Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2005 11:08

Disney: Κάλυψη της ζήτησης hedge funds, μοιράζεται το ρίσκο παραγωγής

ΠΟΣΟΝ 505 εκατ. δολ., για πρώτη φορά μέσα σε περίπου μία δεκαετία, άντλησε από τους επενδυτές για να μειώσει το ρίσκο της χρηματοδότησης των ταινιών της η Walt Disney Co., η οποία είπε, ότι το τμήμα των ταινιών της θα χάσει χρήματα για τέταρτο τρίμηνο.

Το venture θα προσφέρει το 40% του κόστους παραγωγής και διανομής για περίπου 32 ταινίες μέσα στην επόμενη τετραετία, σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της εταιρικής χρηματοδότησης της εταιρείας, Natacha Rafalski. Η συνεργασία θα μοιραστεί 40% των κερδών, συμπεριλαμβανομένων των πωλήσεων στα ταμεία και των πωλήσεων βίντεο.

Η συμφωνία εξασφαλίζει τις αμοιβές διανομής της Disney και 60% των κερδών, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της, David Caouette. Την περασμένη εβδομάδα η εταιρεία είπε ότι το τμήμα ταινιών της θα έχει ζημίες και τέταρτο τρίμηνο, ύψους 300 εκατ. δολαρίων. O Robert Iger, ο οποίος τον επόμενο μήνα θα διαδεχθεί τον Michael Eisner στη θέση του ανώτατου εκτελεστικού διευθυντή, είπε τον Αύγουστο ότι η Disney θα είναι πολύ σκληρή στο θέμα των εξόδων για ταινίες.

Η Disney άρχισε να χρησιμοποιεί συνεργάτες για τη χρηματοδότηση ταινιών στη δεκαετία του 80 υπό τη διοίκηση του Eisner, ο οποίος δημιούργησε σειρά συνεργασιών για να φτιάξει έργα, συμπεριλαμβανομένου και του «Down and Out in Beverly Hills».

Η συνεργασία της Disney με την Kingdom Films LLC, ήταν η πρώτη στο θέμα της χρηματοδότησης ταινιών από το 1996, όταν η Mariner Film Partners άντλησε 200 εκατ. δολ. Το 1990 η εταιρεία, η δεύτερη σε μέγεθος εταιρεία μέσων των ΗΠΑ, άντλησε 600 εκατ. δολ., μέσω της συνεργασίας της με την Touchwood Pacific Partners, για ταινίες όπως η κωμωδία «Father of the Bride».