Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2005 18:10

Μειωμένα κατά 23,4% τα κέρδη της ΔΕΗ στο πρώτο εξάμηνο

Στα 147,7 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν με βάση τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη της ΔΕΗ στο πρώτο εξάμηνο του 2005 σημειώνοντας πτώση κατά 23,4% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα.

Τα ενοποιημένα έσοδα ενισχύθηκαν κατά 5,8% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2005 φθάνοντας τα 2,12 δισ. ευρώ.

Τα κέρδη EBITDA μειώθηκαν κατά 16% διαμορφούμενα στα 552,6 εκατ. ευρώ.

«Η σημαντική αύξηση των τιμών των καυσίμων και η περαιτέρω επιβάρυνση από την εφαρμογή του πρωτοκόλλου του Kyoto αύξησαν σημαντικά το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας το δεύτερο τρίμηνο του 2005 και κατ΄ακολουθίαν μείωσαν την κερδοφορία της επιχείρησης για το πρώτο εξάμηνο», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Δημήτρης Μανιατάκης.

«Στη θετική πλευρά, η μέχρι τώρα αναπροσαρμογή των αξιών τόσο της ακινήτου περιουσίας όσο και των λοιπών παγίων στοιχείων του ενεργητικού είχε σαν αποτέλεσμα την ενίσχυση της καθαρά θέσης στα 4,8 δισ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή βελτιώνει την σχέση ξένων προς ίδια κεφάλαια και επιτρέπει την άνετη χρηματοδότηση των επενδυτικών μας σχεδίων.

Η Διοίκηση παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην προσπάθεια μείωσης των λειτουργικών δαπανών και βελτίωσης της παραγωγικότητας», πρόσθεσε.