Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2005 09:55

Nissan: Περισσότερα μοντέλα που καίνε λιγότερα καύσιμα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ αυτοκίνητα, που καταναλώνουν λιγότερα καύσιμα, θα προσθέσει στην γκάμα της το επόμενο έτος η Nissan Motor Co., μετά την αναζωογόνηση των πωλήσεών της στις ΗΠΑ με τα φορτηγά αυτοκίνητα και τους κινητήρες πολλών ίππων και ενδέχεται να ακολουθήσουν μοντέλα που κινούνται με ντήζελ, σύμφωνα με τον ανώτατο εκτελεστικό της διευθυντή, Carlos Ghosn.

H Nissan, η δεύτερη σε μέγεθος αυτοκινητοβιομηχανία της Ιαπωνίας, τον Σεπτέμβριο του 2006 θα παρουσιάσει ένα μικρό αυτοκίνητο, μικρότερο από το Sentra για την αγορά των ΗΠΑ, καθώς και το καινούργιο Sentra, σύμφωνα με συνέντευξη που παραχώρησε χθες ο Ghosn στη Ν. Υόρκη. Μία έκδοση υβριδικού Altima, θα λανσαριστεί αργότερα μέσα στο έτος. To Sentra παράγεται στο Μεξικό και το νέο μοντέλο θα κατασκευάζεται επίσης στη Βόρειο Αμερική, σύμφωνα με τον επικεφαλής της αυτοκινητοβιομηχανίας. Ο ίδιος δεν είπε σε ποιο εργοστάσιο θα κατασκευάζεται.

«Το πιο σημαντικό σημείο στρατηγικά, είναι ότι το 2006 θα έχουμε μία πλήρη γραμμή, επειδή πρόκειται να παρουσιάσουμε ένα αυτοκίνητο κάτω από το Sentra και πρόκειται να έχουμε περισσότερες προσφορές σε αυτό το πεδίο», ανέφερε ο Ghosn.

«Οι τιμές της βενζίνης σε επίπεδα ρεκόρ φέτος στις ΗΠΑ, ενδέχεται να αυξήσουν την εκεί ζήτηση για αυτοκίνητα που καταναλώνουν λιγότερα καύσιμα», συμπλήρωσε. Οι πωλήσεις της Nissan σημείωσαν στις ΗΠΑ άνοδο 46% από το 2000 έως το 2004 και απέφεραν κέρδη ρεκόρ. Φέτος οι πωλήσεις της Nissan στις ΗΠΑ ήταν 15% υψηλότερες μέχρι και τον Αύγουστο.

Η άνοδος των πωλήσεων της αυτοκινητοβιομηχανίας στις ΗΠΑ, προήλθαν από το μοντέλο Altima με ιπποδύναμη 250 ίππους, του Maxima με 265 άλογα, το Titan με 305 άλογα και το Jeep Armada.

Οι μετοχές της Nissan, σημείωσαν άνοδο 16 γιέν, ποσοστό 1,3%, φθάνοντας στα 1.254 γιέν η μία στο Τόκυο και διαπραγματεύθηκαν στα 1.253 γιέν η μία, στις 9:36' π.μ., τοπική ώρα.

Πέρυσι η Nissan πούλησε 985.988 οχήματα στις ΗΠΑ και προβλέπει να υπερβεί το ένα εκατ. αυτοκίνητα, για πρώτη φορά φέτος. Η εταιρεία μέχρι και τον Αύγουστο, είχε πουλήσει 742.386 αυτοκίνητα. Τα κέρδη της από το 2000 ήταν τα μεγαλύτερα από οποιαδήποτε άλλη από τις έξι μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες που πωλούν τα αυτοκίνητά τους στις ΗΠΑ.