Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2005 11:01

Aνοδικά κινήθηκε η τιμή του χαλκού στη Σαγκάη

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκαν για τρίτη ημέρα στη Σαγκάη οι τιμές του χαλκού, μετά την αναρρίχησή τους σε επίπεδα ρεκόρ χθες στο Λονδίνο, καθώς εικάζεται ότι οι προμήθειες ενδέχεται να μην διατηρηθούν στον ίδιο ρυθμό με αυτόν της ζήτησης.

Ο χαλκός, άγγιξε τα επίπεδα ρεκόρ των 3.770 δολ. ο τόνος, καθώς τα επενδυτικά κεφάλαια για ενέργεια, επηρέασαν και τα άλλα εμπορεύματα φυσικής παραγωγής και ώθησαν σε αγορές, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της N.M. Rothschild & Sons (Australia) Pty, που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Το μέταλλο για παράδοση Δεκεμβρίου, αυξήθηκε 790 γιουάν, ποσοστό 2,3%, φθάνοντας στα 35.200 γιουάν (4.352 δολ.) ο τόνος, στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης. Η τιμή ήταν η υψηλότερη από τις 5 Σεπτεμβρίου. Ο χαλκός διαπραγματεύθηκε 760 γιουάν υψηλότερα, στα 31.160 γιουάν στις 10:04' π.μ., τοπική ώρα.

Η τιμή του αργού πετρελαίου και της βενζίνης, κινήθηκε ανοδικά για δεύτερη ημέρα, καθώς ο τυφώνας «Rita», ο τρίτος πιο ισχυρός στην ιστορία των ΗΠΑ, οδεύει προς τις ακτές του Τέξας, απειλώντας τα ελάχιστα διυλιστήρια που απέμειναν ανοιχτά τον περασμένο μήνα, με το πέρασμα του τυφώνα «Katrina», τον περασμένο μήνα.

Μία απεργία στην Asarco LLC σε Αριζόνα και το Τέξας, συνεχίζει να αυξάνει τις ανησυχίες για τις προμήθειες, είπε χθες ο αναλυτής της Refco LLC στη Ν. Υόρκη, Tom Boustead. Οι εργαζόμενοι έφυγαν από τις θέσεις τους στις 2 Ιουλίου, μειώνοντας την παραγωγή χαλκού κατά το ήμισυ.

Η Asarco, που παράγει περίπου το 1% του χαλκού παγκοσμίως, σκέλος της Grupo Mexico SA, κατέθεσε αίτηση για να τεθεί υπό τη δικαστική προστασία του άρθρου 11 για πτώχευση στις 9 Αυγούστου.

Στο London Metal Exchange, ο χαλκός για παράδοση σε τρεις μήνες έφθασε στα 3.755 δολ. ο τόνος και προσφέρθηκε στις 3.760 δολ. στις 9:30' π.μ., ώρα Σιγκαπούρης.

Το μέταλλο για παράδοση Δεκεμβρίου σημείωσε άνοδο 0,55 σεντς, ποσοστό 0,3%, φθάνοντας στο 1,7120 δολ. η λίμπρα στο Comex, του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex), στις 9:30 π.μ., ώρα Σιγκαπούρης, στις συναλλαγές μετά τη συνεδρίαση.