Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2005 10:37

ΕΚΤ: Weber και Liikanen προβλέπουν αύξηση των επιτοκίων εάν χρειαστεί

ΕΤΟΙΜΗ να προχωρήσει στην αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σύμφωνα με τα μέλη της, Axel Weber και Erkki Liikanen, εάν τυχόν αυξηθούν οι τιμές του πετρελαίου και η οικονομική ανάπτυξη απειλήσει με αύξηση του πληθωρισμού.

«Τη στιγμή που τα επιτόκια είναι «κατάλληλα» τώρα και τονώνουν την ανάπτυξη, η υπερβολική ρευστότητα και το υψηλότερο κόστος της ενεργείας είναι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό, είπαν Weber και Liikanen, σε διαφορετικές συνεντεύξεις που παραχώρησαν χθες στην ετήσια συνάντηση της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

«Εάν κάτι βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα δεν θα μπορέσει να παραμείνει εκεί για πάντα», ανέφερε ο Liikanen, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Φινλανδίας. O Weber, επίσης επικεφαλής της γερμανικής Bundesbank είπε: «Υπάρχουν κίνδυνοι αύξησης των τιμών μεσοπρόθεσμα και η ΕΚΤ θα κάνει τα απαιτούμενα βήματα εάν χρειαστεί».

Η ΕΚΤ, με έδρα τη Φραγκφούρτη, έχει διατηρήσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού στα χαμηλότερα επίπεδα έξι δεκαετιών και στο 2%, περισσότερο από δύο χρόνια, σε μια προσπάθεια να στηρίξει την οικονομία που βομβαρδίζεται στις 12 χώρες μέλη της Ε.Ε., οι οποίες συναλλάσσονται με το ευρώ. Τα σχόλια του Weber και του Liikanen, καταδεικνύουν ότι η ΕΚΤ δεν έχει βλέψη για μείωση των επιτοκίων, σε αντίθεση με την άποψη του ΔΝΤ, ότι ενδέχεται να απαιτείται περαιτέρω μείωση εάν η οικονομία υποχωρήσει και πάλι.

Σημειώνεται, ότι, η ΕΚΤ που επιδιώκει να διατηρήσει τον πληθωρισμό κάτω από το 2%, την 1η Σεπτεμβρίου αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψή της για φέτος σε περίπου 2,2% και για το επόμενο στο 1,9%. Η τιμή του αργού πετρελαίου αναρριχήθηκε στα επίπεδα ρεκόρ των 70,85 δολ. το βαρέλι τον περασμένο μήνα και κόστιζε 63,10 δολ. το βαρέλι χθες στις 4 μ.μ. στην Ουάσινγκτον, 48% υψηλότερα από την έναρξη του έτους.

Την 1η Σεπτεμβρίου η ΕΚΤ είπε ότι η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί σε περίπου 1,8% το επόμενο έτος από 1,3% το 2005. Αυτό το ποσοστό είναι ακόμη πιο χαμηλό της πρόβλεψης του Ιουνίου για ανάπτυξη 1,4% φέτος, 2% το 2006 και χαμηλότερα του 2% που ήταν το 2004.

Στις 23 Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης του G7 στην Ουάσινγκτον, είπε ότι η αύξηση των τιμών του πετρελαίου θα έχουν σημαντική επίδραση στην ανάπτυξη και στον πληθωρισμό της Ευρωζώνης για τα επόμενα χρόνια. Το οικονομικό μοντέλο της ΕΚΤ έδειξε ότι η ανάπτυξη θα είναι 1% λιγότερη απ'ό,τι θα ήταν στην περίπτωση που οι τιμές του πετρελαίου παρέμεναν στα επίπεδα του Ιανουαρίου του 2004, είπε ο Trichet μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη όταν θα ανακοινώσει τις προβλέψεις της τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό και υπουργό Οικονομίας του Λουξεμβούργου, Jean-Claude Juncker, ο οποίος μίλησε την ίδια ημέρα με τον Trichet.

H Επιτροπή είναι πιθανόν να προβλέψει ανάπτυξη γύρω στο 1,2% φέτος, χαμηλότερη της πρόβλεψης του 1,6% και την αντίστοιχης του 1,8% για το 2006, είπε ο Juncker, επισημαίνοντας: «Η ανάπτυξη είναι χαμηλότερη απ'ό,τι αναμενόταν».