Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2015 10:10

Market beat: Εντός εκτός και επί τα αυτά το φινάλε του σκληρού 2015

Το 2015 τελειώνει, αλλά υπάρχουν αρκετοί επενδυτές, όπως φαίνεται στο ταμπλό του ΧΑ, που θεωρούν πως το 2016 θα είναι ίδιο ή χειρότερο από τη φετινή χρονιά. Πολλοί αναλυτές υπογραμμίζουν ότι οι εξελίξεις προοιωνίζουν τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει το Κυβερνητικό Επιτελείο στις πρώτες ημέρες του νέου έτους, καθώς σύντομα αναμένεται να κατατεθούν το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό νομοσχέδιο, γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης.

Του Κώστα Ιωαννίδη

Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:

Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.

Το 2015 τελειώνει, αλλά υπάρχουν αρκετοί επενδυτές, όπως φαίνεται στο ταμπλό του ΧΑ, που θεωρούν πως το 2016 θα είναι ίδιο ή χειρότερο από τη φετινή χρονιά. Πολλοί αναλυτές υπογραμμίζουν ότι οι εξελίξεις προοιωνίζουν τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει το Κυβερνητικό Επιτελείο στις πρώτες ημέρες του νέου έτους, καθώς σύντομα αναμένεται να κατατεθούν το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό νομοσχέδιο.

Η στήλη θεωρεί πως εκτός των «αγκαθιών» που έχει ως καθήκον να ξεπεράσει η πολιτική σκηνή της χώρας υπάρχουν οι αλλαγές που θα ισχύσουν στο 2016 και έχουν ψηφιστεί τα προηγούμενα χρόνια. Αυτές αφορούν σε χρέη και ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις των πολιτών που θα αντιμετωπιστούν ριζικά και θα πιέσουν την καταναλωτική διάθεση των πολιτών. Η δε ατμόσφαιρα που επικρατεί στην αγορά δεν ευνοεί την ανάπτυξη της επενδυτικής απληστίας.

Διόρθωσαν στη δεύτερη, τις υπερβολές της πρώτης συνεδρίασης της τελευταίας βδομάδας που αλλοπρόσαλλου 2015 που χθες ήταν της κατηγορίας… «τρώγοντας έρχεται η όρεξη». Αλλά χωρίς ενθουσιασμό που να υποδηλώνει αυθεντική επενδυτική απληστία. Όλα γίνονται στο ταμπλό κατόπιν υπολογισμών και καθόλου κατόπιν προσδοκιών και συνεπώς, οι έχοντες τα γένια έχουν και τα χτένια. Οι υπόλοιποι  που τοποθετούνται μεσοπρόθεσμα καλύτερα να απολαύσουν τις μέρες των εορτών.

Άλλωστε, οι μεταβολές των τραπεζικών blue chip που μαζί με τις ΟΠΑΠ και ΟΤΕ απασχολούν καθημερινά εξαιρετικά υψηλό ποσοστό του συνολικού τζίρου, χθες εμφάνισαν μηδενικές μεταβολές ή απώλειες. Ο δε τζίρος τους ήταν το 88% του συνολικού.

Είχαμε λοιπόν την ΑΛΦΑ, που από πέρυσι τέτοιες μέρες χάνει περίπου 89%, αμετάβλητη. Την ΕΤΕ ομοίως αν και χάνει σε ένα χρόνο 98,5%, η ΠΕΙΡ ήταν επίσης αμετάβλητη όταν από πέρυσι χάνει 99,7% και η τιμή της μετοχής αντιστοιχεί σε κεφαλαιοποίηση που σχεδόν ισούται με τα κεφάλαια που αντλήθηκαν από την πρόσφατη ΑΜΚ. Η δε ΕΥΡΩΒ που υποχώρησε χθες -0,96%, χάνει από πέρυσι τέτοια εποχή 94,5%. Από τις τράπεζες αυτές το Δεκέμβριο εμφάνισε μόνο η ΑΛΦΑ 6,38% όταν η ΕΤΕ βούτηξε -72,89%, η ΕΥΡΩΒ -26,43%, και η ΠΕΙΡ -70,50% και όμως αγοραστικό ενδιαφέρον που να τους προκαλέσει άνοδο έστω και για "καλλωπισμό" των αποτιμήσεων των χαρτοφυλακίων των Θεσμικών επενδυτών δεν συμβαίνει στο φετινό Δεκέμβριο. Όσο για τον ΟΠΑΠ έκλεισε με οριακά κέρδη χθες +0,15% με απώλειες στο 2015 -22,47%, και άνοδο στο μήνα 7,81% με τον ΟΤΕ να πέφτει χθες -1,78% στο χρόνο να χάνει μόνο -2,97% και αυτές οι απώλειες να έχουν προκύψει το Δεκέμβρη που έπεσε -3,60%.

Η κατεύθυνση της αγοράς ζητείται μεν, δεν θα εμφανιστεί δε παρά αρκετά αργότερα, όταν οι δραστηριότητες επιστρέψουν στους κανονικούς τους ρυθμούς. Τώρα είχαμε και έχουμε τη συνέχεια της εμφάνισης στο ταμπλό «μαγικών εικόνων» στο τέλος έναντι της εικόνας που παρουσίαζαν στη διάρκεια της ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Η αναταραχή από τις παλινωδίες στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές έφερε τα capital control (και τις ΑΜΚ των τραπεζών) και αν αυτά δεν αρθούν, η αγορά δεν θα νοιώσει το εγχώριο ενδιαφέρον. 

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας   

ΗΠΑ

Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν χθες οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, εν μέσω της ύστατης προσπάθειας του πετρελαίου να ανακάμψει από το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών.

Συγκεκριμένα, o δείκτης Dow Jones  ενισχύθηκε κατά 1,10% στις 17.722,42 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο 1,33% στις 5.078,24 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 κινήθηκε ανοδικά κατά 1,06% στις 2.107,73 μονάδες.

Τα συμβόλαια WTI και Brent ενισχύθηκαν άνω των 37 δολαρίων ανά βαρέλι, ανακτώντας ένα μικρό μέρος των χθεσινών, διευρυμένων απωλειών. Σε θετικό έδαφος κινήθηκε και η αγορά των μετάλλων, τα οποία ενισχύθηκαν άνω του 2,5%.

Στο ταμπλό, η Amazon εμφάνισε άνοδο 2,5% και η Qualcomm 2%. Κέρδη κοντά στο 2% κατέγραψαν και οι μετοχές των εταιρειών Chevron - Exxon Mobil.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, η αξία των ακινήτων αυξήθηκε τον Οκτώβριο κατά 5,2% έναντι 4,9% τον Σεπτέμβριο. Την ίδια ώρα, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών διευρύνθηκε τον Νοέμβριο το εμπορικό έλλειμμα στις ΗΠΑ. Το έλλειμμα αυξήθηκε κατά 3,6% καθώς διαμορφώθηκε στα 60,5 δισ. δολάρια - το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο. Οι εξαγωγές προϊόντων υποχώρησαν κατά 1,9% στα 121 δισ. δολάρια, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν οριακά κατά 0,2% στα 181,5 δισ. δολάρια. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση του εμπορικού ελλείμματος στα 61,9 δισ. δολάρια.

Τέλος, άνω των 5 τρισ. δολαρίων ανήλθε το 2015 η αξία των συγχωνεύσεων - εξαγορών μεταξύ των εταιρειών, σύμφωνα με στοιχεία της Dealogic. Το συγκεκριμένο ποσό συνιστά ιστορικό ρεκόρ, καθώς ξεπέρασε τα 4,6 τρισ. δολάρια του 2007.

Τουλάχιστον το 50% των deals αφορούν αμερικανικές εταιρείες, με την πλειονότητα των συγχωνεύσεων - εξαγορών να λαμβάνουν χώρα στον κλάδο της ασφάλισης και της τεχνολογίας (723,7 δισ. και 713,1 δισ. δολάρια, αντίστοιχα).

Η κορυφαία εταιρική συναλλαγή πραγματοποιήθηκε μεταξύ της Pfizer και της Allergan (160 δισ. δολάρια), ενώ ακολουθούν η συμφωνία Anheuser-Busch - SABMiller (117,4 δισ. δολάρια) και Royal Dutch Shell - BG Group (81,5 δισ. δολάρια).

ΕΥΡΩΠΗ

Ανοδικά τερμάτισαν την Τρίτη τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, με τους επενδυτές να χαιρετίζουν τη σταθεροποίηση της τιμής του πετρελαίου στα επίπεδα των 37 δολαρίων ανά βαρέλι. Συγκεκριμένα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,96% στις 6.315 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 1,94% στις 10.860 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε ανοδικά κατά 1,81% στις 4.701 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 1,22% στις 368,93 μονάδες.

Τα συμβόλαια πετρελαίου, μετά τις διευρυμένες απώλειες τη Δευτέρα, κινούνται σταθεροποιητικά άνω των 37 δολαρίων, παραμένοντας ωστόσο, κοντά στην επικίνδυνη ζώνη των 36 δολαρίων. Η κατάρρευση του αργού έχει επιφέρει σημαντικά οικονομικά προβλήματα στις πετρελαιοπαραγωγικές χώρες, με τη Σαουδική Αραβία να εμφανίζει έλλειμμα - ρεκόρ για το 2015, οδηγώντας σε περικοπή του επενδυτικού προγράμματος της κυβέρνησης.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Anglo American υποχώρησε κατά 6,3% ενώ της Glencore κατά 1,7%. Η Tullow Oil κατέγραψε πτώση 3% και η BP, παρά τα αρχικά κέρδη, τερμάτισε με απώλειες 1,4%. Η μετοχή της Deutsche Bank από την πλευρά της, ενισχύθηκε κατά 1,3% με τους επενδυτές να χαιρετίζουν την αποχώρησή της από τον κινεζικό τραπεζικό κλάδο.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, οι λιανικές πωλήσεις στην Ισπανία ενισχύθηκαν κατά 3,3% τον Νοέμβριο, έναντι 4,6% των εκτιμήσεων. Τον Οκτώβριο, οι πωλήσεις είχαν ενισχυθεί κατά 5%.

Στην Ιταλία, οριακή επιδείνωση εμφάνισε το επιχειρηματικό κλίμα, καθώς ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης υποχώρησε τον Δεκέμβριο στις 104,1 μονάδες έναντι 104,4 μονάδων τον Νοέμβριο. Παράλληλα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη μειώθηκε για τον ίδιο μήνα, στις 117,6 μονάδες από 118,4 μονάδες προηγουμένως. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος κατέγραψε πτώση στις 105,8 μονάδες έναντι 107,1 μονάδων τον Νοέμβριο. 

Την ίδια ώρα, το μετοχικό κεφάλαιο που διαθέτει στην κινεζική τράπεζα Hua Xia αποφάσισε να πωλήσει η Deutsche Bank, αποκομίζοντας όφελος έως και 25,7 δισ. γουάν. Συγκεκριμένα, η γερμανική τράπεζα ανακοίνωσε χθες τη μεταβίβαση του 19,99% της Hua Xia στην PICC Property and Casualty έναντι 23 - 25,7 δισ. γουάν -  ανάλογα με την συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ - γουάν.

Στην Ουκρανία τέλος, ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος στο 44%, σύμφωνα με τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας. Η εκτίναξη του πληθωρισμού σε δυσθεώρητα ύψη αποδίδεται στην καταρρέουσα οικονομία της χώρας, η οποία έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από την εμπόλεμη διαμάχη με τους ρωσόφιλους αυτονομιστές.

ΧΑ

Η συντονισμένη σήμερα άνοδος των μετοχικών αξιών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, επηρέασε την ατμόσφαιρα των συναλλαγών στην αγορά της Αθήνας. Οι θεσμικοί  άλλαξαν διάθεση έναντι των blue chip και ενώ στο πρώτο μέρος γενίκευσαν τις πιέσεις με αυστηρά επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον για ελάχιστες μετοχές, στο δεύτερο μέρος άλλαξαν προτιμήσεις και έδωσαν κέρδη στα περισσότερα blue chip. Αλλά, τα εξάτμισαν στις Τράπεζες που κέρδιζαν στο πρώτο.

Στην χθεσινή συνεδρίαση δεν παρουσιάστηκαν πιέσεις με το καλημέρα. Το αποτέλεσμα ήταν να εγγραφούν τα μέγιστα των βασικών δεικτών στο πρώτο εξάλεπτο. Το άνοιγμα έγινε με μικρό ανοδικό χάσμα σε Γ.Δ. και 25άρη και εγγραφή μέγιστου μέρας στις 10:35 στις 618,18 από 620,70 μονάδες χθες, για τον ΓΔ και στις 180,55 από 181,32 για τον 25άρη.

Ακολούθησε πλάγια και πτωτική κίνηση και αναζητήθηκαν επανειλημμένως τα κατώτερα  ημέρας που σημειώθηκαν στις 12:57 και στις 14:44  και ήταν για τους βασικούς δείκτες και ήταν οι 613,75 από 608,02 μονάδες για το Γ.Δ. και στις 178,86 από 177,37  για τον 25άρη.

Όταν οι συναλλασσόμενοι διαπίστωσαν ότι και στις ΗΠΑ επικράτησε η άνοδος έστειλαν τον Γ.Δ. και τον 25άρη σε θετικό κλείσιμο. άνοδος με διακύμανση του μέσου όρου 5 μονάδων και ανοδικό κλείσιμο είναι καλό σημάδι άσχετα από την μείωση των κερδών στο «και πέντε».

Στο ταμπλό του Χ.Α. πρωταγωνίστησαν συναλλακτικά οι τράπεζες του 25άρη και συγκεκριμένα η ΕΤΕ με μεταβολή 0,00% από +1,23% με ημερήσιο όγκο 119,187 εκατ. τεμάχια και τζίρο πάνω από 39,42 εκατ. ευρώ, ΑΛΦΑ στο 0,00% με ημερήσιο όγκο 2,923 εκατ. τεμάχια και τζίρο πάνω από 7,306 εκατ. ευρώ,  η ΠΕΙΡ με μεταβολή 0,00% από -1,69% με ημερήσιο όγκο 25,580 εκατ. τεμάχια και τζίρο πάνω από 7,435 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ -0,96% με ημερήσιο όγκο 4,572 εκατ. τεμάχια και τζίρο πάνω από 4,731 εκατ. ευρώ. 

Η στατιστική εικόνα βελτιώθηκε όπως προκύπτει από το πλήθος καθοδικών blue chip (7) έναντι των ανοδικών (13) με 5 αμετάβλητα.

Την ώρα που έκλεινε το Χ.Α., ο DΑΧ ήταν στο 1,69%, ο CAC είχε μεταβολή +1,60%, με τον FTSE100 με μεταβολή +0,55%. Οι αγορές στις ΗΠΑ ξεκίνησαν τις συναλλαγές με ανοδική δυναμική που αναπτύχθηκε γρήγορα έτσι ο Dow στις 17:00 κερδίζει +1,00% και o S&P500 έχει μεταβολή +0,92%.

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα κατά 0,36% και έφθασε στις 617,55 από 615,31 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 179,57 από 179,50 με μεταβολή +0,04%.

Με κέρδη έκλεισαν οι κλαδικοί δείκτες στα Προσωπικά Οικιακά Είδη +3,23% από +2,96%, Υγείας +2,89% από -2,80%, Χημικών +1,49% από +0,00%, Εμπορίου +1,64% από +0,56%, Χρ/μικών Υπηρεσιών +1,51% από -3,43%, Κατασκευές Υλικά +0,65% από -1,28%, Πρώτων Υλών +0,58% από -1,69%, ο FTSEM +0,52% από -2,11%, Τροφίμων Ποτών +0,41% από -3,01%, ο Γ.Δ. +0,36% από -0,75%, Πετρελαίου Αερίου +0,34% από +1,88%, Τεχνολογίας +0,30% από +1,41%, Ταξίδια Αναψυχή +0,19% από -0,37%, και ο 25άρης +0,04% από -1,16%.

Στον αντίποδα με απώλειες συναντάμε τους  κλάδους Τηλεπικοινωνιών -1,78% από -0,66%, Κοινής Ωφέλειας -0,59% από -1,63%, Τραπεζών -0,22% από -1,24% και Βιομηχανικών Προϊόντων -0,20% από -2,29%.

Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρείες  Μέσων Ενημέρωσης 0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 73,267 από 59, 22 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 1,382 από 3,098 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 70,646 από 48,352 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,336 από 0,492 εκατ. ευρώ.

Η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. οδηγήθηκε στα 45,980 από 46,001 δισ. ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 159,322 από 93,427 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 62 από 46 των καθοδικών σε 46 από 55 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 12 από 20.

Τεχνική ανάλυση

Η εντύπωσή μας είναι ότι δεν θα αλλάξει ριζικά την εικόνα των στατιστικών που προαναφέραμε η σημερινή συνεδρίαση που θα είναι περισσότερο διεκπεραιωτική με συμμετοχή μόνο επειδή… «πρέπει». Ο 25άρης στις τελευταίες συνεδριάσεις του 2015 κινείται, αν και ολοκληρώθηκαν οι ΑΜΚ των τραπεζών, κάτω από τα επίπεδα που ορίζουν όλοι οι ΚΜΟ που παρακολουθούν οι θεσμικοί επενδυτές.

Ως τις 18/12 ο δείκτης, μετά την εγγραφή του ελάχιστου του τέταρτου τριμήνου, στις 164,8 μονάδες με χαμηλό τρίτου τρίμηνου στις 161,85, φάνηκε πως μπορούσε να κινηθεί ανοδικά σαν να προσέκρουσε στον σκληρό του πυθμένα για δεύτερη φορά. Αναφερόμαστε στο σχηματισμό W που πολλές φορές αποτελεί ένδειξη ανατροπής της καθοδικής τάσης με μεσομακροπρόθεσμο χαρακτήρα.

Αντί αυτού από τις 21/12 άρχισε ένα γλυκό γλίστρημα που για την ώρα φάνηκε πως σταματά όταν ο 25άρης πιάνει τις 177 – 178 μονάδες. Ωστόσο με το χθεσινό του κλείσιμο, βρέθηκε κάτω από τις 183,8 που είναι ο γρήγορος ΚΜΟ 30 ημερών, με τον ΚΜΟ50 δέκα μονάδες ψηλότερα ήτοι στις 193,56 μονάδες και είναι ο ΚΜΟ που λειτούργησε ως οροφή το Σεπτέμβριο.     

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές μάζεψαν σήμερα Τετάρτη τα κέρδη που εμφάνισαν από νωρίς, καθώς οι επενδυτές επέστρεψαν στις επιφυλάξεις λόγω ανανεωμένων πιέσεων στα πρόσφατα κακοποιημένα ΣΜΕ του αργού πετρελαίου.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας μετά από ένα θετικό ξεκίνημα κινείται προς τα κάτω με -0,1%, και είναι σε καλό δρόμο για μια επίπεδη μηνιαία απόδοση και κάτω κατά -12% για το έτος.

Τα futures αργού ΗΠΑ έχασαν -1,8% στα 37,19 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Μπρεντ έπεσε -1,2% στα 37,32 δολάρια. Και τα δύο είχαν αναπηδήσει κατά 3% στη διάρκεια της νύχτας, όταν οι προβλέψεις για ψυχρότερες καιρικές συνθήκες αύξησαν τις προσδοκίες για μεγαλύτερη ζήτηση.

Αλλά στοιχεία από την ομάδα του American Petroleum Institute (API), εμφάνισαν αύξηση σχεδόν 3 εκατομμύρια βαρέλια αργού στα αποθέματα των ΗΠΑ, αναζωπυρώνοντας τους φόβους για πλεόνασμα στην προσφορά.

Στη Wall Street, οι βασικοί δείκτες των ΗΠΑ ενισχύθηκαν περισσότερο από 1%. Όλοι και 10 βασικοί τομείς του S&P έκλεισαν με κέρδη, υπό την καθοδήγηση του 1,34% στον τομέα της τεχνολογίας.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας ήταν στο +0,3%, εκτός των υψηλών της συνόδου, αλλά εξακολουθεί να είναι έτοιμος να κερδίσει πάνω από 9% για το έτος, αν και ήταν κάτω περισσότερο από 3% για το μήνα Δεκέμβριο.

Οι μετοχές της Αυστραλίας κερδίζουν 0,96%ι σε τροχιά για ένατη συνεχόμενη ανοδική ημέρα. Οι υψηλότερες αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων ενισχύουν το δολάριο εν μία νυκτί. Ο δείκτης δολαρίου DXY, που παρακολουθεί το δολάριο έναντι του καλαθιού των έξι αντίπαλων νομισμάτων, ήταν πάνω κατά +0,1% στο 98,207.

Ο δείκτης ανέβηκε σε υψηλό σχεδόν μίας εβδομάδας των 98,413 την Τρίτη. Κερδισμένος κατά +8,8% για το έτος, αν και κάτω κατά σχεδόν 2% για το μήνα καθώς οι επενδυτές έχουν μειώσει τις θέσεις long υπέρ του δολαρίου μετά την ευρέως αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων της Federal Reserve των ΗΠΑ, στις αρχές του Δεκεμβρίου.

Το δολάριο παρέμεινε σταθερό στα 120,47 γιεν, ενώ το ευρώ σημείωσε άνοδο +0,1% στα 1,0928 δολάρια.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Δημήτρης Τζάνας της TecGroup

Η ιστορία των Αγορών αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει καμία παράδοση που να μην ανατρέπεται κάποια στιγμή, καθώς όταν τα δεδομένα αλλάζουν οι κινήσεις των επενδυτών αναδιατάσσονται.

Έτσι, ο προσδοκώμενος "καλλωπισμός" των αποτιμήσεων των χαρτοφυλακίων των Θεσμικών επενδυτών δεν συμβαίνει στο φετινό Δεκέμβριο, μετά την ολοκλήρωση σχεδόν της διαδικασίας των αναδιαρθρώσεων (rebalancing) και ενώ απομένουν κάποιες ακόμη τοποθετήσεις στη μετοχή της Εθνικής.

Αναπόφευκτα, οι καθημερινές συναλλαγές οδηγούνται πάλι στα επίπεδα ολίγων δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, παρά την άρση των capital controls για τους Εγχώριους επενδυτές. Εξέλιξη που ασφαλώς "υποβοηθείται" από το εορταστικό κλίμα, καθώς οι διαχειριστές των funds του εξωτερικού έχουν ήδη ξεκινήσει τις Χειμερινές διακοπές τους στα Ορεινά Θέρετρα.

Σαν αποτέλεσμα, σημειώνεται η σταθεροποίηση του Γενικού Δείκτη στην περιοχή των 600 μονάδων, όπου πιθανότατα θα κλείσει η πολυκύμαντη και με δραματικά χαρακτηριστικά χρονιά που διανύσαμε, έστω με τη βοήθεια "παρεμβατικού χαρακτήρα" κινήσεων επί Δεικτοβαρών τίτλων.

Από την άλλη πλευρά, οι εξελίξεις προοιωνίζουν τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει το Κυβερνητικό Επιτελείο στις πρώτες ημέρες του νέου έτους, καθώς σύντομα αναμένεται να κατατεθούν το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό νομοσχέδιο.

Μάλιστα, η αντιμετώπιση του Ασφαλιστικού πιθανολογείται ότι θα συνδυαστεί με μια ακόμη φορολογική ρύθμιση που θα αφορά την επιβάρυνση των Τραπεζικών συναλλαγών με ειδικό τέλος που προορίζεται ως πόρος για την καταβολή συντάξεων.

Έτσι, για μια ακόμη φορά επιλέγεται η επιβολή πρόσθετων επιβαρύνσεων για τους Ενεργούς Φορείς της Οικονομίας (Ιδιώτες - Εταιρείες) μειώνοντας την πιθανότητα ανάληψης νέων οικονομικών δράσεων στο εγγύς μέλλον.

Παράλληλα, δημιουργείται κίνητρο για την αύξηση των συναλλαγών εκτός Τραπεζικού Συστήματος, στην Παραοικονομία δηλαδή και ενώ συνεχίζουν να αυξάνουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο (83,6 δισ ευρώ στο τέλος Νοεμβρίου) !
Ευλόγως, η ενέργεια αυτή εκλαμβάνεται ως μια ακόμη μη φιλική απόφαση για το επιχειρηματικό κλίμα και συνιστά ένα επιπλέον βαρίδι για το χρηματιστηριακό κλίμα, καθώς αναμένεται να πλήξει τον πολύπαθο Τραπεζικό κλάδο από τον οποίο προσδοκούμε να συμβάλει στην επανεκκίνηση της Οικονομίας, μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησής του, δίνοντας πάλι δάνεια σε αξιόχρεους πελάτες.

Στο εξωτερικό περιβάλλον, η διατήρηση των χαμηλών τιμών του πετρελαίου έχει ήδη σοβαρές παρενέργειες για τη μεγαλύτερη Πετρελαιοπαραγωγό Χώρα, τη Σαουδική Αραβία: η καταγραφή δημοσιονομικού ελλείμματος ύψους 16% του ΑΕΠ για το 2015, συμπτωματικά όσο της Χώρας μας για το 2009, οδηγεί σε σημαντικές αποφάσεις που αφορούν την εισαγωγή δημοσιονομικής λιτότητας!

Η πρωτόγνωρη αυτή απόφαση θα έχει σύντομα αρνητικό απόηχο στις διεθνείς Αγορές λαμβάνοντας υπόψη το μεγάλο ειδικό βάρος της Χώρας στα διεθνή επενδυτικά δρώμενα. Ένας νέος "μαύρος κύκνος" λοιπόν, βγαίνει στο προσκήνιο, κατά την προσφυή έκφραση του Taleb, με το φινάλε του 2015...

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Λόγω των εορτών δεν διατίθεται σχόλιο

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο της επιβολής ενός φόρου επί των τραπεζικών συναλλαγών, πάνω από ένα όριο και εφόσον γίνει «σωστή» μελέτη, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm. Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα περί επιβολής φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές σχολίασε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει εισροές στο σύστημα οι οποίες θα έχουν και έναν στοιχειώδη κανόνα δικαιοσύνης.

Nέες εμπορικές τιμές σε όλα τα ακίνητα και αγροτεμάχια της χώρας φέρνει το 2016, επηρεάζοντας άμεσα 40 φόρους και τέλη, καθώς και τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, σεβόμενο την απόφαση του ΣτΕ βάσει της οποίας οι αντικειμενικές αξίες που παραμένουν «παγωμένες» από το 2007 έπρεπε να είχαν αναπροσαρμοστεί από τις 21 Μαΐου, προκειμένου να μη φορολογούνται άδικα οι ιδιοκτήτες ακινήτων με «πλασματικές» τιμές, προχωρά εντός του 2016 στην υιοθέτηση του νέου μοντέλου.

Συγκρατημένα αισιόδοξα εμφανίζονται τα στελέχη των ελληνικών επιχειρήσεων, καθώς σύμφωνα με έρευνα της Ernst & Young (ΕΥ), το 53% εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα βελτιωθεί ή θα παραμείνει στάσιμη, ενώ το 52% αναμένει βελτίωση των εταιρικών κερδών.

Μετά από μια περίοδο πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας, οι επιχειρήσεις εστιάζουν κατά κύριο λόγο στην ανάπτυξη (55% έναντι 20% του Απριλίου) και δευτερευόντως στον περιορισμό δαπανών (29% από 51%), ενώ είναι αισθητά πιο αισιόδοξες όσον αφορά τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (39% από 19%).

Επιπλέον επενδύσεις - συνολικής αξίας 100 δισ. ευρώ - απαιτούνται, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), έως το 2022, προκειμένου να εξισορροπηθεί η από-επένδυση των τελευταίων ετών.

Συγκεκριμένα, με επιστολή του προς τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας προτείνει στην κυβέρνηση μία «διαφορετική προσέγγιση ενθάρρυνσης επενδύσεων, που είναι δημοσιονομικά ουδέτερη και στοχεύει στην οριζόντια ενθάρρυνση των οικονομικά αποδοτικών επενδύσεων».

Την υπογραφή σύμβασης για τη σύναψη κοινού ομολογιακού δανείου, ύψους 4.264.123 ευρώ, με ομολογιούχους δανειστές την «Alpha Τράπεζα Ανώνυμος Εταιρεία» και την «Alpha Bank London LTD», ανακοίνωσε η «Ελληνικά Καλώδια Α.Ε.».

Το δάνειο είναι πενταετούς διάρκειας και εκδίδεται στο πλαίσιο του Ν. 3156/2003 και του Κ.Ν. 2190/1920, δυνάμει της από 28/11/2013 απόφασης της έκτακτης γενικής συνέλευσης και της από 2/12/2015 απόφασης του διοικητικού συμβουλίου της «Ελληνικά Καλώδια», με σκοπό τη χρηματοδότηση επενδύσεων που υπήχθησαν στις διατάξεις του Ν. 3299/2004.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Κατά 19 δισ. δολάρια υποχώρησε το 2015 η περιουσία των 400 πλουσιότερων ανθρώπων στον πλανήτη, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Κύρια αιτία αποτέλεσε η «κατάρρευση» της τιμής του πετρελαίου και η επιβράδυνση της κινεζικής ανάπτυξης. «Οι φόβοι για το πετρέλαιο, οι ήπιες καταναλωτικές δαπάνες και η κινεζική οικονομία επηρέασαν τους επενδυτές» παραδέχεται ο Κεν Φίσερ, ιδρυτής του Fisher Investment, το οποίο διαχειρίζεται στοιχεία ενεργητικού, αξίας άνω των 65 δισ. δολαρίων.

Οριακή επιδείνωση εμφάνισε το επιχειρηματικό κλίμα στην Ιταλία, καθώς ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης υποχώρησε τον Δεκέμβριο στις 104,1 μονάδες έναντι 104,4 μονάδων τον Νοέμβριο. Παράλληλα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη μειώθηκε για τον ίδιο μήνα, στις 117,6 μονάδες από 118,4 μονάδες προηγουμένως.

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών διευρύνθηκε τον Νοέμβριο το εμπορικό έλλειμμα στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, το έλλειμμα αυξήθηκε κατά 3,6% καθώς διαμορφώθηκε στα 60,5 δισ. δολάρια – το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο.

Οι εξαγωγές προϊόντων υποχώρησαν κατά 1,9% στα 121 δισ. δολάρια, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν οριακά κατά 0,2% στα 181,5 δισ. δολάρια.

Νέο δάνειο 2,50 δισ. δολαρίων επιδιώκει να εξασφαλίσει η Toshiba, στο πλαίσιο της ευρείας αναδιάρθρωσής της, μετά την αποκάλυψη του λογιστικού σκανδάλου των 1,3 δισ. δολαρίων. Σύμφωνα με το ιαπωνικό πρακτορείο Nikkei, η Toshiba διεκδικεί τη διασφάλιση πιστωτικής γραμμής από τις τράπεζες Mizuho και Mitsui. Το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης περιλαμβάνει την περικοπή 6.800 θέσεων εργασίας αλλά και την πώληση ενός μεγάλου ποσοστού των περιουσιακών στοιχείων.

Τη στήριξη της αυτοκινητοβιομηχανίας με 20 δισεκ. ρούβλια (275 εκατ. δολάρια) εντός του πρώτου εξαμήνου του 2016 αποφάσισε η ρωσική κυβέρνηση σύμφωνα με τον υπουργό Βιομηχανίας και Εμπορίου Ντένις Μαντούροφ. Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya 24, ο Μαντούροφ δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα παρατείνει τα μέτρα που ήδη εφαρμόζει καθώς οι πωλήσεις αυτοκινήτων επλήγησαν από τη σημαντική πτώση του ρωσικού νομίσματος και την οικονομική επιβράδυνση λόγω των αδύναμων τιμών πετρελαίου και των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τη Δύση σε σχέση με την Ουκρανία.