Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2005 16:42

Ενδεχόμενη νέα αναθεώρηση των δημοσιονομικών στοιχείων

Απαντώντας σε ερώτηση για τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες η Εurostat http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/09/26/1093210.htm , η Αμέλια Τόρες, εκπρόσωπος του αρμόδιου για τις νομισματικές υποθέσεις επιτρόπου Χοακίν Αλμούνια, διευκρίνισε πως δεν είναι ακόμη σε θέση να δώσει μια οριστική αξιολόγηση για την τελική διαμόρφωσή τους για το 2004.

«Θα πρέπει μέσα στις επόμενες εβδομάδες και μήνες να αποσαφηνιστούν ορισμένες ακόμη πτυχές, που ενδεχομένως να οδηγήσουν σε νέα αναθεώρηση προς τα κάτω ή προς τα πάνω των δημοσιονομικών στοιχείων της Ελλάδας».

«Η σημερινή δημοσίευση της Eurostat για τη δημοσιονομική διαχείριση της ΝΔ είναι αποκαλυπτική.

Παρά την εννιάμηνη διαπραγμάτευση του κ. Αλογοσκούφη, το έλλειμμα του 2004 καταγράφεται στο 6,6% του ΑΕΠ, έναντι 6,1% που ισχυριζόταν η κυβέρνηση, ενώ ανοικτό αφήνεται και το ενδεχόμενο νέας αναθεώρησης. Ενα χρόνο μετά τη περιβόητη απογραφή του κ. Καραμανλή και του κ. Αλογοσκούφη, η Eurostat αφήνει ακόμα μεταξεταστέα τη ΝΔ αφού δεν εμπιστεύεται τα στοιχεία που της στέλνει η κυβέρνηση.

Η εκτόξευση του ελλείμματος του 2004 σε συνδυασμό με την αδυναμία υλοποίησης του Προϋπολογισμού του 2005, οδηγούν -δυστυχώς- στο συμπέρασμα ότι, πολύ δύσκολες μέρες περιμένουν τον ελληνικό λαό και στα επόμενα χρόνια», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ.

Με αφορμή τις νέες εκτιμήσεις της Eurostat, κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών διευκρίνισαν ότι «οι υποσημειώσεις αφορούν το παρελθόν, εμείς συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας προσηλωμένοι στο στόχο για τη δημοσιονομική εξυγίανση».

Ο Παν. Λαφαζάνης, μέλος της ΠΓ. και υπεύθυνος για την οικονομική και κοινωνική πολιτική του ΣΥΝ, σχολίασε: «Η πέρα από κάθε κυβερνητική πρόβλεψη εκτίναξη του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 6,6% του ΑΕΠ για το 2004, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat, καταδεικνύει το πρωτοφανές μέγεθος των αλχημειών και της πλαστογράφησης που υπέστησαν οι προϋπολογισμοί των τελευταίων χρόνων από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια από την κυβέρνηση της ΝΔ. Η δημοσιονομική αναξιοπιστία και πλήρης αφερεγγυότητα είναι το σήμα κατατεθέν της δημοσιονομικής διαχείρισης του δικομματισμού».