Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2005 13:39

TNT: Ανεκάλυψε στοιχεία για παράνομους υπολογισμούς φόρων

ΣΤΟΙΧΕΙΑ για λανθασμένο υπολογισμό φόρων σε παλαιότερες εμπορικές της συναλλαγές, κάτι παράνομο, ανακοίνωσε ότι βρήκε η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία ταχείας παράδοσης πακέτων της Ευρώπης, ΤΝΤ ΝV, με αποτέλεσμα οι μετοχές της να υποχωρήσουν 8,1% και κατά το μεγαλύτερο ποσοστό μέσα σε τέσσερα χρόνια.

Η εταιρεία με έδρα την ολλανδική πόλη Hoofddrorp, εξετάζει φορολογικά θέματα στη Βρετανία, καθώς και σε μερικές θυγατρικές της εκτός Βρετανίας, σύμφωνα με ανακοίνωση στο Web site της. H εκπρόσωπος της, Daphne Andriesse, αρνήθηκε να αναφερθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Η TNT, η οποία απασχολεί 161.000 ανθρώπους και παραδίδει πακέτα σε ολόκληρο τον κόσμο, ανακοίνωσε τον Μάρτιο του 2004 ότι είχε έξοδα 59 εκατ. ευρώ (72 εκατ. δολ.) για τη λανθασμένη εκτίμηση των φορολογικών της υποχρεώσεων στη Βρετανία. Η εταιρεία ενδέχεται να αντιμετωπίσει απαιτήσεις για φόρους ύψους 400 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του κέρδους και των πιθανών χρηματικών προστίμων, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της ημερήσιας ολλανδικής εφημερίδας De Telegraaf, χωρίς να αναφέρεται από πού άντλησε τις πληροφορίες.

Οι μετοχές της εταιρείας υποχώρησαν 1,79 ευρώ στα 19,55 ευρώ η μία και ήταν 7,9% χαμηλότερα στις 10:15' π.μ. στο Αμστερνταμ, μειώνοντας τη χρηματιστηριακή της αξία στα 9,03 δισ. ευρώ.

Η εταιρεία σχεδιάζει να βγάλει ανακοίνωση για την έρευνα που γίνεται, είπε η εκπρόσωπός της Andriesse.