Τη δυνατότητα παροχής τεχνικής βοήθειας προς την Ελλάδα για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων υπενθύμισε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη.
Τη δυνατότητα παροχής τεχνικής βοήθειας προς την Ελλάδα για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων υπενθύμισε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη.
Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, υπάρχει η δυνατότητα τεχνικής βοήθειας, η οποία θα συντονίζεται από τη νέα υπηρεσία στήριξης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων (ΥΣΔΜ) που θα λειτουργεί υπό την εποπτεία της Κομισιόν.
Παράλληλα, τονίζει τη σημασία της επίσπευσης της πληρωμής του 5% που συνήθως παρακρατείται έως την ολοκλήρωση των προγραμμάτων αλλά και της πλήρους χρηματοδότησης των έργων από την Ε.Ε. Αμφότερα θα έχουν όφελος 1 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, το 2015 και το 2016.
Η πλήρης απάντηση του Μοσκοβισί
Στις 19 Αυγούστου 2015, μετά την έγκρισή του από το Συμβούλιο των Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), η Ελλάδα υπέγραψε μνημόνιο συμφωνίας (ΜΣ) με την Επιτροπή, η οποία ενεργεί εξ ονόματος του ΕΜΣ. Η συμφωνία ανοίγει το δρόμο για την κινητοποίηση χρηματοδοτικής συνδρομής ύψους έως 86 δισ. ευρώ κατά την περίοδο 2015-2018.
Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που ορίζονται στο ΜΣ θα βοηθήσει την Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει και θα αποτελέσει τη βάση για βιώσιμη ανάκαμψη. Οι πολιτικές είναι διαρθρωμένες γύρω από τέσσερις πυλώνες: αποκατάσταση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, ανάπτυξη, ανταγωνιστικότητα και επενδύσεις, και σύγχρονη δημόσια διοίκηση.
Η Ελλάδα καλείται να κάνει χρήση της διαθέσιμης τεχνικής βοήθειας που συντονίζεται από τη νέα υπηρεσία στήριξης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων (ΥΣΔΜ) της Επιτροπής. Οι λεπτομέρειες της τεχνικής βοήθειας έχουν συμφωνηθεί στο σχέδιο τεχνικής συνεργασίας για τη στήριξη των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και η στήριξη εφαρμόζεται ήδη για ορισμένες βασικές μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις.
Προκειμένου να δοθεί άμεση ώθηση στις επενδύσεις, οι συννομοθέτες της ΕΕ ενέκριναν ειδικά μέτρα για την Ελλάδα σχετικά με τη χρήση των κονδυλίων της ΕΕ. Για την περίοδο χρηματοδότησης 2007-2013, τα μέτρα περιλαμβάνουν την επίσπευση της πληρωμής του 5 % που συνήθως παρακρατείται μέχρι το κλείσιμο των προγραμμάτων και την εφαρμογή ποσοστού συγχρηματοδότησης της Ε.Ε. ύψους 100 %.
Τα δύο αυτά μέτρα θα έχουν ως αποτέλεσμα περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ για την Ελλάδα το 2015 και το 2016. Για την περίοδο 2014-2020, το ποσοστό προχρηματοδότησης για τα προγράμματα των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών και επενδυτικών ταμείων (ΕΔΕΤ) αυξήθηκε κατά 7 εκατοστιαίες μονάδες. Αυτό σημαίνει εμπροσθοβαρή καταβολή 0,5 δισ. ευρώ το 2015 και επίσης 0,5 δισ. ευρώ το 2016. Ποσό άνω του 1 δισ. ευρώ έχει ήδη καταβληθεί στην Ελλάδα.