, καθώς, σύμφωνα με εκτιμήσεις του, ο λεγόμενος "αέρας" αγοραπωλησιών μετοχών κυμαίνεται περίπου στο 5 με 10% του ημερήσιου τζίρου συναλλαγών.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει στην κατάργηση του Τ+3 και παράλληλα να ενισχύσει με την κίνηση αυτή το θεσμό του "margin", δηλαδή το δανεισμό κεφαλαίων για την αγορά μετοχών με πίστωση.

Επίσης, ο κ. Πιλάβιος τόνισε ότι, όσον αφορά τις υπό αναστολή εταιρίες, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει αποστείλει γράμματα στις διοικήσεις τους προκειμένου να την ενημερώσουν για τις οικονομικές τους εξελίξεις και, εάν δεν έχουν βελτιωμένη πορεία, τότε ενδεχομένως να δώσει εξάμηνη παράταση και στη συνέχεια θα προχωρήσει στη διαγραφή τους από το Χρηματιστήριο.

Παράλληλα η διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ανέφερε μια σειρά από σημαντικές αλλαγές που θα εμπεριέχονται στο νομοσχέδιο για τα ενημερωτικά δελτία, όπου θα αυξάνονται σημαντικά οι ευθύνες των αναδόχων και θα πολλαπλασιάζονται οι δυνατότητες των επενδυτών να διεκδικούν αποζημίωση σε περίπτωση που υπάρχουν παραπλανητικά στοιχεία.

Το μεσημέρι υπήρξε αντίδραση από τον ΣΜΕΧΑ στο ενδεχόμενο κατάργησης του Τ+3 http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/09/21/1091624.htm .

Πηγή: ΑΠΕ