Να κατοχυρώσει τα κέρδη των προηγούμενων συνεδριάσεων επιχειρεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο σήμερα καταγράφει οριακές διακυμάνσεις. Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκεται ο τραπεζικός τομέας, καθώς σήμερα αίρεται το short selling μετά από περίπου 4,5 μήνες.
Να κατοχυρώσει τα κέρδη των προηγούμενων συνεδριάσεων επιχειρεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο σήμερα καταγράφει οριακές διακυμάνσεις. Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκεται ο τραπεζικός τομέας, καθώς σήμερα αίρεται το short selling μετά από περίπου 4,5 μήνες.
Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (11:02), ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,05% στις 625,56 μονάδες, με τον FTSE να καταγράφει άνοδο κατά 0,29% στις 182,60 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 30,29 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινούνται 30 μετοχές, πτωτικά 11, ενώ εννά παραμένουν αμετάβλητες.
Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 0,57% στις 46,15 μονάδες, με την Εθνική Τράπεζα να σημειώνει ισχυρά κέρδη 7% μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας με την Εθνική Τράπεζα του Κατάρ για την πώληση της Finansbank. Συνολικά, η ελληνική τράπεζα αναμένεται να αποκομίσει όφελος άνω των 3,5 δισ. ευρώ.
Ανοδικά κινείται και η μετοχή της Eurobank, η οποία νωρίτερα ανακοίνωσε την διάθεση του 80% της Eurolife στη Fairfax έναντι 316 εκατ. ευρώ. Οριακά κέρδη σημειώνει η Alpha Bank, ενώ η Τρ. Πειραιώς εμφανίζει απώλειες 1,33%. Η Attica Bank, για την οποία ακόμη δεν έχει αρθεί η απαγόρευση του short selling, ενισχύεται ήπια κατά 1,43%.
Στο ταμπλό, ξεχωρίζει η άνοδος της ΕΥΔΑΠ κατά 2,52% αλλά και της ΓΕΚ Τέρνα κατά 2,05%. Στο 2% ανέρχονται και τα κέρδη της Coca – Cola, ενώ η Viohalco σημειώνει άνοδο 1,33%. Στον αντίποδα, πτώση 1,71% εμφανίζει η μετοχή της ΔΕΗ και 0,54% της Aegean.
Ο ΟΛΠ ενισχύεται κατά 1,1% στα 15,6 ευρώ/μετοχή, μετά την λήξη της προθεσμίας για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών. Ο διαγωνισμός πώλησης του 51% συν 16% των μετοχών φαίνεται πως αποτελεί παιχνίδι για έναν πάιχτη, με την Cosco να αποτελεί τον μοναδικό όμιλο που κατέθεσε χθες δεσμευτική προσφορά.
Αν και ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε κάτω από συνθήκες πρωτοφανούς μυστικότητας, με το ΤΑΙΠΕΔ να ενημερώνει τους δημοσιογράφους ότι ο διαγωνισμός συνεχίζεται και ότι οι ανακοινώσεις θα γίνουν αφότου αποσφραγιστούν οι οικονομικές προσφορές στις 12 Ιανουαρίου, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν» μέχρι τη λήξη της διορίας στις 5 το απόγευμα ώρα Λονδίνου, μόνο η κινεζική Cosco είχε καταθέσει προσφορά.
Οι Κινέζοι τήρησαν τις δεσμεύσεις τους απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση και μέσω του μεγαλύτερου κρατικών συμφερόντων ναυτιλιακού ομίλου που διαθέτουν έκαναν ένα ακόμα βήμα εμπρός σε ό,τι αφορά το λιμάνι του Πειραιά. Αντίθετα η APM Terminals, που αποτελεί το «αντίπαλο δέος» των Κινέζων και είναι θυγατρική του μεγαλύτερου ναυτιλιακού ομίλου στον κόσμο, της Maersk Moller, δεν πήγε στο προγραμματισμένο «ραντεβού».
Την ίδια ώρα, μήνυμα υλοποίησης και των τελευταίων εκκρεμοτήτων που αφορούν τη 2η λίστα με τα προαπαιτούμενα εστάλη χθες στους θεσμούς από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία ελπίζει ότι εντός της ημέρας θα κλείσει η εκκρεμότητα με τη δόση του 1 δισ. ευρώ. Τη λήψη όλων των στοιχείων από την ελληνική πλευρά επιβεβαίωσε χθες και η εκπρόσωπος της Κομισιόν και πλέον το ενδιαφέρον εστιάζεται στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης.
Με την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ, ουσιαστικά θα κλείσει ο φετινός κύκλος των διαπραγματεύσεων, καθώς από την Πέμπτη τα κοινοτικά όργανα σταματούν να εργάζονται λόγω εορτών. Οι επαφές αναμένεται να ξεκινήσουν μετά το πρώτο 10ήμερο του Ιανουαρίου, ενώ από τις 18 Ιανουαρίου η διαπραγμάτευση αναμένεται να πάρει και πάλι φωτιά. Η κυβέρνηση, όπως προκύπτει και από τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας στους «Financial Times», σκοπεύει να κλείσει τον πρώτο γύρο της διαπραγμάτευσης «για να καλυφθεί πάνω από το 70% των μέτρων της συμφωνίας», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Η διαπραγμάτευση του Ιανουαρίου, εκτός από οικονομικά χαρακτηριστικά -θα πρέπει να κλείσει το ασφαλιστικό, να ξεκαθαρίσει η δυνατότητα επίτευξης των στόχων του προϋπολογισμού χωρίς νέα μέτρα, να κατατεθεί το φορολογικό κ.λπ.-, θα έχει και πολιτικά χαρακτηριστικά. Στον τελευταίο «σταθμό» πριν ξεκινήσει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αναμένεται να αποσαφηνιστεί αν και υπό ποιες προϋποθέσεις θα υπάρξει συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη δανειακή σύμβαση, το ύψος της οποίας θα πέσει τελικώς κάτω από τα 70 δισ. ευρώ.