Θετικές παραμένουν οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, καθώς η οικονομική δραστηριότητα θα τροφοδοτηθεί σε σημαντικό βαθμό από τις χαλαρές νομισματικές συνθήκες και τις αυξημένες εισροές κεφαλαίων από το Γ' ΚΠΣ, εκτιμά η Εθνική Τράπεζα στο Οικονομικό και Χρηματο-οικονομικό Δελτίο Μαϊου-Ιουνίου 2001.
Σύμφωνα με την τράπεζα, τα πλέον ενθαρρυντικά μηνύματα προέρχονται από την κατασκευαστική δραστηριότητα, η οποία εμφανίζεται ενισχυμένη χάρη στις υψηλές ροές δανειακών κεφαλαίων και στην επάνοδο των κεφαλαιακών εισροών από το Γ΄ΚΠΣ στα επίπεδα του πρώτου εξαμήνου του 2000. Ειδικότερα, το Μάιο του 2001 οι εισροές αυτές παρουσιάζονται αυξημένες κατά 35% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.
Παρά τη μικρή αύξηση του ρυθμού μεταβολής του δείκτη τιμών καταναλωτή, επισημαίνεται στην έκθεση της Εθνικής, η σημαντική αποκλιμάκωση του δομικού πληθωρισμού δίνει το στίγμα των θετικών προοπτικών στο μέτωπο του πληθωρισμού. Ωστόσο, κατά τους δύο πρώτους θερινούς μήνες, ο δομικός πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει σε ανάλογα ή λίγο υψηλότερα επίπεδα λόγω του χαμηλού επιπέδου του κατά τους αντίστοιχους μήνες του 2000.
Η αισιοδοξία όσον αφορά στη μελλοντική πορεία του πληθωρισμού, σύμφωνα με την τράπεζα, πηγάζει από την αποκλιμάκωση των πιέσεων από την πλευρά του κόστους, καθώς προβλέπεται από τις αγορές η μείωση της τιμής του πετρελαίου στα 25 δολάρια ανά βαρέλι μέχρι τον Ιούνιο του 2002.
Αναφορικά με το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, η Εθνική εκτιμά ότι τα δεδομένα του πρώτου τριμήνου του τρέχοντος έτους επιβεβαιώνουν την ύπαρξη εξισορροπητικής τάσης λόγω της εξασθένησης της εσωτερικής ζήτησης.
Στην εν λόγω έκθεση, υπογραμμίζεται, ωστόσο, ότι η περίοδος επιβράδυνσης της εγχώριας ζήτησης δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, αν και ορισμένοι σημαντικοί τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, όπως οι καταναλωτικές δαπάνες και η καταναλωτική εμπιστοσύνη, παρουσιάζουν σημάδια έντονου δυναμισμού.