Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2005 08:29

Iαπωνία: Αύξηση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης το γ' τρίμηνο

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ αισιόδοξες, για πρώτο τρίμηνο σε σύνολο τεσσάρων τριμήνων, έγιναν οι εταιρείες στην Ιαπωνία, καταδεικνύοντας ότι ενδέχεται να συντηρήσουν τις επενδύσεις τους, οι οποίες οδήγησαν με ταχύτερο ρυθμό την οικονομική ανάπτυξη σε 15 χρόνια, το πρώτο τρίμηνο.

Η εμπιστοσύνη μεταξύ των εταιρειών, με κεφάλαια τουλάχιστον 1 δισ. γιέν (9 εκατ. δολ.) διαμορφώθηκε στις 6,4 μονάδες το τρίμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, υψηλότερα από τις μείον 2,4 μονάδες το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με έρευνα της οποίας τα αποτελέσματα ανακοίνωσαν από κοινού το υπουργικό συμβούλιο και το υπουργείο Οικονομικών, σήμερα στο Τόκυο. Θετικός αριθμός σημαίνει ότι περισσότερες εταιρείες δήλωσαν ότι οι συνθήκες βελτιώθηκαν, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Η επέκταση των εταιρειών, όπως της Canon Inc. και της Komatsu Ltd. με τη δημιουργία θέσεων εργασίας, βοηθούν στη στήριξη της καταναλωτικής ζήτησης και της ανάπτυξης των εταιρικών κερδών, καθώς οι τιμές των καυσίμων αυξάνονται διεθνώς. Η σημερινή ανακοίνωση στηρίζει τις προσδοκίες για την έκθεση Τankan, της Bank of Japan που θα δημοσιοποιηθεί στις 3 Οκτωβρίου, ότι η επιχειρηματική εμπιστοσύνη βελτιώθηκε.

Σύμφωνα με 23 οικονομικούς αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, η έκθεση Tankan, θα δείξει κατά πάσα πιθανότητα ότι η εμπιστοσύνη μεταξύ των μεγάλων εταιρειών αυξήθηκε στις 20 από τις 18 μονάδες.

Ο δείκτης Nikkei 225, σημείωσε αύξηση 1,3% φθάνοντας στις 13.321,18 μονάδες, στη 1:16' μ.μ. στο Τόκυο, οδεύοντας να κλείσει στα υψηλότερα επίπεδα 4,5 ετώ, καθώς πτωτικά κινήθηκαν οι τιμές του πετρελαίου. Το γιέν, αυξήθηκε στα 112,33 έναντι του δολαρίου από 112,49 γιέν που ήταν αργά στις 23 Σεπτεμβρίου στη Ν. Υόρκη.