Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου 2015 18:57

Μικτές τάσεις στις ευρωαγορές

Μικτά πρόσημα εμφάνισαν οι δείκτες στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, εν μέσω της έντονης μεταβλητότητας στην τιμή του πετρελαίου.

Μικτά πρόσημα εμφάνισαν οι δείκτες στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, εν μέσω της έντονης μεταβλητότητας στην τιμή του πετρελαίου.

Συγκεκριμένα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,71% στις 6.078 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,23% στις 10.473 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε πτωτικά κατά 0,02% στις 4.564 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 0,13% στις 356,69 μονάδες.

Στην Ισπανία, ο δείκτης ΙΒΕΧ 35 ενισχύθηκε κατά 0,48% ανακτώντας ένας μικρό μέρος των απωλειών 3% που καταγράφηκαν χθες, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής.

Η τιμή του αργού ανακάμπτει από τα χαμηλό 11 και πλέον ετών, καθώς τα συμβόλαια Brent κινούνται ανοδικά στα 36,41 δολάρια και τα συμβόλαια WTI στα 36,42 δολάρια ανά βαρέλι. Ως αποτέλεσμα, οι μετοχές των ενεργειακών εταιρειών έκλεισαν ανοδικά, με την BΡ στο 2,91% και την Royal Dutch Shell στο 3,05%.

Άνοδο 1,70% σημείωσε η Volkswagen, χαιρετίζοντας την ενίσχυση των προοπτικών της κινεζικής οικονομίας, ενώ κοντά στο 2% διαμορφώθηκαν και τα κέρδη της Porsche.

Ανοδικά κινήθηκαν και oι μετοχές των μεταλλευτικών εταιρειών, με την ArcelorMittal στο 6,05% , την Anglo American στο 5,7% και την Antofagasta στο 4,6%. Στη Βρετανία, η Marks and Spencer υποχώρησε κατά 1% μετά την υποβάθμιση της τιμής – στόχου από την Nomura. Απώλειες σημείωσαν και οι Tesco – Sainsburys.

Σε άλλα νέα της ημέρας, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, εξαπέλυσε επίθεση προς τη Γερμανία, τονίζοντας ότι η εμμονή στη λιτότητα δίνει ώθηση στον λαϊκισμό και καταστρέφει τις κυβερνήσεις που την εφαρμόζουν.

Τα σχόλια του Ιταλού πρωθυπουργού αφορούσαν τον Ισπανό ομόλογό του, Μαριάνο Ραχόι, το κόμμα του οποίου απέτυχε να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία.

Tην ίδια ώρα, βελτίωση του καταναλωτικού κλίματος τους πρώτους μήνες του 2016 αναμένει για τη Γερμανία το ερευνητικό κέντρο GfK, χαιρετίζοντας την εύρωστη κατάσταση της εγχώριας οικονομίας και την αύξηση των θέσεων εργασίας.

Ο σχετικός δείκτης, ο οποίος προαναγγέλλει το καταναλωτικό κλίμα για τους επόμενους μήνες, ανέρχεται στις 9,4 μονάδες για τον Ιανουάριο έναντι 9,3 μονάδων τον Δεκέμβριο. Οι αναλυτές πάντως, δεν ανέμεναν κάποια μεταβολή του δείκτη

«Οι τρομοκρατικές επιθέσεις τον Νοέμβριο δεν φαίνεται ότι θα επηρεάσουν την κατανάλωση στη Γερμανία» σημειώνει η GfK, αν και προειδοποιεί ότι η προσφυγική κρίση και η εμπλοκή της Γερμανίας στη μάχη εναντίον του ISIS ενδεχομένως να έχει αρνητικό αντίκτυπο. 

Σε ό,τι αφορά την Ισπανία, η κεντρική τράπεζα αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για την ισπανική οικονομία το 2015 και το 2016, αν και προειδοποίησε -στον απόηχο της ατελέσφορης εκλογικής αναμέτρησης- ότι η αβεβαιότητα σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις και τις δημοσιονομικές πολιτικές ίσως αποδειχθεί επιζήμια.

Συγκεκριμένα, προέβλεψε για το 2015 ανάπτυξη στο 3,2% από το 3,1% και για το 2016 στο 2,8% από το 2,7%. Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, στους αρνητικούς παράγοντες για την οικονομία περιλαμβάνονται οι ανησυχίες για την πολιτική της ισπανικής κυβέρνησης, καθώς και η ενδεχομένως βαθύτερη της αναμενόμενης επιβράδυνση στις αναδυόμενες αγορές.

«Σε ό,τι αφορά το εσωτερικό της χώρας, ο βασικός λόγος αβεβαιότητας συνδέεται με την εξέλιξη των οικονομικών πολιτικών, δεδομένου του πόσο η ατζέντα μεταρρυθμίσεων και ειδικότερα οι δημοσιονομικές πολιτικές πλήττουν την εμπιστοσύνη», ανέφερε σε μηνιαία έκθεσή της.

Τέλος, διεύρυνση εμφάνισε το δημοσιονομικό έλλειμμα στον προϋπολογισμό της Μεγάλης Βρετανίας, το οποίο τον Νοέμβριο αυξήθηκε κατά 10% στις 14,2 δισ. στερλίνες.

Όσον αφορά τους πρώτους οκτώ μήνες του τρέχοντος δημοσιονομικού έτους, το έλλειμμα ανήλθε στις 66,9 δισ. στερλίνες. Σημειώνεται ότι η συνολική εκτίμηση για το έτος που ολοκληρώνεται τον Μάρτιο του 2016, ανέρχεται στις 68,9 δισ. στερλίνες.