Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2005 17:16

Κερδοφόρο το πρώτο εξάμηνο για τη Geniki Bank

Σε 8,6 εκατ. ευρώ ανήλθαν στο πρώτο εξάμηνο του 2005 τα καθαρά κέρδη της Geniki Bank έναντι ζημιών 38,3 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της εταιρείας, μη συνυπολογιζόμενων του έκτακτων στοιχείων που οφείλονται στην επίδραση των ΔΛΠ ως πλεόνασμα επί της πώλησης των τίτλων χαρτοφυλακίου, με ύψος 4,9 εκατ. ευρώ, το αποτέλεσμα του εξαμήνου θα ήταν 3,7 εκατ. ευρώ (2,6 εκατ. ευρώ για το δεύτερο τρίμηνο, μετά το 1,1 εκατ. ευρώ για το πρώτο).

Τα προ φόρων κέρδη διαμορφώθηκαν στα 11,2 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 63,1 εκατ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του 2004.

Το σύνολο των καταθέσεων (εξαιρουμένων των συμβάσεων επαναγοράς) ανήλθε σε 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ στο τέλος Ιουνίου 2005, έναντι 2 δισεκατομμυρίων ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου 2004. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, αυτή η σημαντική αύξηση (+21%) εκφράζει εν μέρει τις φορολογικές εξελίξεις, που κατέστησαν τις συμβάσεις επαναγοράς λιγότερο ελκυστικές, γεγονός που οδήγησε ορισμένους πελάτες στη μεταφορά των περιουσιακών τους στοιχείων σε προθεσμιακές καταθέσεις.

Το σύνολο πιστώσεων παρέμεινε σταθερό στα 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ, με την αύξηση των οφειλών των πελατών Λιανικής να αντισταθμίζουν την μείωση των οφειλών των Επιχειρήσεων, ως αποτέλεσμα της νέας πολιτικής της Τράπεζας περί κινδύνων.

Από την δραστηριότητα του πρώτου εξαμήνου του 2005 προέκυψε ένα Καθαρό Τραπεζικό Προϊόν της τάξης των 90,4 εκατομμυρίων ευρώ στο τέλος Ιουνίου, έναντι 84,3 εκατομμυρίων ευρώ στο τέλος Ιουνίου 2004, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 7,2%, η οποία αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στα εξαιρετικά στοιχεία που προαναφέρθηκαν.

Τα έξοδα διατηρήθηκαν σε ελεγχόμενο επίπεδο (+0,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2004), παρά την έντονη αύξηση των επενδύσεων, χάρη στην εφαρμογή των διαδικασιών της Société Générale, όσον αφορά την πραγματοποίηση και την παρακολούθηση των δαπανών.

Το καθαρό κόστος των κινδύνων παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα μετά τις σημαντικές πιστωτικές υποβαθμίσεις που σημειώθηκαν το 2004. Σύμφωνα με τη διοίκηση, τα επίπεδα ενδέχεται να επηρεαστούν από τις οικονομικές συγκυρίες.

Όσον αφορά τα ενοποιημένα αποτελέσματα, ο όμιλος της Γενικής παρουσιάζει για το πρώτο εξάμηνο του 2005 καθαρό αποτέλεσμα της τάξης των 9,7 εκατ. ευρώ. Μη συνυπολογιζόμενων των έκτακτων κερδών, το καθαρό αποτέλεσμα θα είχε διαμορφωθεί στα 5,0 εκατ. ευρώ, δηλαδή 1,9 εκατ. ευρώ για το πρώτο τρίμηνο και 3,1 εκατ. ευρώ για το δεύτερο τρίμηνο.