Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2005 12:34

Norinchukin: Επένδυση 200 δισ. γιέν στη Mitsubishi UFJ

ΠΟΣΟΝ 200 δισ. γιέν (1,8 δισ. δολ.) θα επενδύσει η μεγαλύτερη αγροτική συνεταιριστική τράπεζα της Ιαπωνίας, Norinchukin Bank Ltd., στη Mitsubishi UFJ Financial Group Inc. και το κεντρικό τμήμα των πιστωτικών καρτών της.

Η Norinchukin θα μοιράσει τα κεφάλαια μεταξύ της τράπεζας και του τμήματος πιστωτικών καρτών, αφού η Mitsubishi Tokyo Financial Group Inc. εξαγοράσει την UFJ Holdings Inc. την 1η Οκτωβρίου, δημιουργώντας τη μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο, από πλευράς περιουσιακών στοιχείων. Οι τράπεζες ανακοίνωσαν σήμερα το σχέδιό τους.

Οι ιαπωνικές τράπεζες δημιουργούν συμμαχίες για να αυξήσουν τα έσοδά τους από την καταναλωτική πίστη και να μειώσουν την εξάρτησή τους από τον δανεισμό των εταιρειών, ο οποίος δεν αυξήθηκε εδώ και μια δεκαετία. Η Norinchukin, με περιουσιακά στοιχεία 62 τρισ. γιέν, θα είναι σε θέση να προσφέρει μία μεγαλύτερη γκάμα επενδυτικών προϊόντων στο 1 εκατ. ψαράδες και αγρότες που εξυπηρετεί.

Η συνεταιριστική τράπεζα θα κάνει μία επένδυση στην UFJ Nicos Co., το τμήμα πιστωτικών καρτών που θα δημιουργηθεί τον επόμενο μήνα με τη συγχώνευση της Nippon Shinpan Co. με τις πιστωτικές κάρτες της UFJ και την αγορά μεριδίου της Nippon Shinpan που το κατέχει η UFJ Bank Ltd., σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Οι λεπτομέρειες της επένδυσης στην Mitsubishi UFJ θα αποφασιστούν στα τέλη Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η Norinchukin που ιδρύθηκε το 1923, λειτουργεί ως κεντρική τράπεζα για τους 1.000 συνεταίρους. Τον Σεπτέμβριο του 2004 επένδυσε το ποσόν των 75 δισ. γιέν στo χρηματιστηριακό σκέλος της Mizuho Financial Group Inc., της μεγαλύτερης ιαπωνικής τράπεζας, για αν δημιουργήσει μία ανάλογη συμμαχία.