Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2005 14:39

ΥΕΝ: Tα πρόστιμα για την ακτοπλοΐα έχουν επιβληθεί στο ακέραιο

Στο ακέραιο έχουν επιβληθεί τα πρόστιμα των 528.247 ευρώ που ανακοινώθηκαν στις 7/8 για τις καθυστερήσεις στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια, τονίζει το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας (ΥΕΝ) με αφορμή δημοσίευμα ημερήσιας απογευματινής εφημερίδας που τα χαρακτηρίζει εικονικά. Σύμφωνα με το ΥΕΝ, ολοκληρώνεται η επίδοση των αποφάσεων στους παραβάτες.

Όπως αναφέρει το ΥΕΝ, το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει από το παρελθόν, για την επιβολή των διοικητικών κυρώσεων αναλυτικά έχει ως ακολούθως:

- Βεβαίωση της παράβασης.

- Νομότυπη κλήση σε απολογία του παραβάτη.

- Απολογία εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας.

- Έκδοση απόφασης

- Νομότυπη επίδοση της απόφασης στον παραβάτη ο οποίος έχει δικαίωμα προσφυγής εντός της προθεσμίας 30 ημερών από την επίδοση της απόφασης κατά της απόφασης.

Όπως επισημαίνεται, αν ο παραβάτης δεν προσφύγει κατά της απόφασης ή όταν τελεσιδικήσει η προσφυγή κατά της απόφασης και εφόσον δεν εξοφληθεί το πρόστιμο η Λιμενική Αρχή συντάσσει χρηματικούς κατάλογους οι οποίοι αποστέλλονται στη Δ.Ο.Υ. του παραβάτη για είσπραξη.

Σύμφωνα με την παραπάνω προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία -την οποία κανείς δεν δύναται να παρακάμψει, σημειώνει το υπουργείο, απαιτείται χρόνος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιβολής διοικητικών κυρώσεων.

Επίσης, προσθέτει στην ίδια ανακοίνωση το ΥΕΝ, για καθυστερήσεις εκτέλεσης δρομολογίων και μη έγκαιρη ενημέρωση του επιβατηγού κοινού, εκτός από τις διοικητικές κυρώσεις, σχηματίστηκαν και 51 δικογραφίες, στους υπαίτιους των οποίων θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες από το νόμο κυρώσεις.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, Μανώλη Κεφαλογιάννη, τριπλασιάζεται το ύψος προστίμου που επιβάλλεται για έλλειψη έγκαιρης ενημέρωσης του επιβατηγού κοινού από τις ακτοπλοϊκές εταιρείες και για καθυστερήσεις στις αναχωρήσεις και αφίξεις των πλοίων.