Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2005 09:25

Kίνα: HSBC και Citigroup ειδικοί διαπραγματευτές του γιουάν

ΤΡΑΠΕΖΕΣ, συμπεριλαμβανομένης της HSBC Holding Plc, της Citigroup και της Bank of China, θα προσλάβει η People's Bank of China, ως ειδικούς διαπραγματευτές για το γιουάν, κάνοντας ένα βήμα μπροστά για την ελεύθερη διαπραγμάτευση του νομίσματος της χώρας, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν καλά το θέμα, όπως μετέδωσε το Bloomberg News.

Οι ειδικοί διαπραγματευτές θα μπορούν να καθορίζουν την τιμή και να διαπραγματεύονται το γιουάν έναντι του δολαρίου, του ευρώ και του γιέν μέχρι τα τέλη του έτους, θέτοντας τέλος στο μονοπώλιο της Κεντρικής Τράπεζας, να καθορίζει τα διατραπεζικά επιτόκια, σύμφωνα με τους ίδιους ανθρώπους, που προτίμησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Ωστόσο, οι τιμές για το δολάριο θα πρέπει να είναι στο 0,3% της ημερήσιας αναλογίας που θα θέσει η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας, η οποία στις 21 Ιουλίου επέτρεψε την υπερτίμηση του νομίσματός της για πρώτη φορά μέσα σε μία δεκαετία.

Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Ε.Ε., πιέζουν την Κίνα να επιτρέψει την ισχυροποίηση του νομίσματός της, υποστηρίζοντας ότι το γιουάν είναι υποτιμημένο και δίνει στις κινεζικές εταιρείες ένα άδικο πλεονέκτημα στις συναλλαγές. Το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας ύψους 10 δισ. δολ. τον Ιούλιο ήταν το τρίτο μεγαλύτερο σε επίπεδα ρεκόρ. Η People's Bank of China κινείται προς μία τιμής βάσης για το νόμισμά της, προχωρώντας ένα βήμα πιο κοντά στο να σταματήσει να διαδραματίζει το ρόλο του μοναδικού χειριστή σε όλες τις συμφωνίες ξένου συναλλάγματος.

«Το συντομότερο που θα υπάρξουν ειδικοί διαπραγματευτές, οι τράπεζες θα είναι ελεύθερες στον καθορισμό της τιμής των δολαρίων έναντι του γιουάν», ανέφερε ο Stephen Green οικονομικός αναλυτής στη Σαγκάη με την Standard Chartered Plc., συμπληρώνοντας: «Θα δημιουργήσουμε οπωσδήποτε μια αγορά και περιμένουμε το περιθώριο στο οποίο θα διαπραγματευθεί το γιουάν να διευρυνθεί».