Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 29 Ιουνίου 2001 19:19

Με κέρδη έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με κέρδη έκλεισε η εβδομάδα για τους περισσότερους δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Το αγοραστικό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε κυρίως σε μετοχές από το τρίπτυχο ΤΜΤ (Τεχνολογία, ΜΜΕ, Τηλεπικοινωνίες) μετά από μία σειρά θετικών ειδήσεων για εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους παραπάνω τομείς.

Στη διαμόρφωση θετικού κλίματος συνέβαλε και η σημαντική χθεσινή άνοδος στη Wall Street μετά την απόφαση της Fed να μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μ.β. Αναλυτές ερμηνεύουν την κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ ως ένδειξη ότι τα χειρότερα για την αμερικανική οικονομία έχουν περάσει. Περαιτέρω ώθηση στους αμερικανικούς δείκτες έδωσε η άνοδος της μετοxής της Microsoft μετά την απόφαση Ομοσπονδιακού Eφετείου να ανακαλέσει απόφαση διάσπασης της εταιρείας.

Η μετοχή της Vodafone συνέχισε και σήμερα τη χθεσινή ανοδική της πορεία που προκάλεσε η ανακοίνωση της ισπανικής τράπεζας BSCH ότι δεν προτίθεται να ρευστοποιήςει το 2,7% του μεριδίου που κατέxει στη βρετανική εταιρεία. Με κέρδη έκλεισαν, επίσης, οι μετοχές και άλλων τηλεπικοινωνιακών κολοσσών, όπως British Telecommunications, Deutsche Telekom και France Telecom.

Ανοδικά κινήθηκαν και οι μετοχές εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης μετά τα ευνοϊκά σχόλια της J.P. Morgan για τη Vivendi Universal. Ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος προέβη στην εκτίμηση ότι η γαλλική εταιρεία θα επιτύχει τους οικονομικούς στόχους που έχει θέσει για την τρέχουσα χρήση.

Η μετοχή της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας Peugeot ενισχύθηκε κατά 1,81% μετά από σημερινά δημοσιεύματα που τη θέλουν να βρίσκεται κοντά στην υπογραφή συμφώνου συνεργασίας με την ιαπωνική Toyota. Αντιθέτως, πιέσεις δέχθηκε ο τραπεζικός κλάδος μετά την υποβάθμισή του από τον επενδυτικό οίκο Goldman Sachs.

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 5.642,5 μονάδες (0,07%), στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 5.225,33 μονάδες (1,79%), στη Ζυρίχη ο δείκτης SMI στις 7.234,7 μονάδες (1,17%), ενώ, τέλος, στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Xetra DAX περίπου δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης βρίσκεται στις 6.028,24 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,95%.