Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2005 14:56

Κατανομή του λιγνιτικού τέλους σε 28 Δήμους και επτά Κοινότητες

Ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας υπέγραψε τη νέα υπουργική απόφαση για την κατανομή, διάθεση και καταβολή του Τέλους Ανάπτυξης Βιομηχανικών Περιοχών Παραγωγής Ηλεκτρικού Ρεύματος από Λιγνιτικούς Σταθμούς (Λιγνιτικό Τέλος), που εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 17 εκατ. ευρώ. Θα διανέμεται ετησίως σε 28 Δήμους και επτά Κοινότητες στους Νομούς Κοζάνης, Φλώρινας και Αρκαδίας.

Το Τέλος Βιομηχανικών Περιοχών Παραγωγής Ρεύματος θεσπίστηκε με νόμο του 1996 για τη χρηματοδότηση συγκεκριμένων έργων υποδομής, ανάπτυξης και προστασίας στους Νομούς Κοζάνης, Φλώρινας και Αρκαδίας με το 0,4% του ετήσιου κύκλου εργασιών της ΔΕΗ ΑΕ, ενώ ο τρόπος διάθεσης των κονδυλίων διαμορφώθηκε με υπουργική απόφαση που εκδόθηκε το 1998.

Πιο συγκεκριμένα, με την υπουργική απόφαση, μεταξύ άλλων, προβλέπεται:

- Η ορθολογική κατανομή, διάθεση και καταβολή του Τέλους σε κάθε δικαιούχο Νομό μέσω της διάθεσης του 65% του ποσού κάθε Νομού στους ενεργειακούς του δήμους και του 35% στους μη ενεργειακούς δήμους και κοινότητες.

- Η ορθολογική κατανομή του τέλους μεταξύ των ενεργειακών δήμων κάθε Νομού με τη θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων όπως η καθαρή παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια, οι απαλλοτριωθείσες εκτάσεις και ο αριθμός των κατοίκων.

- Η όσο το δυνατόν καλύτερη αξιοποίηση του τέλους μέσω των Ειδικών Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (Ε.Α.Π.) κάθε Νομού. Με την υπουργική απόφαση δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα σε συγκεκριμένα και σημαντικά έργα (άνω των 300.000 ευρώ) για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων όπως η αναβάθμιση και αποκατάσταση του περιβάλλοντος, η καλυτέρευση της ποιότητας ζωής, η δημιουργία υποδομών, η ανάπτυξη επιχειρήσεων από τους Ο.Τ.Α., η τόνωση της οικονομίας και η μείωση της ανεργίας.