Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2005 07:02

Υποχωρούν οι τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκε η τιμή της βενζίνης και του αργού πετρελαίου στη Ν. Υόρκη, μετά την εξασθένηση του τυφώνα «Rita», στην πορεία του προς το Τέξας και τη μετακίνησή του προς τα δυτικά, μακριά από το κέντρο των διυλιστηρίων της πολιτείας.

Οι άνεμοι του «Rita», εξασθένησαν στα 140 μίλια την ώρα από τα 175 μίλια την ώρα, με τα οποία κινείτο νωρίτερα, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ. Η καταιγίδα ενδέχεται να φθάσει στην ξηρά μεταξύ των βορείων ακτών του Τέξας και των δυτικών ακτών της Λουϊζιάνα. Η βενζίνη σημείωσε χθες άνοδο 4,2%, καθώς περίπου το 20% της δυναμικότητας διύλισης των ΗΠΑ έκλεισε στο Τέξας.

Η βενζίνη για τα συμβόλαια του Οκτωβρίου υποχώρησε 6 σεντς, ποσοστό 2,8%, φθάνοντας στα 2,079 δολ. το γαλόνι, στις ηλεκτρονικές – μετά τη συνεδρίαση – συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex). Διαπραγματεύθηκε στα 2,10 δολ. το γαλόνι στις 10:40' π.μ. ώρα Σιγκαπούρης. Χθες, τα συμβόλαια σημείωσαν άνοδο 8,63 σεντς, φθάνοντας στα 2,1394 δολ. το γαλόνι και στα υψηλότερα επίπεδα από τις 2 Σεπτεμβρίου.

Οι τιμές του καυσίμου άγγιξαν τα 2,92 δολ. το γαλόνι στις 31 Αυγούστου, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από την έναρξη διαπραγμάτευσής του το 1984 και έκλεισε 59% υψηλότερα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Χθες η βενζίνη διαπραγματεύθηκε περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο εμπόρευμα φυσικής παραγωγής.

Τουλάχιστον 14 διυλιστήρια με συνδυασμένη δυναμικότητα μεγαλύτερη των 3,3 εκατ. βαρελιών ημερησίως έκλεισαν ή σταμάτησαν την παραγωγή τους στο Κόρπους Κρίστι, το Πορτ Αρθουρ και σε περιοχές στο Χιούστον και κοντά σε αυτό, καθώς το Τέξας προετοιμάζεται για τον «Rita» την ισχυρότερη καταιγίδα στα χρονικά.

Περίπου το 5% της δυναμικότητας των ΗΠΑ έχει ήδη σταματήσει εξ αιτίας του τυφώνα «Katrina», που έπληξε τη Λουϊζιάνα και το Μισισιπί στις 29 Αυγούστου, ωθώντας τις τιμές άντλησης της βενζίνης στις ΗΠΑ πάνω από τα 3 δολ. το γαλόνι για πρώτη φορά.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Νοεμβρίου υποχώρησε 62 σεντς, ποσοστό 0,9%, φθάνοντας στα 65,88 δολ. το βαρέλι, στις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Στις 11:01' π.μ., ώρα Σιγκαπούρης, ο μαύρος χρυσός διαπραγματευόταν στα 65,95 δολ. το βαρέλι.

Χθες, το πετρέλαιο υποχώρησε 30 σεντς, ποσοστό 0,5% στα 66,50 δολ. το βαρέλι, αφού νωρίτερα είχε αναρριχηθεί στα 68,14 δολάρια. Η τιμή του πετρελαίου άλλαξε πορεία, όταν ο τυφώνας «Rita» εξασθένησε στην Κατηγορία 4 από την Κατηγορία 5.

Τα συμβόλαια έχουν υποχωρήσει 6,1% από τις 30 Αυγούστου, ημερομηνία κατά την οποία άγγιξαν τα επίπεδα ρεκόρ όλων των εποχών, των 70,85 δολ. το βαρέλι, μία ημέρα μετά αφού ο «Katrina» έφθασε στην ξηρά. Οι τιμές του, βρίσκονται 36% υψηλότερα, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Περίπου το 92% της κανονικής παραγωγής πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικό και το 66% της παραγωγής αερίου σταμάτησαν χθες, σύμφωνα με το Minerals Management Service. Ο Κόλπος αποτελεί περίπου το 24% της παραγωγής αερίου των ΗΠΑ και το περισσότερο αέριο που χρησιμοποιεί η χώρα παράγεται σε αυτή.

Το φυσικό αέριο για τον Οκτώβριο σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση στις ηλεκτρονικές συναλλαγές φθάνοντας τα 12,764 δολ. ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες, μετά την άνοδό του πριν από δύο ημέρες, καθώς ανησυχία επικράτησε ότι οι προμήθειες του κύριου καυσίμου που χρησιμοποιεί η χώρα για θέρμανση, θα σωθεί.