Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 29 Δεκεμβρίου 2015 09:29

Market beat: Συνέχεια των υπολογισμών με πιθανότερη τη διόρθωση των χθεσινών υπερβολών

Σήμερα οι διεθνείς αγορές εμφάνισαν στροφή στην πτωτική κατεύθυνση που προκάλεσε η βουτιά στην τιμή του πετρελαίου τη Δευτέρα. Με άνοδο στα ασιατικά χρηματιστήρια και βουτιά στο ΧΑ που «κρύφτηκε» πίσω από μια μεταβολή του ΓΔ, που ήταν υποπολλαπλάσια εκείνης που ίσχυε στο μεγαλύτερο διάστημα της διαπραγμάτευσης, μπορεί σήμερα να δούμε ανοδική αντίδραση.

Του Κώστα Ιωαννίδη

Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:

Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.

Σήμερα οι διεθνείς αγορές εμφάνισαν στροφή στην πτωτική κατεύθυνση που προκάλεσε η βουτιά στην τιμή του πετρελαίου τη Δευτέρα. Με άνοδο στα ασιατικά χρηματιστήρια και βουτιά στο ΧΑ που «κρύφτηκε» πίσω από μια μεταβολή του ΓΔ, που ήταν υποπολλαπλάσια εκείνης που ίσχυε στο μεγαλύτερο διάστημα της διαπραγμάτευσης, μπορεί σήμερα να δούμε ανοδική αντίδραση. Σε αυτή την περίοδο είναι λογικό να απουσιάζει το συναλλακτικό ενδιαφέρον και οι ισχυροί μπορούν εύκολα να «επιβάλλουν» την άποψή τους.

Αυτοί είναι κύρια θεσμικοί του εξωτερικού και μεγαλομέτοχοι των τραπεζών του 25άρη αλλά δεν είναι δυνατό να έχουν μόνο τράπεζες στα χαρτοφυλάκιά τους και πραγματοποιούν ανακατατάξεις σε αυτά βάσει της τρέχουσας ειδησεογραφίας. Πιέζονται οι ΔΕΗ ΟΛΠ αυτό το μήνα ενώ ρευστοποιήσεις για να κλειδώσουν τα κέρδη τους παρουσιάζονται και σε μετοχές με θετική επίδοση στο σκληρό 2015. Όλα γίνονται στο ταμπλό κατόπιν υπολογισμών και καθόλου κατόπιν προσδοκιών και συνεπώς οι έχοντες τα γένια έχουν και τα χτένια. Οι υπόλοιποι,  που τοποθετούνται μεσοπρόθεσμα, καλύτερα να απολαύσουν τις μέρες των εορτών. Η άνοδος σήμερα σε επιμέρους τίτλους λόγω χθεσινών υπερβολών και για κατασκευή μαξιλαριού, όταν το ενδιαφέρον πέσει στο ναδίρ, δεν αποκλείεται και υπονοείται από τις επιλογές των traders στα παράγωγα. Η κατεύθυνση της αγοράς ζητείται μεν, δεν θα εμφανιστεί δε παρά αρκετά αργότερα, όταν οι δραστηριότητες επιστρέψουν στους κανονικούς ρυθμούς τους.

Το ΧΑ χθες ανακάλυψε το σκληρό πυθμένα στις 16:41. Τότε σημειώθηκε η κατώτερη μέρας χωρίς μετά να υπάρχει χρόνος και διάθεση για rebound αξιόλογων διαστάσεων. Ωστόσο  οι απώλειες πάνω από -2% ψαλιδίστηκαν. Ψαλίδι έπεσε και στο πλήθος των ανοδικών στον FTSEM υπογραμμίζοντας τη γενίκευση στην αποστροφή προς τον κίνδυνο εγχώριων και ξένων θεσμικών, αν και το πρωί είχαν διαφορετική στάση. Το φινάλε ήταν μια επίδειξη δύναμης  κάποιων και αδυναμίας της αγοράς.  

Η προοπτική των τεσσάρων συνεδριάσεων ως το τέλος του χρόνου, δεν λειτούργησε τελικά θετικά στο φρόνημα των θεσμικών, που ξεκίνησαν άτονα και γκρινιάρικα τις συναλλαγές της τελευταίας Δευτέρας του 2015. Οι ισχυρότεροι παράγοντες της αγοράς ασχολούνται με την αποτίμηση των τραπεζικών blue chip, καθώς σε αυτά έχουν τοποθετήσει το μεγαλύτερο ποσοστό των προς διαχείριση κεφαλαίων τους. Συμπεριφέρνονται δε, μετά τις ΑΜΚ, ως μεγαλομέτοχοι και μάλλον δεν επιθυμούν να προσφέρουν σε κατώτερης κατηγορίας επενδυτές, την ευκαιρία να κερδοσκοπήσουν πάνω σε αυτούς τους τίτλους. Κρατούν τις αποτιμήσεις σε επίπεδα που δεν «συμφέρει» στον κάτοχο 200.000 μετοχών να πουλήσει, για να αγοράσει αργότερα και να πουλήσει ξανά σε ψηλότερα επίπεδα.

Άρα, θέλοντας να κόψουν το βήχα στους θεσμικούς των βραχυπρόθεσμων τοποθετήσεων κρατούν και τον μέσο όρο σε τιμές «απογοήτευσης» των «μικρών», επηρεάζοντας το γενικότερο κλίμα. Βέβαια το γιατί επέλεξαν αυτή τη στάση έχει να κάνει και με το αν ήταν δυνατό, κάτω από το τρέχον μέγεθος του country risk που αυτοί μετρούν, να επιβληθεί ένα καλύτερο κλίμα.

 

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας  

ΗΠΑ

Με απώλειες έκλεισαν οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, με τη διολίσθηση του πετρελαίου κάτω από το ψυχολογικό όριο των 37 δολαρίων/βαρέλι να παρασέρνει σε αρνητικό έδαφος τη Wall Street.

Συγκεκριμένα, o δείκτης Dow Jones  υποχώρησε κατά 0,14% στις 17.528,47 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση 0,15% στις 5.040,99 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 κινήθηκε πτωτικά κατά 0,19% στις 2.056,61 μονάδες.

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκε εκ νέου το πετρέλαιο, η τιμή του οποίου κατέγραψε πτώση άνω του 3% , υποχωρώντας στα 36,83 δολάρια ανά βαρέλι. Οι απώλειες αποδίδονται στην αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού - τη μεγαλύτερη από τις αρχές Οκτωβρίου. Σημειώνεται ότι παρά τα κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας (9%), ο «μαύρος χρυσός» αναμένεται να αποχαιρετήσει το 2015 με διευρυμένες απώλειες, σημειώνοντας μάλιστα, πτώση για δεύτερο συνεχόμενο χρόνο.

Στο ταμπλό, ο ενεργειακός κλάδος κατέγραψε πτώση άνω του 2% , με τη μετοχή της Chevron να υποχωρεί κατά 1,84% και της Exxon Mobil κατά 0,74%. Πτωτικά (10,4%) κινήθηκε και η μετοχή της Valeant Pharmaceuticals, ενώ η FedEx εμφάνισε απώλειες 0,83% μετά την επίσπευση των παραδόσεων λόγω της κακοκαιρίας στις νοτιοανατολικές και μεσο-δυτικές πολιτείες.

Κατά 9,51% υποχώρησε και η μετοχή της Freeport-McMoran, μετά την προαναγγελία αποχώρησης του συνιδρυτή και εκτελεστικού διευθυντή της εταιρείας, Τζέιμς Μόφετ.

Στα οικονομικά νέας της ημέρας, την εξαγορά της Metem ανακοίνωσε η General Electric, με το αντίτιμο της συμφωνίας - προς το παρόν - να είναι άγνωστο. H συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί τους πρώτους μήνες του 2016.

Η Metem είναι πάροχος τεχνολογιών ταχείας ψύξης, γεγονός που θα συνδράμει στην προσπάθεια της General Electric να βελτιώσει τη λειτουργία των μηχανών της. Σημειώνεται ότι τον Νοέμβριο, η General Electric είχε ανακοινώσει και την εξαγορά της Alstom.

ΕΥΡΩΠΗ

Με ήπιες απώλειες ολοκλήρωσαν τη χθεσινή συνεδρίαση τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, με το πετρέλαιο να «μονοπωλεί» για ακόμη μία φορά το επενδυτικό ενδιαφέρον και να παρασέρνει τους ευρωπαϊκούς δείκτες σε αρνητικό έδαφος.

Συγκεκριμένα, ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε πτωτικά κατά 0,84% στις 4.624 μονάδες ενώ ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 0,58% στις 10.666 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,46% στις 364,58 μονάδες. Ο βρετανικός FTSE 100 ήταν «κλειστός» σήμερα, λόγω των εορταστικών ημερών.

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκε εκ νέου το πετρέλαιο, η τιμή του οποίου καταγράφει πτώση άνω του 3% , υποχωρώντας στα 36,83 δολάρια ανά βαρέλι.

Οι απώλειες αποδίδονται στην αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού - τη μεγαλύτερη από τις αρχές Οκτωβρίου.

Στο ταμπλό, η μετοχή της πορτογαλικής Altice έκλεισε πτωτικά κατά 1% παρά την εξασφάλιση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της ποδοσφαιρικής ομάδας «Porto» έως το 2018. 

Στον αντίποδα, άνοδο 2% σημείωσε η Monte dei Paschi di Siena, με τους επενδυτές να χαιρετίζουν την πώληση «κόκκινων» δανείων 1 δισ. ευρώ.

Οι θετικές εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο της Ιταλίας ώθησαν στο 2,5% και τη μετοχή της Banca Pop Milano.

Στα εταιρικά νέα της ημέρας, με νέες απεργιακές κινητοποιήσεις προειδοποιεί το συνδικάτο αεροπόρων της Air France, Alter Union, αντιδρώντας στις κυρώσεις της γαλλικής εταιρείας εναντίον δύο πιλότων που έλαβαν μέρος στον προπηλακισμό των επικεφαλής της διοίκησης, τον περασμένο Οκτώβριο.

Την ίδια ώρα, την πώληση «κόκκινων» δανείων, συνολικής αξίας 1,1 δισ. ευρώ, στην Epicuro SPV ανακοίνωσε η ιταλική τράπεζα Monte dei Paschi, στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης του χαρτοφυλακίου της. Τα περισσότερα εξ αυτών έγιναν μη εξυπηρετήσιμα πριν το 2009, ενώ ο αριθμός τους ανέρχεται σε περίπου 18.000.

Από την πώληση των δανείων δεν αναμένεται να προκύψει άμεσος αντίκτυπος στην κερδοφορία της τράπεζας καθώς στόχος της συμφωνίας συνιστά ο εξορθολογισμός των περιουσιακών στοιχείων και η ελαχιστοποίηση του κινδύνου έκθεσης σε νέες προκλήσεις.

Τον Ιούνιο, η Monte dei Paschi πούλησε μη εξυπηρετούμενα δάνεια 1,3 δισ. ευρώ στην Cerberus Capital και στην Βanca Ifis. Σημειώνεται ότι η Epicuro SPV υποστηρίζεται από διάφορες θυγατρικές της Deutsche Bank.

Το μετοχικό κεφάλαιο που διαθέτει στην κινεζική τράπεζα Hua Xia αποφάσισε να πωλήσει η Deutsche Bank, αποκομίζοντας όφελος έως και 25,7 δισ. γουάν. Συγκεκριμένα, η γερμανική τράπεζα ανακοίνωσε τη μεταβίβαση του 19,99% της Hua Xia στην PICC Property and Casualty έναντι 23 - 25,7 δισ. γουάν -  ανάλογα με την συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ - γουάν. Εάν η συναλλαγή γίνει αποδεκτή από τις εποπτικές αρχές, η Deutsche Bank εκτιμά ότι θα έχει θετικό χρηματοδοτικό αντίκτυπο, καθώς θα βελτιώσει το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας κατά 30 - 40 μονάδες βάσης.

Σημειώνεται ότι η γερμανική τράπεζα «εισέβαλε» στο μετοχικό κεφάλαιο της Hua Xia το 2006, ενώ το 2008 και το 2011 αύξησε το μερίδιο της στο 19,99%.

ΧΑ

Η συντονισμένη σήμερα πτώση των μετοχικών αξιών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επηρέασε, την ατμόσφαιρα των συναλλαγών στην αγορά της Αθήνας. Οι θεσμικοί του ΧΑ άλλαξαν διάθεση έναντι των blue chip και σχεδόν γενίκευσαν τις πιέσεις με σταθερό αυστηρά επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον για ελάχιστες μετοχές στο δεύτερο μέρος, ενώ άλλαξαν προτιμήσεις στα τραπεζικά blue chip ( ΠΕΙΡ -1,69%, ΕΥΡΩΒ -1,89%, ΕΤΕ +1,23% ΑΤΤ -0,71% και ΑΛΦΑ -1,96%). Η προσφορά προκάλεσε κλιμακούμενες απώλειες και αναζήτηση της στήριξης. Από την έναρξη ως το τέλος της διαπραγμάτευσης η πορεία του 25άρη ήταν πτωτική σταθερής κλίσης που σημαίνει αναζήτηση χαμηλών ημέρας στα περισσότερα blue chip.

Στην συνεδρίαση παρουσιάστηκαν πιέσεις με το καλημέρα. Το αποτέλεσμα ήταν να εγγραφούν τα μέγιστα των βασικών δεικτών στο πρώτο εικοσάλεπτο. Το άνοιγμα έγινε με μικρό πτωτικό χάσμα σε ΓΔ και 25άρη και εγγραφή μέγιστου μέρας στις 10:47 στις 620,70 μονάδες για τον ΓΔ και στις 181,32 για τον 25άρη. Στα πρώτα λεπτά ο ΓΔ βρέθηκε σε θετικό και αρνητικό πεδίο  «ειδοποιώντας» για αναζήτηση χαμηλού ημέρας στη συνέχεια. Ακολούθησε πλάγια και πτωτική κίνηση και αναζητήθηκαν επανειλημμένως ως τις 16:41 τα κατώτερα  ημέρας που σημειώθηκαν τότε και ήταν για τους βασικούς δείκτες και ήταν οι 608,02 μονάδες για το ΓΔ και των 177,37  για τον 25άρη.

Στο ταμπλό του ΧΑ πρωταγωνίστησαν συναλλακτικά οι τράπεζες του 25άρη και συγκεκριμένα η ΕΤΕ με μεταβολή +1,23% με ημερήσιο όγκο 51,901 εκατ. τεμάχια και τζίρο πάνω από 16,849 εκατ. ευρώ, ΑΛΦΑ στο -1,96% με ημερήσιο όγκο 2,909 εκατ. τεμάχια και τζίρο πάνω από 7,250 εκατ. ευρώ,  η ΠΕΙΡ με μεταβολή -1,69% με ημερήσιο όγκο 23,176 εκατ. τεμάχια και τζίρο πάνω από 5,150 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ -1,89% με ημερήσιο όγκο 4,324 εκατ. τεμάχια και τζίρο πάνω από 4,509 εκατ. ευρώ.  Σε όλη σχεδόν τη διάρκεια των συναλλαγών του δεύτερου μέρους η αγορά διατήρησε την υπεροχή της προσφοράς έναντι της ζήτησης με τελική επικράτηση της ανόδου στο τελευταίο 20λεπτο και στις δημοπρασίες. Οι δείκτες ωστόσο με μέτριο εύρος διακύμανσης, έκλεισαν τελικά κοντά στο κατώτερο της ημερήσιας διακύμανσης.

Στις δημοπρασίες οι θεσμικοί επηρέασαν ανοδικά τις τιμές για τους βασικούς δείκτες. Ο τζίρος υποχώρησε σε σχέση με το τζίρο της περασμένης μέρας κύρια αφού μειώθηκε για τα τραπεζικά blue chip. Η στατιστική εικόνα δεν βελτιώθηκε όπως προκύπτει από το πλήθος καθοδικών blue chip (17) έναντι των ανοδικών (6) με 2 αμετάβλητα.

Την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ ήταν στο -0,49%, ο CAC είχε μεταβολή –0,80%, με τον FTSE100 σε αργία και μεταβολή από 24/12 +0,22%. Οι αγορές στις ΗΠΑ ξεκίνησαν τις συναλλαγές με πτωτική δυναμική που αναπτύχθηκε γρήγορα έτσι ο Dow στις 17:30 χάνει  -0,48% και o S&P500 έχει μεταβολή -0,62%.

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα κατά -0,75% και έφθασε στις 615,31 από 619,96 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 179,50 από 181,60 από 182,96 με μεταβολή -1,16%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή των τιμών του ΓΔ κατά 4,5 μονάδες προς τα άνω και  του 25άρη κατά 1,5 της μονάδας.  Είναι ουδέτερη η  κληρονομιά για την επόμενη συνεδρίαση αφού το κλείσιμο στο τέλος της δημοπρασίας, έγινε κοντά στο μέσο της ημερήσιας διακύμανσης και προς την πλευρά της κατώτερου μέρας.

Με κέρδη έκλεισαν οι κλαδικοί δείκτες στα Προσωπικά Οικιακά Είδη +2,96% από -2,04%, Πετρελαίου Αερίου +1,88% από -1,22%, Τεχνολογίας +1,41% από -1,41%, και Εμπορίου +0,56% από +0,93%. Στον αντίποδα με απώλειες συναντάμε τους  κλάδους Ακίνητης Περιουσίας -3,62% από +0,93%, Χρ/μικών Υπηρεσιών -3,43% από -0,14%, Τροφίμων Ποτών -3,01% από +4,59%, Υγείας -2,80% από -2,73%, Ασφαλειών -2,68% από -6.29%, Βιομηχανικών Προϊόντων -2,29% από -0,99%, ο FTSEM -2,11% από -0,61%, Πρώτων Υλών -1,69% από -2,43%, Κοινής Ωφέλειας -1,63% από -1,89%, Κατασκευές Υλικά -1,28% από +2,42%, Τραπεζών -1,24% από -0,22%, ο 25άρης -1,16% από +0,68%, ο ΓΔ -0,75% από +0,15%, Τηλεπικοινωνιών -0,66% από +0,56%,  και Ταξίδια Αναψυχή -0,37% από +0,18%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες  Χημικών +0,00% από -2,13%, και Μέσων Ενημέρωσης 0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 5,922 από 107,884 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 3,098 από 13,963 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 48,352 από 92,008 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,492 από 1,291 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 46,001 από 45,406 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 93,427 από 342,653 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 46 από 44 των καθοδικών σε 55 από 54 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 20 από 16.

Τεχνική ανάλυση

Ο 25άρης από τις συνεδριάσεις του τρέχοντος μηνός φαίνεται ότι μπορεί στην περίπτωση που συνεχιστούν οι πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές να βρει στήριξη σε μια ζώνη που την σχηματίζουν τα κατώτερα ημέρας σε δυο διαδοχικές συνεδριάσεις στις 4/12 και στις 7/12 που την πρώτη μέρα έγραψε χαμηλό στις 177,98 μονάδες και έκλεισε στις 178,93 με μεταβολή -2,34% και στην επόμενη κατώτερη ήταν οι 178,49 με κλείσιμο στις 180,04 και μεταβολή +0,62%. Άρα οι 178 μονάδες αποτελούν στήριξη με την αμέσως επόμενη κατά την εκτίμησή μας στις 172 μονάδες.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές διαπραγματεύθηκαν σε θετικό έδαφος σήμερα Τρίτη, ξεπερνώντας τις απώλειες που εμφάνισαν νωρίτερα καθώς οι κινέζικες μετοχές έχουν σταθεροποιηθεί μια μέρα μετά τη συνεδρίαση που εμφάνισαν τις  μεγαλύτερες απώλειες τους σε ένα μήνα και οι τιμές του αργού ανέκτησαν το χαμένο έδαφος από τη χθεσινή τους πτώση.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ήταν πάνω +0,1%. Αλλά παρέμεινε σε τροχιά για μια απώλεια της τάξης του 12% για το 2015, μια χρονιά που σημείωσε τα υψηλά επτά χρόνων τον Απρίλιο.

Ο δείκτης CSI300 των Blue-chip της Κίνας ενισχύθηκε ως 0,3%, ενώ ο Shanghai Composite Index ήταν στο +0,37, μετά από πτώση πάνω από το 2% στην προηγούμενη συνεδρίαση.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας διαγράφοντας τις απώλειες που εμφάνισε νωρίτερα ήταν πάνω +0,58% στο δεύτερο μέρος των συναλλαγών, ενώ ο Kospi της Νότιας Κορέας ήταν οριακά πάνω 0,1%. Αυστραλιανή αγορά κέρδιζε 1,13% για όγδοη συνεχόμενη συνεδρίαση, μετά την επαναλειτουργία της από τετραήμερες διακοπές διαρκείας.

Τα συμβόλαια του πετρελαίου σταθεροποιήθηκαν μετά από βουτιά και στις δυο αξίες, του Brent και του crude των ΗΠΑ, πάνω από -3% τη Δευτέρα. Το Brent έφτασε μέχρι +0,1% στα  36,67 δολάρια το βαρέλι, αν και δεν ήταν ακόμα μακριά από ένα χαμηλό 11 ετών στα 35,98 που χτύπησε την περασμένη εβδομάδα, ενώ του αργού στις ΗΠΑ πρόσθεσε επίσης περίπου +0,1% στα 36,85.

Στα νομίσματα, το δολάριο υποχώρησε περίπου 0,1% για να αγοράζει 120,29 γιεν, σε απόσταση βολής από το χαμηλό δίμηνου των 120,05 στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

Το αμερικανικό νόμισμα έχει εξασθενήσει από ρευστοποιήσεις μετά την απόφαση της Fed που αύξησε τα επιτόκια για πρώτη φορά σε εννέα χρόνια. Οι επενδυτές περιμένουν η Fed να αποστέλλει νωπό σήμα σχετικά με το πότε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί η δεύτερη αύξηση των επιτοκίων στο 2016, για να καθορίσουν τη βραχυπρόθεσμη κατεύθυνση του δολαρίου. Το ευρώ ανέβηκε μέχρι 0,1% στα  1,0979 δολάρια.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Ο Τραπεζικός κλάδος ουσιαστικά μηδένισε, ξεκινώντας από την αρχή, μιας και τα νέα κεφάλαια ανακεφαλαιοποίησης είναι σχεδόν και το σύνολο της κεφαλαιοποίησής του.

Αυτό είναι και το πιο σημαντικό γεγονός για την Κεφαλαιαγορά και για την Οικονομία. Χωρίς Τράπεζες η Οικονομία δεν μπορεί να υπάρξει, κάτι που και η ίδια η Κυβέρνηση κατάλαβε και έκανε τις δέουσες κινήσεις για την διάσωση του κλάδου, μετά από την πολύμηνη διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς, έστω και αν το "dilution" ήταν τεράστιο για τους υφιστάμενους μετόχους.

Επόμενο, βασικό, μέλημα των Τραπεζών είναι η επιστροφή των καταθέσεων και αυτό πρωτίστως έχει να κάνει με την εμπιστοσύνη των καταθετών ενώ σημασία έχει το πώς θα διαχειριστούν, το επόμενο διάστημα, τα "κόκκινα" δάνεια μιας και αυτά είναι που θα τις βοηθήσουν στα μελλοντικά αποτελέσματα.

Θα ακολουθήσει λοιπόν ένα διάστημα που θα δούμε ουσιαστικές κινήσεις στον κλάδο, ενώ το μόνο σίγουρο είναι πως θα υπάρξει και σημαντική μείωση στο προσωπικό του. Ήδη ο κλάδος πουλάει σημαντικά "asset" του που θα τον βοηθήσουν στην κεφαλαιακή επάρκεια, παρόλα αυτά θα χάσει μέρος της κερδοφορίας του από αυτά.

Αυτό συνέβη σε μεγάλο βαθμό με την Εθνική και με την πώληση της FinansBank στην Τουρκία, έστω και αν έτσι φαίνεται να "γλυτώνει" τα κοστοβόρα COCOS του ΤΧΣ.

Δεν ξέρουμε αν ο κλάδος χρειαστεί νέα κεφάλαια στο μέλλον, μιας και αυτό εξαρτάται από πολλές παραμέτρους και πρωτίστως της ίδιας της Οικονομίας. Οι τρέχουσες Τραπεζικές αποτιμήσεις μπορούν να χαρακτηριστούν "ενδιαφέρουσες" μιας και υπολείπονται σημαντικά από όποια Ευρωπαϊκή Τράπεζα και αν τις συγκρίνει κανείς. Μπροστά μας έχουμε και την απόφαση της ΕΚΤ, στο αν θα επιτρέψει στην Ελλάδα να συμμετάσχει στην ποσοτική χαλάρωση, κάτι που θα βοηθήσει σημαντικά τόσο την Οικονομία όσο και τον κλάδο.

Το πρώτο δίμηνο του νέου έτους είναι πολύ σημαντικό, μιας και μπροστά του έχει να περάσει θέματα που δεν έχουν περάσει εδώ και πολλά χρόνια, με οδηγό το Ασφαλιστικό. Σίγουρα το αρνητικό είναι ότι από την μία η Κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει, αλλά από την άλλη δεν πιστεύει σε αυτό, ή τουλάχιστον προσπαθεί να “λειάνει” καταστάσεις που η ίδια δημιούργησε με την ρητορική της τα προηγούμενα χρόνια.

Ένα χαρτοφυλάκιο, όσο δελεαστικές και αν είναι οι Τραπεζικές αποτιμήσεις δεν μπορεί να έχει παρά ένα ποσοστό σε αυτές, καθώς οι υπόλοιπες εταιρείες είναι η πραγματική Οικονομία. Μπορεί η ψυχολογία ακόμα να είναι στο ναδίρ, παρόλα αυτά ξέρουμε πως η Αγορά προηγείται πάντα μίας μεγάλης αλλαγής στην Οικονομία και αυτή θα είναι η πρώτη που θα μας το δείξει.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Λόγω των εορτών δεν διατίθεται σχόλιο

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Με την ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης, η οποία προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου -χωρίς να αποκλείονται όμως καθυστερήσεις, δεδομένου του βαθμού δυσκολίας των θεμάτων που πρέπει να συμφωνηθούν-, αναμένεται να εισρεύσουν στα ταμεία του ελληνικού Δημοσίου δόσεις συνολικού ύψους 5,9 δισ. ευρώ από τη δανειακή σύμβαση των περίπου 86,5 δισ. ευρώ.

Παρά τη θετική πορεία των εσόδων κατά τον Νοέμβριο –μήνα κατά τον οποίο τα έσοδα που εισέρρευσαν στα κρατικά ταμεία ανήλθαν στα 4,36 δισ. ευρώ- οι ληξιπρόθεσμες οφειλές παρουσίασαν πολύ μεγάλη αύξηση.

Μέσα σε μόλις ένα μήνα, τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξήθηκαν κατά 1,453 δισ. ευρώ. Από τις αρχές του έτους μέχρι και τον Νοέμβριο, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές εκτοξεύτηκαν στα 11,833 δισ. ευρώ ενώ αν προστεθούν και τα συσσωρευμένα χρέη μέχρι και το τέλος του 2014, τότε το συνολικό ποσό διαμορφώνεται στα 83,63 δισ. ευρώ.

Τους βασικούς διαπραγματευτές στην αγορά ομολόγων του ελληνικού δημοσίου για το 2016 ανακοίνωσαν με κοινή τους απόφαση, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, η ιδιότητα του βασικού διαπραγματευτή για το 2016 θα αφορά τα ακόλουθα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα: ALPHA BANK SA,

 BANCA IMI SPA, BARCLAYS BANK PLC, BNP PARIBAS SA, CITIGROUP GLOBAL MARKETS LTD, COMMERZBANK AG, CREDIT SUISSE SECURITIES (EUROPE) LTD, DEUTSCHE BANK AG, EUROBANK ERGASIAS SA, GOLDMAN SACHS INTERNATIONAL BANK, HSBC BANK PLC, ING BANK NV, JP MORGAN SECURITIES PLC, MERRILL LYNCH INTERNATIONAL, MORGAN STANLEY & Co. INTERNATIONAL PLC, NATIONAL BANK OF GREECE SA, NOMURA INTERNATIONAL PLC, PIRAEUS BANK SA, ROYAL BANK OF SCOTLAND PLC, SOCIETE GENERALE, UBS LTD, UNICREDIT SPA.

Θετικό σε ένα ενδεχόμενο Grexit εντός των επομένων έξι μηνών δηλώνει το 39% των Γερμανών πολιτών, αλλά το ποσοστό εκείνων οι οποίοι θεωρούν ότι είναι πιθανό να συμβεί κάτι τέτοιο είναι πολύ χαμηλότερο, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας YouGov που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στον γερμανικό της ιστότοπο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, η οποία διεξήχθη σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.133 προσώπων από την 11η ως την 15η Δεκεμβρίου, το 37% των Γερμανών τάσσεται, αντίθετα, εναντίον του Grexit.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Την εξαγορά της Metem ανακοίνωσε η General Electric, με το αντίτιμο της συμφωνίας – προς το παρόν – να είναι άγνωστο.

H συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί τους πρώτους μήνες του 2016. Η Metem είναι πάροχος τεχνολογιών ταχείας ψύξης, γεγονός που θα συνδράμει στην προσπάθεια της General Electric να βελτιώσει τη λειτουργία των μηχανών της. Σημειώνεται ότι τον Νοέμβριο, η General Electric είχε ανακοινώσει και την εξαγορά της Alstom.

Το μετοχικό κεφάλαιο που διαθέτει στην κινεζική τράπεζα Hua Xia αποφάσισε να πωλήσει η Deutsche Bank, αποκομίζοντας όφελος έως και 25,7 δισ. γουάν. Συγκεκριμένα, η γερμανική τράπεζα ανακοίνωσε τη μεταβίβαση του 19,99% της Hua Xia στην PICC Property and Casualty έναντι 23 - 25,7 δισ. γουάν -  ανάλογα με την συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ - γουάν. Εάν η συναλλαγή γίνει αποδεκτή από τις εποπτικές αρχές, η Deutsche Bank εκτιμά ότι θα έχει θετικό χρηματοδοτικό αντίκτυπο, καθώς θα βελτιώσει το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας κατά 30 – 40 μονάδες βάσης.

Δημοσιονομικό έλλειμμα 97,9 δισ. δολαρίων (367 δισ. ριάλ) ανακοίνωσε για το 2015 η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας, η οποία επλήγη σημαντικά από την «κατάρρευση» της τιμής του πετρελαίου. Οι δημόσιες δαπάνες ανήλθαν σε 975 δισ. ριάλ έναντι 860 δισ. του επίσημου στόχου. Τα έσοδα παράλληλα, διαμορφώθηκαν στα 608 δισ. ριάλ, αισθητά μειωμένα έναντι του στόχου των 715 δισ. ριάλ.

Κατά 400 εκατ. ευρώ περικόπτει το επενδυτικό πρόγραμμα για το 2016 η Audi, σαφώς επηρεασμένη από το σκάνδαλο εκπομπής ρύπων της Volkswagen. Συγκεκριμένα, οι επενδύσεις για το επόμενο έτος εκτιμώνται στα 3 δισ. ευρώ έναντι 3,4 δισ. του αρχικού προγραμματισμού. Τον Νοέμβριο οι πωλήσεις οχημάτων της Audi αυξήθηκαν οριακά κατά 0,4%. Σημειώνεται ότι στο σκάνδαλο χειραγώγησης των εκπομπών ρύπων φέρεται να εμπλέκονται περίπου 85.000 οχήματα της αυτοκινητοβιομηχανίας, η οποία είναι θυγατρική της Volkswagen. 

Πρόθυμη να καταβάλει 2,45 δισ. δολάρια για την εξαγορά της Sharp εμφανίζεται η Foxconn Technology (Hon Hai Precision Industry), σύμφωνα με δημοσιεύματα του ιαπωνικού Τύπου. Προϋπόθεση για την υποβολή της σχετικής πρότασης συνιστά η ολική ανανέωση του διοικητικού συμβουλίου της Sharp και κυρίως η απομάκρυνση του νυν προέδρου της εταιρείας. Σημειώνεται ότι το 2012, η Foxconn επιχείρησε ανεπιτυχώς να εξαγοράσει το 9,9% των μετοχών της Sharp.

Την πώληση «κόκκινων» δανείων, συνολικής αξίας 1,1 δισ. ευρώ, στην Epicuro SPV ανακοίνωσε η ιταλική τράπεζα Monte dei Paschi, στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης του χαρτοφυλακίου της. Τα περισσότερα εξ αυτών έγιναν μη εξυπηρετήσιμα πριν το 2009, ενώ ο αριθμός τους ανέρχεται σε περίπου 18.000. Από την πώληση των δανείων δεν αναμένεται να προκύψει άμεσος αντίκτυπος στην κερδοφορία της τράπεζας καθώς στόχος της συμφωνίας συνιστά ο εξορθολογισμός των περιουσιακών στοιχείων και η ελαχιστοποίηση του κινδύνου έκθεσης σε νέες προκλήσεις.