Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2005 18:41

Τηλεθέρμανση: Φθηνότερη λύση από το πετρέλαιο

«Οχυρωμένοι» έναντι της μεγάλης αύξησης της τιμής του πετρελαίου είναι οι κάτοικοι της πόλης της Κοζάνης, λόγω της τηλεθέρμανσης.

Το δίκτυο της τηλεθέρμανσης που σήμερα καλύπτει το 90% των αναγκών της πόλης (στόχος είναι σύντομα να καλύπτει το 100%), λειτουργεί με

νερό που θερμαίνεται στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ για να καταλήξει -μέσω αγωγών- στα σπίτια των χρηστών.

Το κόστος χρήσης της τηλεθέρμανσης υπολογίζεται περίπου στο μισό της χρήσης πετρελαίου, και τη διαχείριση του δικτύου έχει η Εταιρεία Υδρευσης Αποχέτευσης Κοζάνης (ΕΥΔΑΚ), η οποία αναμένεται να ανακοινώσει το προσεχές διάστημα τη φετινή τιμολογιακή της πολιτική.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Π. Κουκουλόπουλο, εξετάζεται η περίπτωση αύξησης των τιμολογίων κατά 20%, κι αυτό γιατί, προκειμένου να καλυφθεί η ζήτηση, χρησιμοποιείται συμπληρωματικά και ένα κεντρικό λεβητοστάσιο θέρμανσης νερού που λειτουργεί με πετρέλαιο. Πάντως, ο κ.Κουκουλόπουλος υπενθυμίζει ότι βάσει του συμβολαίου που υπογράφει ο χρήστης τηλεθέρμανσης με την εταιρεία, το ανώτατο ποσό που θα μπορούσε να πληρώνει δεν επιτρέπεται να ξεπεράσει το 75% του ποσού που θα πλήρωνε ένας χρήστης πετρελαίου. Σημειώνεται ότι στη Δυτική Μακεδονία, δίκτυο τηλεθέρμανσης διαθέτουν ακόμη η Πτολεμαΐδα και το Αμύνταιο.

Πηγή: ΑΠΕ