Στο 6,6% του ΑΕΠ ανήλθε το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας το 2004 σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας έφτασε το 2004 το 109,3% του ΑΕΠ.
Πρόκειται για τα στοιχεία που αφορούν το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος των «25» μετά τη δεύτερη, μέσα στο 2005, κοινοποίηση από την πλευρά των χωρών μελών στοιχείων στο πλαίσιο της εφαρμογής της διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος.
Υπενθυμίζεται ότι το Μάρτιο του 2005, μετά την πρώτη κοινοποίηση των στοιχείων, η Εurostat προσδιόριζε το ελληνικό δημοσιονομικό έλλειμμα στο 6,1% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος στο 110,5%.
Στη σχετική ανακοίνωσή της η Eurostat σημειώνει ότι για τρία κράτη μέλη και συγκεκριμένα την Ελλάδα, την Τσεχία και την Πορτογαλία η κοινοτική υπηρεσία θα πρέπει να προχωρήσει σε συμπληρωματικό έλεγχο για τα στοιχεία που αφορούν το έλλειμμα και το χρέος.
Ειδικότερα, για την Ελλάδα, η Eurostat επισημαίνει ότι θα πρέπει να διευκρινιστούν ζητήματα που αφορούν την καταγραφή της εισροής κοινοτικών πόρων, τους λογαριασμούς κοινωνικής ασφάλισης με τις δαπάνες των νοσοκομείων και ποσά που αφορούν άλλους εισπρακτέους λογαριασμούς όπως και λογαριασμούς που θα πρέπει ακόμη να καταβληθούν για την περίοδο 2002-2004.
Όπως σημειώνει ακόμη η Eurostat, προκειμένου να αρθούν αυτές οι επιφυλάξεις σχετικά με την ποιότητα των στοιχείων για τα τρία αυτά κράτη μέλη, βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία διευκρίνισης των εν λόγω ζητημάτων με τις εθνικές στατιστικές αρχές.
Η Eurostat επισημαίνει ακόμη στην ίδια ανακοίνωση ότι πρόθεσή της είναι να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν σε διευκρινίσεις για τους κανόνες που αφορούν τις τιτλοποιήσεις σε όλα τα κράτη μέλη σχετικά με τον καθορισμό του ελλείμματος και του χρέους μετά τα προβλήματα ερμηνείας που παρουσιάστηκαν πρόσφατα στους ισχύοντες κανόνες. Σύμφωνα με τη Eurostat, οι αποφάσεις που θα ληφθούν σε αυτόν τον τομέα ενδέχεται να οδηγήσουν σε αναθεώρηση των στοιχείων ορισμένων κρατών μελών κατά την κοινοποίηση των στοιχείων το Μάρτιο του 2006.
Πηγή: ΑΠΕ