Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2005 00:01

Αλλαγή κλίματος στις αγορές

Η ΠΤΩΣΗ της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ υπονόμευσε το ηθικό των επενδυτών, με τους μεγαλύτερους χρηματιστηριακούς δείκτες να χτυπάνε «κόκκινο» στη Wall Street και την Ευρώπη να υποχωρεί από το πρόσφατο υψηλό ρεκόρ 40 μηνών.

Η ΠΤΩΣΗ της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ υπονόμευσε το ηθικό των επενδυτών, με τους μεγαλύτερους χρηματιστηριακούς δείκτες να χτυπάνε «κόκκινο» στη Wall Street και την Ευρώπη να υποχωρεί από το πρόσφατο υψηλό ρεκόρ 40 μηνών.

Τα χαλαρά στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη επιβεβαίωσαν τις ανησυχίες που επικρατούν για την ταχύτητα ανάπτυξης της οικονομίας στον απόηχο των τυφώνων «Κατρίνα» και «Ρίτα». Το κλίμα στο άνοιγμα της συνεδρίασης ήταν μεικτό, καθώς οι επενδυτές χαιρέτισαν την πτώση των τιμών του πετρελαίου αλλά παρέμειναν νευρικοί στο κλίμα αβεβαιότητας που έχει διαμορφώσει ο τυφώνας «Ρίτα».

Ο τόνος γρήγορα αντεστράφη σε αρνητικός, μετά τα στοιχεία για απρόσμενη πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης το Σεπτέμβριο από το Conference Board. Οι επενδυτές είχαν στραμμένο επίσης το ενδιαφέρον τους στην ομιλία του προέδρου της Φέντεραλ Ριζέρβ, Αλαν Γκρίνσπαν.

Μετοχές εταιρειών κολοσσών, όπως της Exxon Mobil, παρέσυραν προς τα κάτω τα αμερικανικά blus chips και πριν από τις δηλώσεις του Γκρίνσπαν που μπορεί να συνιστούν περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων.

Οι ανησυχίες για υψηλότερα επιτόκια άσκησαν πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπως και τα στοιχεία για τη ραγδαία πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ. Η προσωρινή αύξηση των τιμών του πετρελαίου πάνω από τα 65 δολάρια το βαρέλι αντισταθμίσθηκε από ανησυχίες για την παραγωγή αργού στις ΗΠΑ, ευνοώντας παραγωγούς όπως η Royal Dutch Shell, η Total και η BP, με αποτέλεσμα να περιορισθούν οι γενικότερες απώλειες της ευρύτερης χρηματιστηριακής αγοράς.

Μεταξύ των blue chips, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε η μετοχή της μεταλλευτικής εταιρείας Anglo American, καθώς η ενίσχυση του δολαρίου οδήγησε την τιμή του χρυσού χαμηλότερα.

O δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε τελικά 12,58 μονάδες, ποσοστό 0,12%, φθάνοντας στις 10.456,21 μονάδες. Με απώλειες 5,04 μονάδων, ποσοστό 0,24%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.116,42 μονάδες.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές επηρεάσθηκαν επίσης από δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχων της Φέντεραλ Ριζέρβ για αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων, που ενισχύουν το σενάριο για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων σε μια στιγμή που η ανάπτυξη στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου εμφανίζει σημάδια επιβράδυνσης. Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips έχασε 0,29% στις 1.218,44 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ