Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2005 07:24

Υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου και της βενζίνης

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκε η τιμή του αργού πετρελαίου, της βενζίνης και του πετρελαίου θέρμανσης στη Ν. Υόρκη, αφού ο τυφώνας «Rita» δεν έπληξε άμεσα τα διυλιστήρια κοντά στο Χιούστον, με αποτέλεσμα ο κλάδος να προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει την αύξηση της ζήτησης καθώς πλησιάζει ο χειμώνας.

Η Valero Energy Corp., η εταιρεία το μεγαλύτερο διυλιστήριο των ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι τα εργοστάσιά της στο Χιούστον και στο Τέξας Σίτι ενδέχεται να αρχίσουν και πάλι την παραγωγή αυτήν την εβδομάδα, ενώ η Exxon Mobil Corp., ανακοίνωσε, ότι η ζημιά στην περιοχή των διυλιστηρίων της στο Τέξας, δεν είναι εκτεταμένη. Ο τυφώνας «Rita», ανέστειλε ολόκληρη την παραγωγή του 1,5 εκατ. βαρελιών πετρελαίου ημερησίως που αντλούν οι ΗΠΑ στον Κόλπο του Μεξικό και ανάγκασε τα διυλιστήρια που παράγουν το 24% των πετρελαϊκών προϊόντων στις ΗΠΑ, να κλείσουν.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Νοεμβρίου υποχώρησε για τρίτη ημέρα έως και 1,54 δολ., ποσοστό 2,4%, φθάνοντας στα 62,65 δολ. το βαρέλι, στις ηλεκτρονικές, μετά τη συνεδρίαση, συναλλαγές, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex). Στις 10:17' π.μ., ώρα Σιγκαπούρης, διαπραγματεύθηκε στα 63,65 δολ. το βαρέλι. Τα συμβόλαια, υποχώρησαν 3,5% στις 23 Σεπτεμβρίου και άρχισαν να διαπραγματεύονται στην ειδική συνεδρίαση της Κυριακής, στις 10 π.μ., ώρα Ν. Υόρκης.

Η βενζίνη για τα συμβόλαια του Οκτωβρίου υποχώρησε 14,56 σεντς, ποσοστό 7%, φθάνοντας στο 1,94 δολ. το γαλόνι και διαπραγματεύθηκε στα 2,01 δολ., στις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Στις 23 Σεπτεμβρίου η τιμή της υποχώρησε 2,5%.

Στη Ν. Υόρκη, το πετρέλαιο θέρμανσης για τα συμβόλαια του Οκτωβρίου υποχώρησε 9,8 σεντς, ποσοστό 5%, φθάνοντας στο 1,851 δολ. το γαλόνι και διαπραγματεύθηκε στο 1,915 δολ. στις 10:08' π.μ. στη Σιγκαπούρη.

Το φυσικό αέριο για τα συμβόλαια το Οκτωβρίου υποχώρησε 3,9% στις ηλεκτρονικές συναλλαγές του Χρηματιστηρίου.