Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2005 12:01

Skandia: Κατά της προσφοράς εξαγοράς της Old Mutual

ΝΑ ΑΠΟΡΡΙΨΟΥΝ την προσφορά εξαγοράς της από την μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της Αφρικής, Old Mutual Plc, προς 44,9 δισ. κορώνες (5,8 δισ. δολ.), ζήτησε από τους μετόχους της η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της Σκανδιναβίας, Skandia AB. Η Old Mutual είπε ότι θα προχωρήσει με την προσφορά.

«Το διοικητικό συμβούλιο της Skandia θεωρεί, ότι η προσφορά δεν είναι ελκυστική για τους μετόχους της εταιρείας», όπως αναφέρεται στο Web site της. Παρόλα αυτά, μία μειονότητα των μετόχων, σύμφωνα με το συμβούλιο, στηρίζει την προσφορά και η εταιρεία δεν πρόκειται να κάνει κάποια κίνηση για τη ματαίωσή της ή να βρει άλλον υποψήφιο αγοραστή.

Η Old Mutual έχει τη στήριξη τη μεγάλης πλειονότητας του 60% των επενδυτών της Skandia, είπε ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας, Jim Sutcliffe, σε τηλεφωνική του συνέντευξη. Η εταιρεία, σχεδιάζει να εκδώσει ένα φυλλάδιο για την Skandia στα μέσα του Οκτωβρίου και η εμπορική συναλλαγή ενδέχεται να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο.

Ο Sutcliffe επιδιώκει να βρει νέες αγορές για την Old Mutual εκτός της Νοτίου Αφρικής, όπου η βρετανική ασφαλιστική πραγματοποιεί τα 3/ 4 των συνολικών της κερδών. Με την Skandia, ο Sutcliffe θα αποκτήσει μία ασφαλιστική εταιρεία της οποίας οι δραστηριότητες εκτείνονται σε ολόκληρη την Ευρώπη και πραγματοποιεί περίπου το ήμισυ των εσόδων της στη Βρετανία.

Στις 2 Σεπτεμβρίου η Οld Mutual πρόσφερε 43,6 κορώνες σε μετρητά και μετοχές για κάθε μία μετοχή της Skandia, 25% περισσότερα από την τιμή κλεισίματος της μετοχής της στις 12 Μαΐου, μία ημέρα πριν την ανακοίνωση της έναρξης των συνομιλιών.

Οι μετοχές της Skandia υποχωρούσαν 0,7%, φθάνοντας στις 40,4 κορώνες η μία στις 9:34' π.μ. στη Στοκχόλμη, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή της αξία να ανέρχεται σε 41,3 δισ. κορώνες. Οι μετοχές της Old Mutual σημείωναν άνοδο 0,2%, φθάνοντας στις 138 πένες η μία στο Λονδίνο.