Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2005 07:34

Ιαπωνία: Μεγαλύτερη η μείωση του εμπορικού πλεονάσματος

ΜΕΙΩΣΗ εμφάνισε το εμπορικό πλεόνασμα της Ιαπωνίας, μεγαλύτερη απ' ό,τι αναμενόταν, τον Αύγουστο, καθώς η άνοδος των τιμών του αργού πετρελαίου, ώθησε τον λογαριασμό εισαγωγής 21% υψηλότερα και σε επίπεδα ρεκόρ.

Το εμπορικό πλεόνασμα υποχώρησε στα 116,3 δισ. γιέν (1,05 δισ. δολ.) από 572,9 δισ. γιέν, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών στο Τόκυο. Οι εισαγωγές αυξήθηκα στα 5,1 τρισ. γιέν, με το κόστος της ενεργείας, να αποτελεί περισσότερο από το ήμισυ της ανόδου. Η άνοδος 9,1% των εξαγωγών ήταν η μεγαλύτερη από τον Νοέμβριο.

Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου, φούσκωσαν τον λογαριασμό εισαγωγής της Ιαπωνίας και ενδέχεται να περιορίσει τα εταιρικά κέρδη και τις αυξήσεις των μισθών, που τόνωσαν την ανάκαμψη από την τέταρτη ύφεση από το 1991. Οι βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένης της Τoyota Motor Corp., λένε, ότι οι τιμές της βενζίνης σε επίπεδα ρεκόρ, αποτέλεσμα των ζημιών του τυφώνα, ενδέχεται να βλάψουν τις πωλήσεις τους στο εξωτερικό, με τη μείωση της καταναλωτικής ζήτησης στις ΗΠΑ.

Το γιέν υποχώρησε στα 111,57 έναντι του δολαρίου, από 111,31 γιέν που ήταν αργά χθες στη Ν. Υόρκη, καθώς το πλεόνασμα ήταν χαμηλότερο των 387,2 δισ. γιέν, που προέβλεπαν οι 27 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News. Ο δείκτης Nikkei 225, υποχώρησε 0,5%, φθάνοντας στις 13.127,82 μονάδες, στις 10:40' π.μ. στο Τόκυο.

Οι υψηλότερες τιμές του αργού, αποτελούν μεγάλο φορτίο για τις βιομηχανίες. Η Mitsubishi Electric Corp., η ιαπωνική εταιρεία παραγωγής ηλεκτρονικών ευρείας κατανάλωσης, είπε αυτήν την εβδομάδα, ότι το κόστος της θα αυξηθεί σε ποσοστό της τάξης του 40%, εξ αιτίας της ανόδου του κόστους των πρώτων υλών.

Η Mitsubishi Chemical Corp., η μεγαλύτερη εταιρεία χημικών της Ιαπωνίας, αυξάνει τις τιμές του πολυαιθυλενίου και του προπυλενίου σε ποσοστό έως και 30% από τον Οκτώβριο. Το πολυαιθυλένιο, χρησιμοποιείται στις πλαστικές σακούλες και άλλα πλαστικά προϊόντα και το προπυλένιο στα εξαρτήματα αυτοκινήτων, όπως οι προφυλακτήρες.

Η Skymark Airlines Co., η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους της Ιαπωνίας, κατηγόρησε τις υψηλότερες τιμές των καυσίμων για τις πρώτες ζημίες που εμφάνισε το τρίμηνο.