Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 02 Ιουλίου 2001 18:13

Βελτίωση στο Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών το πρώτο τετράμηνο

Βελτίωση εμφανίζει το Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών της χώρας στο πρώτο τετράμηνο του έτους. Σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε τα στοιχεία για τις εξωτερικές συναλλαγές της Ελλάδας, τα οποία δείχνουν ότι στο πρώτο τετράμηνο του έτους το έλλειμμα στο Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών περιορίστηκε κατά 102 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε στα 2,442 δισ. ευρώ έναντι 2,554 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2000.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται αποκλειστικά στην αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών, δεδομένου ότι στο πρώτο τετράμηνο του 2001 τόσο το εμπορικό έλλειμμα, όσο και αυτό που εμφανίζει το ισοζύγιο εισοδημάτων διευρύνθηκε, ενώ το πλεόνασμα του ισοζυγίου μεταβιβάσεων μειώθηκε.

Η διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος στο τετράμηνο Ιανουαρίου Απριλίου κατά 120 εκατ. ευρώ οφείλεται αποκλειστικά στην αύξηση των καθαρών εισαγωγών καυσίμων. Αντίθετα, το εμπορικό έλλειμμα εκτός καυσίμων περιορίστηκε κατά 32 εκατ. ευρώ, γεγονός που οφείλεται στην άνοδο των εξαγωγικών εισπράξεων.

Το Ισοζύγιο Υπηρεσιών εμφάνισε στο διάστημα αυτό πλεόνασμα 2,4 δισ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 1,4 δισ. ευρώ στο περυσινό τετράμηνο. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αύξηση των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές και μεταφορικές υπηρεσιών. Από την άλλη πλευρά η διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου εισοδημάτων, το οποίο διαμορφώθηκε στα 682 εκατ. ευρώ έναντι 344 εκατ. ευρώ πέρυσι, οφείλεται κυρίως στην άνοδο των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη.

Τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας στο τέλος Απριλίου διαμορφώθηκαν σε 7,2 δισ. ευρώ.