Η αγορά τεχνικά μπορεί να συνεχίσει την άνοδό της για να απομακρυνθούν οι δείκτες από τα χαμηλά που προσέγγισαν στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου. Οι εκπλήξεις σε αυτή την περίοδο μπορεί να προκύψουν κύρια από τη σφαίρα της πολιτικής που αφορά στο εσωτερικό και της σχέσεις της χώρας με τους πιστωτές της και για αυτό δεν έχουμε καταργήσει την πρώτη και μόνιμη παράγραφο της στήλης.
Του Κώστα Ιωαννίδη
Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:
Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.
Καλές γιορτές σε όλες και όλους
Η αγορά τεχνικά μπορεί να συνεχίσει την άνοδό της για να απομακρυνθούν οι δείκτες από τα χαμηλά που προσέγγισαν στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου. Οι εκπλήξεις σε αυτή την περίοδο μπορεί να προκύψουν κύρια από τη σφαίρα της πολιτικής που αφορά στο εσωτερικό και της σχέσεις της χώρας με τους πιστωτές της και για αυτό δεν έχουμε καταργήσει την πρώτη και μόνιμη παράγραφο της στήλης.
Η εβδομάδα που πέρασε ήταν για όλες τις αγορές του κόσμου ιδιαίτερης σημασίας. Περιλάμβανε δυο κλασικά γεγονότα, ήτοι, την εκπνοή των σειρών του 2015 στα παράγωγα κάθε τύπου και τη συνεδρίαση της Fed στον τελευταίο μήνα του χρόνου. Όμως αυτή τη φορά οι επενδυτές γνώριζαν, κατά κάποιο τρόπο, πως θα ξεκίναγε την απογείωση των βασικών της επιτοκίων. Αυτή η προσδοκία έχει ενισχύσει το δολάριο έναντι των υπολοίπων νομισμάτων και, μαζί με την υπερπροσφορά σε αποθέματα πετρελαίου, πίεζαν τις τιμές των πρώτων υλών.
Στην Αθήνα, εκτός των ανωτέρω, είχαμε και την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση του συνόλου νέων μετοχών που προέκυψαν από την ΑΜΚ της ΕΤΕ, αφού είχαν προηγηθεί των υπολοίπων συστημικών τραπεζών. Άρα, στο ταμπλό της Αθήνας γινόταν κάτι σαν ρύθμιση του μηδενός, σε ένα μηχάνημα μέτρησης αξιών, μετά από ένα ριζικό σέρβις που προέκυψε σαν ανάγκη, μετά από την απότομη παύση του για λόγους εκτός της λειτουργίας του αυτής καθ’ αυτής. Αφού, μετά από την πάροδο μερικών συνεδριάσεων, η μετοχή κάθε τράπεζας άλλαζε συντελεστή στάθμισης στους δείκτες που συμμετείχε, με αποτέλεσμα σειρά κυλιόμενων αλλαγών.
Θα θέλαμε πολύ, πριν την έναρξη των διακοπών των Χριστουγέννων, που σαν στήλη θα τις ξεκινήσουμε από σήμερα, να προβλέπαμε με βεβαιότητα κάτι πολύ ευχάριστο, αναφορικά με την κατεύθυνση των τιμών στο ΧΑ. Κάτι που το υπόσχεται, εν μέρει, η βελτίωση που σημειώθηκε την περασμένη βδομάδα στη στατιστική εικόνα της αγοράς. Γιατί το άλμα της ήταν το μεγαλύτερο σε παγκόσμια κλίμακα και δεν θα λέγαμε πως επιτελέστηκε με χαμηλούς ημερήσιους όγκους, ούτε με μέτριο μέσο τζίρο για τις προσυμφωνημένες συναλλαγές. Χαμηλά ψηλά κανείς δεν ξέρει, αλλά θα φανεί οπωσδήποτε σε ένα τρίμηνο, κάποιοι σχημάτισαν μεγάλες θέσεις σε blue chip του 25άρη τραπεζικά κύρια, αλλά όχι μόνο.
Ο μέσος ημερήσιος τζίρος πλησίασε τα 310 εκατ. ευρώ και των πακέτων τα 28,5 εκατ. Δηλαδή ήταν έξη φορές μεγαλύτερος από το μέσο τζίρο του εξαμήνου και των πακέτων, υποδηλώνει ισχυρούς διαχειριστές κεφαλαίων, για τα ελληνικά δεδομένα. Κάτι ξέρουν αυτοί και τα μοντέλα που χρησιμοποιούν. Επίσης το 2015 είναι για τη χώρα μια χαμένη χρονιά σε επίπεδο κυβερνητικών προσπαθειών για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας, βάσει των κριτηρίων που διαπνέουν τις αναλύσεις των ξένων επενδυτικών Οίκων. Ωστόσο, αποδείχθηκε ότι και με το πόδι στα φρένα, λόγω capital control και όλων των υπολοίπων «αγκαθιών», η οικονομική μηχανή της χώρας αν και κινείται πλέον με την αδράνεια (ως φυσικό μέγεθος) και με τα ελάχιστα των «καυσίμων» παράγει ένα minimum ΑΕΠ καλύτερο από των μοντέλων. Άρα δεν περιμένουν θαύματα οι Θεσμικοί. Με μια σταθεροποίηση στο πολιτικό σκηνικό και ένα φορολογικό πλαίσιο διαρκείας πιο χαλαρό, θετικές εκπλήξεις θα υπάρξουν.
Για την ώρα η χώρα εμφανίζεται ως μαύρο πρόβατο και παράδειγμα προς αποφυγή, για πολιτικά συμφέροντα εκτός Ελλάδας. Και όσο οι κυβερνόντες νομίζουν ότι χρειάζονται τη διγλωσσία σε εσωτερικό και εξωτερικό, η οικονομία θα πλέει σε αχαρτογράφητα ύδατα. Το ντοκιμαντέρ από το εσωτερικό του Μαξίμου, για ένα διαχειριστή χαρτοφυλακίου σε χώρα που παρατηρεί εκ του μακρόθεν, αυτό «υπόσχεται». Αν όμως ξεπεράσει τις σπόντες των Ευρωπαίων, μέσω δηλώσεων Ρέγκλινγκ και τηλεοπτικών ρεπορτάζ και παρατηρήσει το διάγραμμα του 25άρη δεν μπορεί παρά να δει(;) το σχηματισμό διπλού πυθμένα στο 2015, τον Αύγουστο και τον Δεκέμβρη. Φυσικά δεν αποκλείεται να παγώσει διαβάζοντας σήμερα στο πρωτοσέλιδο των FT πως η Ελλάδα βάζει πάλι θέμα ΔΤΝ στην ομάδα των εταίρων και πιστωτών.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας
ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ Κόσμος
Οι αγορές φάνηκαν περισσότερο ευαίσθητες στο πετρέλαιο
Η απόφαση της Fed, την Τετάρτη, αποτελούσε το κεντρικό γεγονός της περασμένης εβδομάδας, για την παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία. Το τελευταίο διήμερο όμως, αποκάλυψε πως οι επενδυτές είναι περισσότερο ευαίσθητοι στην τιμή του πετρελαίου, έναντι κάθε άλλου παράγοντα που τους επηρεάζει. Την Πέμπτη και ειδικά την Παρασκευή σε παγκόσμια κλίμακα, αποδείχθηκε πως το πετρέλαιο εκτός του να κινεί μπορεί να… παγώνει, τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου.
Η λήξη των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης και κάθε τύπου παράγωγων προϊόντων, το "quadruple witching", λειτούργησε υπέρ αύξησης της μεταβλητότητας σε ημέρα μεγάλου όγκου συναλλαγών. Οι S&P και Dow είχαν τη χειρότερη διήμερη επίδοση τους από την 1η Σεπτεμβρίου, και οδηγήθηκαν σε απώλειες για την εβδομάδα, όταν αρχικά απόλαυσαν ένα ανοδικό ράλι, προεξοφλώντας την απόφαση από την Fed. Η οποία αύξησε τα επιτόκιά της, την Τετάρτη, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν μια δεκαετία.
Η πτώση του πετρελαίου
Η εικόνα των αγορών αποτελεί συμβολή πολλών παραγόντων: οι τιμές του πετρελαίου συνεχίζουν να πιέζονται προς τα κάτω, οι Κινέζοι προσπαθούν να αντισταθμίσουν τις επιπτώσεις από ένα ισχυρό δολάριο και σε παγκόσμιο επίπεδο, ο κάθε επενδυτής αφομοιώνει, τι σημαίνει η ανακοίνωση της Fed για τις αναδυόμενες αγορές και για οτιδήποτε άλλο σχετίζεται με τα οικονομικά. Αλλά οι επενδυτές δεν είναι λωτοφάγοι και ο τρόμος που τους προκάλεσε η ξαφνική αναγγελία της παγκόσμιας ύφεσης το 2008, παραμένει μια αρνητική προκατάληψη. Αυτή τους κάνει να υποψιάζονται επάνοδο σε ανάλογες καταστάσεις, όταν υπάρχουν σημαντικές πιέσεις ή εξαιρετικά γεγονότα, σε κάποιο τμήμα της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς και ειδικά στις ΗΠΑ.
Η βουτιά της τιμής του πετρελαίου για αρκετούς είναι αποτέλεσμα της περίσσειας αποθεμάτων του μαύρου χρυσού και της ουσιαστικής διάλυσης της επιρροής του ΟΠΕΚ, στο σχηματισμό της εκάστοτε προσφοράς. Η είσοδος στις χώρες παραγωγής κρατών που δεν υπάγονται σε ελέγχους, καθώς έχουν ανάγκη για ρευστό και παράγουν όσο πετρέλαιο μπορούν, ασχέτως επιπέδου των τιμών του σε παγκόσμια κλίμακα, έχει προκαλέσει αυτή την κατρακύλα. Βέβαια, έπεσαν και οι ανάγκες του μεγαλύτερου καταναλωτή βιομηχανικών καυσίμων, της Κίνας δηλαδή, αλλά λίγοι αναλυτές θεωρούν αυτή τη δυναμική προάγγελο παγκόσμιας ύφεσης.
Οι φανατικοί του στρατοπέδου των «αρκούδων» ωστόσο έχουν άλλο σενάριο για να δικαιολογήσουν τους φόβους που προκάλεσαν το διήμερο ξεπούλημα στις ΗΠΑ και της Παρασκευής στην Ευρώπη. Τονίζουν ότι ο κίνδυνος έρχεται από την πλευρά των εταιρικών ομολόγων υψηλού κινδύνου ή υψηλής απόδοσης όπως λέγονται, ανάλογα της οπτικής που χρησιμοποιείται.
Παλαιές φοβίες
Γιατί κατά την προεξόφληση της απογείωσης των βασικών επιτοκίων της Fed, τα πρώτα σημάδια προβλημάτων προέκυψαν από το βράδυ της Πέμπτης 10 Δεκεμβρίου, όταν η Third Avenue Management LLC έχει απαγορεύσει την απόσυρση κεφαλαίων από επενδυτές, ενώ αποφάσισε να εκκαθαρίσει το αμοιβαίο της σε ομόλογα υψηλής απόδοσης. Ακολούθησε το μακελειό της Παρασκευής 11 Δεκεμβρίου, στις χρηματοπιστωτικές αγορές και ήταν ευρέως απλωμένο. Η διαφορά των αποδόσεων εταιρικών ομολόγων υψηλής απόδοσης σε σχέση με τα 10-ετή ομόλογα ΗΠΑ διευρύνθηκε στις 662 μονάδες βάσης έναντι του περυσινού χαμηλού των 253 και οδηγήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από τις 20 Δεκέμβρη του 2011!
Το ύψος που έφθασαν τα αμοιβαία κεφάλαια υψηλής απόδοσης εταιρικών ομολόγων στις ΗΠΑ ήταν τα 305 δισεκατομμύρια δολάρια, τον Ιούνιο του 2014, που αντιστοιχούσε στο τριπλάσιο από το επίπεδό τους το 2009, σύμφωνα με την Morningstar. Οι επενδυτές έχουν αποσύρει χρήματα τα τελευταία χρόνια, με εκροές το Νοέμβριο 3,3 δις δολάρια, το μεγαλύτερο ποσό από τον Ιούνιο. Οι ιδιώτες επενδυτές είναι κατά πάσα πιθανότητα πολύ λιγότερο εκτεθειμένοι σε ομόλογα junk από τους θεσμικούς. Αυτά λοιπόν που έγιναν προ της επίσημης ανακοίνωσης της Fed σε συνδυασμό με την κατηφόρα στο πετρέλαιο έκαναν τους επενδυτές να πιέσουν τις μεγάλες τράπεζες. Καθώς θεωρούν πως θα αποκτήσουν πρόβλημα από τις εταιρίες ενέργειας, που κατέχουν ομόλογά τους και οι οποίες τώρα πιέζονται από τις χαμηλές τιμές του καυσίμου. Οι ψυχραιμότεροι, δεν θεωρούν όσα έγιναν στο τέλος της εβδομάδας, ως επίσημη αρχή μιας μεγάλη διόρθωσης, αλλά ως προτροπή προς τις Κεντρικές Τράπεζες, να μην θελήσουν σύντομα να επηρεάσουν δυναμικά την αγορά. Αφήνοντας μερικούς μήνες για αφομοίωση των εξελίξεων από την αγοραία λογική.
Η ζάλη των αγορών
Για την εβδομάδα, ο S&P500 κλείνοντας στις 2005,55 μονάδες είχε επίδοση –0,34% και στο 2015 -2,59%. Ο Dow έχασε -0,79% και πλέον αποδίδει -3,90% στο έτος. Ο S&P400 της μεσαίας κεφαλαιοποίησης έχασε -1,00% με αρνητική επίδοση φέτος –5,31%, και ο Russell 2000, της μικρής κεφαλαιοποίησης, εμφάνισε μεταβολή -0,23%, με επίδοση έτους -6,95%. Ο δε Nasdaq με μεταβολή -0,21%, κούρεψε την απόδοσή του για το 2015 στο +3,95%. Η τιμή του χρυσού υποχώρησε κατά -0,75% στα 1065,60 δολάρια η ουγκιά με απώλειες στο έτος 10,11%. Το αργό πετρέλαιο Crude των ΗΠΑ βούτηξε -2,29% στα 34,55 δολάρια το βαρέλι με απώλειες στο έτος -37,92%.
Ο Nikkei της Ιαπωνίας, έπεσε -1,27% και η ετήσια επίδοσή του είναι +8,80%. Ο γερμανικός δείκτης DAX ενισχύθηκε +2,59%, σε συντονισμό με τους υπόλοιπους της ευρωζώνης, περνώντας σε απόδοση +8,19% το 2015 και ο CAC ακολούθησε με +1,66% με απόδοση φέτος +8,25%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας κερδίζοντας +0,90% στο τρέχον έτος χάνει πλέον -5,47%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία εμφάνισε άνοδο +1,08% και στο 2015 κερδίζει +11,73%. Ο Bovespa της Βραζιλίας έχασε -2,99%, με απώλειες το τρέχον έτος -12,19%, ενώ ο Bolsa του Μεξικού κινήθηκε αντίθετα προσθέτοντας +2,23%, και οι απώλειές του το 2015 περιορίστηκαν στο -0,45%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα κέρδισε +1,37% με επίδοση για φέτος +3,12%. Ο δείκτης Sensex για τις μετοχές στην Ινδία ανέβηκε +1,90%, και στο 2015 αποδίδει -7,20%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng κέρδισε +1,36% και το 2015 υποχωρεί -7,84%. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο βασικός δείκτης της αγοράς της Σαγκάης SSE Comp. Ind. +4,20% με ετήσια επίδοση +10,64%.
Η πτώση του χρυσού
Η Janet Yellen δεν κάνει χάρες σε όσους λατρεύουν τον χρυσό. Οι τιμές του υποχώρησαν -2,5% την Πέμπτη, στα 1.049,60 δολάρια η ουγγιά, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2009. Ήταν η χειρότερη μέρα του χρυσού σε σχεδόν δύο μήνες. Το πολύτιμο μέταλλο έχει υποχωρήσει 11% μέχρι στιγμής φέτος. Το τελευταίο χτύπημα στο χρυσό πυροδότησε η απόφαση της Fed να αυξήσει τα επιτόκια, για πρώτη φορά σε 3.460 μέρες. Η ιστορική αυτή κίνηση, είναι μια μεγάλη αρνητική εξέλιξη για το χρυσό, επειδή μειώνει τις πιθανότητες που τα σχεδόν μηδενικά επιτόκια προκαλούν για τη γέννηση μιας περιόδου με άγριες πληθωριστικές πιέσεις. Η αύξηση των επιτοκίων έστειλε επίσης το δολάριο ΗΠΑ απότομα υψηλότερα την Πέμπτη, καθώς σηματοδοτεί την εμπιστοσύνη της Fed στην υγεία της αμερικανικής οικονομίας.
Τίποτα από αυτά δεν είναι καλό για τον χρυσό, που τείνει να αυξάνεται όταν οι άνθρωποι ανησυχούν για τον πληθωρισμό ή για τη σταθερότητα της οικονομίας.
Για αυτό και μετράει το γεγονός πως στην Ευρώπη και την Κίνα ο μεγαλύτερος κίνδυνος δεν είναι ο πληθωρισμός αλλά ο αποπληθωρισμός και αρκετοί περιμένουν η τιμή να υποχωρήσει ακόμα περισσότερο στο 2016. «Όταν κατακαθίσει η σκόνη, ο χρυσός θα πάει μια χαρά», δήλωσε ο Axel Merk, ιδρυτής της Merk Investments, η οποία ειδικεύεται σε νομίσματα και χρυσό. Ο Merk δεν υποστηρίζει ότι το δολάριο ΗΠΑ ετοιμάζεται για πτήση άνευ άνω ορίου υποστηρίζοντας ότι θα σταματήσει το ράλι καθώς οι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι η Fed είναι απίθανο να κινηθεί επιθετικά στις αυξήσεις των επιτοκίων. Ανέφερε επίσης ότι μια μελλοντική δράση της Fed στην ίδια κατεύθυνση θα μπορούσε να δημιουργήσει μεγαλύτερο χάος στη χρηματιστηριακή αγορά, που μπορεί να οδηγήσει τις τιμές του χρυσού υψηλότερα. Σε κάθε περίπτωση, οι πρόσφατες πιέσεις στην τιμή του χρυσού οδήγησαν σε πτώση μετοχές των εταιριών μετάλλων και εξόρυξης. Η FreeportMcMoRan (FCX) υποχώρησε σχεδόν 9% την Πέμπτη, και έγινε η πλέον πτωτική μετοχή του S & P 500 με πτώση μέχρι στιγμής φέτος στην αξία των μετοχών της κατά -74%.
Η στήλη έχει επισημάνει την απόκλιση μεταξύ των Fed και ΕΚΤ που ξεκίνησε τον Οκτώβρη του 2014 που η Fed σταμάτησε τα προγράμματα στήριξης γνωστά και ως ποσοτικές χαλαρώσεις QE. Η πρώτη αύξηση των επιτοκίων είναι γεγονός μετά την τελευταία συνεδρίαση της FOMC.
Η ΕΚΤ τραβάει διαφορετικό δρόμο, μειώνοντας το επιτόκιο καταθέσεων για τα αποθεματικά των τραπεζών από το μηδέν στο -0,1% στις 11 Ιουνίου του 2014 και πάλι στο -0,2% στις 4 Σεπτέμβρη εκείνης της χρονιάς. Φέτος στις 3 Δεκεμβρίου μείωσε το επιτόκιο αυτό για μία ακόμη φορά στο -0,3%. Ενώ ο ισολογισμός της Fed έχει σταματήσει να επεκτείνεται από τα τέλη του περασμένου έτους, ο ισολογισμός της ΕΚΤ έχει αυξηθεί κατά 556 δις ευρώ στους πρώτους 11 μήνες του τρέχοντος έτους.
Η απόκλιση αυτή είναι πιθανό, τώρα που όλοι την συζητούν, να τελειώνει. Άλλωστε το ευρώ εκτινάχθηκε στις 3 Δεκεμβρίου, όταν ο Mario Draghi απέτυχε να προσφέρει όση χαλάρωση ήταν από τις αγορές αναμενόμενη. Η αναταραχή στην αγορά ομολόγων υψηλής απόδοσης αυξάνει τις πιθανότητες, την αύξηση τω επιτοκίων στο τέλος του τρέχοντος έτους, θα μπορούσε να τη διαδεχθεί η απραξία στο επόμενο.
ΧΑ
Άνοδος με μεγάλους τζίρους
Οι δυο πρώτες συνεδριάσεις της εβδομάδας μετά την επανεγγραφή, στις 9/12, των χαμηλών που εμφανίστηκαν το καλοκαίρι, και με τις διεθνείς αγορές σε αυξημένη νευρικότητα προ κρίσιμων και πολυαναμενόμενων εξελίξεων, σφραγίστηκαν από αντίθετη κίνηση. Η εβδομάδα ξεκίνησε με άνοδο, που προέκυψε μετά από διερεύνηση των αντοχών της επόμενης στήριξης και μόλις διαπιστώθηκε πως ήταν ισχυρή, οι θεσμικοί το έριξαν στις αγορές σε τραπεζικά blue chip, εκτός της ΕΤΕ που κλείδωσε στο -30%. Ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα κατά 2,07% και ο 25άρης έκλεισε με μεταβολή +1,26%. Οδήγησαν οι Τράπεζες +7,39%, και με τα μικρά τους κέρδη «επέτρεψαν» το +2% οι εταιρίες Εμπορίου +0,60%, Τηλεπικοινωνιών +0,46% και στα Ταξίδια Αναψυχή +0,16%. Οι υπόλοιποι κλάδοι που περιλαμβάνονται στον 25άρη βούλιαξαν. Την Τρίτη αναθάρρησαν οι επενδυτές στις ξένες αγορές και άλλαξαν στάση στην Αθήνα, όπου απογοητευτήκαν από τα χαρακτηριστικά οροφής που παρουσίασαν τα μέγιστα μέρας, και εφάρμοσαν πιέσεις που προκάλεσαν πτώση κατά -1,20% στον ΓΔ και μεταβολή στον 25άρη -0,75%. Αλλά με τζίρο 327,702 από 175,658 εκατ. ευρώ τη Δευτέρα. Με άνοδο μόνο ο κλάδος Τροφίμων Ποτών +2,50%. Το χειρότερο ήταν οι μεταβολές και το πλήθος των κλάδων με απώλειες από -2% και πάνω. Ήταν τελευταία μέρα γενικευμένων πιέσεων, αφού ακολούθησαν δυο συνεδριάσεις με έντονο και γενικευμένο αγοραστικό ενδιαφέρον και μια μέρα σταθεροποίησης στο τέλος. Για την αφομοίωση των υψηλών που κατακτήθηκαν μετά από άλματα πάνω από +7% σε τέσσερις μέρες των βασικών δεικτών.
Οι μεταβολές για το ΓΔ ήταν, την Πέμπτη και την Τετάρτη, +3,50% και +3,09% αντίστοιχα, ενώ του 25άρη +3,51% μετά από το +2,92% την Τετάρτη. Αυτά έγιναν με τζίρο στα 259,930 από 471,205 εκατ. ευρώ, δηλαδή αντιστρόφως ανάλογο της μεταβολής των δεικτών στις δυο γερά ανοδικές μέρες. Με τα πακέτα επίσης εκείνες τις μέρες 29,827 από 63,362 εκατ. ευρώ. Οι συνεδριάσεις του διήμερου σφράγισαν τη βδομάδα και τη μεγαλύτερη ανοδική συνεισφορά τότε είχαν οι κλάδοι των Χρ/μικών Υπηρεσιών +6,77% από +10,20%, Ταξίδια Αναψυχή +6,12% από +3,45%, Τηλεπικοινωνιών +5,66% από +3,34%, Προσωπικά Οικιακά Είδη +5,56% από +2,85%, Τραπεζών +5,03% από +2,59%, και Κοινής Ωφέλειας +4,53% από +6,55%. Την Παρασκευή η αγορά διόρθωσε συσσωρεύοντας λίγο κάτω από το κλείσιμο της Πέμπτης με τζίρο πάνω από 310 εκατ. ευρώ και έκλεισε με τη μάσκα της θετικής μεταβολής (ο ΓΔ +0,14%, ο 25άρης +0,54% ο FTSEM -0,54%) με άλμα των βασικών δεικτών στις δημοπρασίες.
Η εβδομάδα σε αριθμούς
Σε πέντε συνεδριάσεις ο ΓΔ σκαρφάλωσε +7,74% ο 25άρης +7,64% και ο FTSEM +5,77%. Ενώ στον Δεκέμβριο ακόμα οι δυο πρώτοι εμφανίζουν απώλειες -1,85% και -2,54% αντίστοιχα. Οι αδιαμφισβήτητοι πρωταγωνιστές βάση μεταβολών και όγκων ήταν τα τραπεζικά blue chip με την καλύτερη επίδοση εβδομάδας της ΠΕΙΡ +30,4% που στο μήνα χάνει -70,4%, της ΑΛΦΑ +17,51% που στο μήνα κερδίζει 8,51%,της ΕΥΡΩΒ +16,13% που στο μήνα χάνει -22,86% και η ΕΧΑΕ +11,91% που στο μήνα κερδίζει 9%, ενώ η ΕΤΕ εμφάνισε τη μεγαλύτερη πτώση -16,67% που στο μήνα χάνει -75,21%. Οι καθοδικές μετοχές του 25άρη εκτός της ΕΤΕ είχαν μικρές μεταβολές και ήταν οι ΓΡΙΒ -2,58% (με ετήσια επίδοση -0,40%), ΜΕΤΚ -2,04% (με ετήσια επίδοση -14,79%), ΔΕΗ -1,25% (με ετήσια επίδοση -27,04%), ΜΟΗ -0,99% (με ετήσια επίδοση +53,85%), και ΒΙΟ -0,65% (με ετήσια επίδοση -18,28%).
Κανένα από τα υπόλοιπα blue chip που εμφάνισαν εβδομαδιαία κέρδη δεν «έπιασε» τη μεταβολή του 25άρη και χωρίζονται σε δυο ομάδες. Η πρώτη περιλαμβάνει εκείνα που κέρδισαν πάνω από +4% και ως +6,7%. Ήτοι ΑΡΑΙΓ +6,7%, ΦΦΓΚΡΠ +6%, ΕΥΔΑΠ +5,22%, ΤΙΤΚ +4,85%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ +4,38%, και ΟΤΕ +4,25%. Η άλλη ομάδα έχει τις μετοχές με μεταβολή από 0,0% ως +3,8% και είναι οι ΕΕΕ +3,77%, ΜΠΕΛΑ +3,57%, ΟΛΠ +3,52%, ΕΛΠΕ +2,06%, ΜΥΤΙΛ +1,40% και ΓΕΚΤΕΡΝΑ 0,0%.
Έγιναν συνεπώς σημαντικές κινήσεις σε βάθος μήνα και εβδομάδας στις τραπεζικές μετοχές και επίσης επιχειρήθηκε μέρος της αποκατάστασης των ζημιών των δυο προηγούμενων καθοδικών εβδομάδων του μήνα σε ορισμένα blue chip. Αλλά εκείνα που είχαν μικρές μεταβολές ως τις 14/12, στο διάστημα ως την Παρασκευή 18/12 αντιμετωπίστηκαν χλιαρά.
Τεχνική ανάλυση
Στην εβδομάδα εκπνοής των σειρών Δεκεμβρίου, είχαμε αύξηση των όγκων σε όλα τα τμήματα, λόγω μετακύλησης θέσεων και άνοδο του δείκτη κατά +7,64% (στις 182,96 μονάδες). Οι όγκοι στα ΣΜΕ του 25άρη συνολικά αυξήθηκαν κατά 76,2%, ενώ η συνολική έκθεση στα futures του δείκτη διαμορφώθηκε στα 15.316 από 18928 συμβόλαια.
Οι ανοικτές θέσεις για τη σειρά Ιανουαρίου ανέβηκαν στις 15.215 από 7.290, ενώ για την επόμενη διαμορφώθηκαν στις 101. Ο μέσος ημερήσιος όγκος της σειράς που εξέπνευσε (Δεκεμβρίου) ήταν 3192 ΣΜΕ τη μέρα, ενώ της σειράς Ιανουαρίου ανήλθε στα 3457. Οι προσδοκίες των traders είναι ουδέτερες με εκκαθάριση του ΣΜΕ της νέας κυρίαρχης σειράς στις 182,50 μονάδες δηλαδή με υστέρηση 0,50 της μονάδας έναντι του υποκείμενου δείκτη.
Παρατηρώντας το διάγραμμα του 25άρη δεν μπορεί παρά διαπιστώνεται ο σχηματισμός διπλού πυθμένα στο 2015, τον Αύγουστο και τον Δεκέμβρη. Ο πρώτος, το καλοκαίρι, ήταν βίαια σχηματισμένος με δυο πτωτικές συνεδρίες της τάξης του -3,4% και μια βουτιά του δείκτη -12,77% και rebound την επόμενη, «ύψους» +11,69%.
Ο πυθμένας του χειμώνα, απαίτησε, για την ίδια κατρακύλα, 14 συνεδριάσεις, 10 πτωτικές 4 με ανοδικές ανάσες, πάντα μικρότερες του +1%. Η δε απομάκρυνση από αυτόν, που προσεγγίζει τα μισά της πρόσφατης βουτιάς που διέγραψε η αγορά και ο δείκτης των θεσμικών, από τις 19/11 ως τις 9/12, έγινε με επτά συνεδριάσεις, 5 ανοδικές και δυο πτωτικές, με μεταβολή μικρότερη του -0,8%, την Τρίτη. Στη μόνη πτωτική συνεδρίαση της εβδομάδας του +7,64% για τον 25άρη, με μέσο τζίρο εκτός πακέτων 280 εκατ. ευρώ. Τεχνικά συνεπώς ευνοείται η άνοδος ως τις 200 μονάδες, με στάση για συσσώρευση στις 192. Το πολιτικό δυναμικό ανασκουμπώνεται, με τις εκλογές στη ΝΔ ως το παράλληλο πρόγραμμα. Και το Santa Claus rally, έστω και μεταχρονολογημένα, θα έρθει.
Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec
Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης ανέκαμψε με δύναμη και κλιμακούμενα αυξανόμενους συναλλακτικούς τζίρους πάνω από τις 600 μονάδες φθάνοντας έως τις 624,43 μονάδες. Η κομβική ζώνη αντιστροφής της βραχυπρόθεσμης τάσης (632) παραμένει ανέπαφη και έτσι η κίνηση από τις 557 μονάδες διατηρεί τις ιδιότητες της ανοδικής διόρθωσης.
Τα καλά νέα για τους αγοραστές έρχονται από τον MACD ο οποίος μετά από ένα μήνα παραμονής σε θέση πώλησης έδωσε το πρώτο σήμα αγοράς μετά την συνεδρίαση της Πέμπτης. Αν και ακόμα είναι νωρίς για μια πιο γενική θεώρηση αντιστροφής τάσης το σήμα αυτό μπορεί να διατηρηθεί "ζωντανό", ακόμα και αν η Αγορά δεν υποχωρήσει κάτω από τα πρόσφατα κεκτημένα των 600 μονάδων.
Οι ταλαντωτές αποφορτίστηκαν από τις υποτιμημένες ζώνες τιμών, απέκτησαν ορμή και "κοιτούν" με καλές προϋποθέσεις την ζώνη των 630 μονάδων. Ενδεχομένως ένα σενάριο συσσώρευσης να ήταν το πιο πιθανό για την συνέχεια, δεδομένης και της εποχικής ισορροπίας που παρατηρείται κατά την διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων.
Σήμερα
Οι κινεζικές μετοχές οδήγησαν τις ασιατικές αγορές υψηλότερα σήμερα Δευτέρα, αψηφώντας μια βουτιά στη Wall Street, ενώ η τιμή του αργού πετρελαίου τύπου Brent βούτηξε σε χαμηλά 11 ετών από τις νέες ανησυχίες για μια παγκόσμια περίσσεια προσφοράς στο πετρέλαιο.
Οι Ευρωπαϊκές μετοχές δεν είναι πιθανό να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ασίας.
Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας εμφάνιζε κέρδη 0,3%, καθώς οι επενδυτές θεώρησαν ελαφρώς φθηνές τις τιμές των κινεζικών blue-chips.
Στην Κίνα ο δείκτης CSI300 ενισχύθηκε ως +2,9% και ο Shanghai Composite .SSEC πήδηξε 2% για να διατηρήσει τελικά το +1,8% και στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng κατάφερε να αναρριχηθεί 0,4% για να περάσει αργότερα στο +0,24%.
Στην Αυστραλία ο δείκτης έκλεισε την ημέρα με οριακή μεταβολή +0,03% Ο Nikkei της Ιαπωνίας διεύρυνε τις απώλειες από την Παρασκευή για να κλείσει -0,4% χαμηλότερα.
Το δολάριο γλίστρησε 0,1% στο 98,619 έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων και το ευρώ ενισχύθηκε 0,1% στα1,0877 δολάρια.
Η τιμή Spot για το χρυσό αναρριχήθηκε στα 1.069,26 δολάρια, με βάση την αύξηση 1,4% που είχε δει στην προηγούμενη συνεδρίαση.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ
Μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα ο Γενικός Δείκτης επανήλθε στις 'αγκάλες' των Τραπεζών, καθώς ήδη οι 3 συστημικές κατέχουν το 45,7% της βαρύτητας (ΑΛΦΑ: 21,39%, ΕΥΡΩΒ: 12,18% και ΠΕΙΡ: 12,09%) με τη τέταρτη συστημική, την Εθνική, να είναι προ των πυλών.
Με αυτά τα Τραπεζικά "καύσιμα στο ντεπόζιτο" ο Δείκτης, από τεχνικής απόψεως, έτμησε ανοδικά τη βραχυχρόνια ζώνη αντίστασης των 593 με 600 μονάδων και κινήθηκε γοργά προς το επόμενο επίπεδο αντίστασης των 625 με 638 μονάδων. Εδώ οι "Buyers" θα ήθελαν μια επιβεβαιωμένη ανοδική διάσπαση των 625 μονάδων για να μπορέσουν να βάλουν στα πλάνα τους την επόμενη περιοχή προσέγγισης των 670 μονάδων.
Στην περίπτωση, όμως που ο Δείκτης "κιοτέψει" πέριξ των 625 μονάδων θα πρέπει να αναμένουμε ένα "pullback" χαμηλότερα των 600 μονάδων, προκαλώντας έτσι τη διαγραμματική εντύπωση ενός βραχυχρόνιου "Bull trap" σε όσους επενδυτές αγόρασαν άνω των 618 μονάδων.
Στο δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης το σημείο κλειδί συνέχισης της υπάρχουσας βραχυχρόνιας ανοδικής τάσης είναι οι 185 μονάδες. Πιθανή ανοδική διάρρηξη του εν λόγω επιπέδου θα δώσει ώθηση προς το ψυχολογικό όριο των 200 μονάδων, ενώ αντιθέτως ανοδική δυσπραγία θα δώσει λαβές στους πωλητές για άμεσες ρευστοποιήσεις σπρώχνοντας για επαναξιολόγηση προς τις 172 μονάδες.
Γενικά πάντως θα προτιμούσαμε η οποιαδήποτε κίνηση προς τις 200 μονάδες να πραγματοποιηθεί με δυνατά πατήματα στηριζόμενα από υψηλό τζίρο, παρά με σαθρά μειωμένου ενδιαφέροντος, στοιχείο, που πιθανότατα να βρίσκεται σε αναζήτηση, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό από τις αναδιαρθρώσεις των δεικτών έχει ήδη πραγματοποιηθεί, ενώ από την άλλη εβδομάδα μπαίνουμε σε εορταστικό τέμπο με τα περισσότερα passive funds να κατεβάζουν ταχύτητα έως τις 11 Ιανουαρίου.
Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec
Την καλύτερη σε τζίρους εβδομάδα επεφύλαξε προς το τέλος του έτους, η Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά. Η μέση ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα των 309,26 εκατ. ευρώ συνιστά την καλύτερη επίδοση σε επίπεδο εβδομάδας από την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου του 2014, όταν είχαν ολοκληρωθεί οι αυξήσεις κεφαλαίου των Τραπεζών και επαναπροσδιορισθεί οι σταθμίσεις στους διεθνείς δείκτες που παρακολουθούν την Ελληνική Αγορά.
Ο Δεκέμβριος επεφύλαξε μεγάλες συγκινήσεις, καθώς οι εισαγωγές των νέων "χαρτιών" των Τραπεζών και οι αναδιαρθρώσεις των δεικτών αύξησαν την μεταβλητότητα στην Αγορά και δημιούργησαν ευκαιρίες για όλων των ειδών τα χαρτοφυλάκια και τους επενδυτικούς ορίζοντες. Το δυνατό φινάλε των συναλλαγών είναι, αν μη τι άλλο, υποσχόμενο για την μεσοπρόθεσμη πορεία του Χρηματιστηρίου καθώς η Αγορά ξεκόλλησε από τις ημερήσιες συναλλαγές των 40 με 50 εκατ. ευρώ των τελευταίων μηνών, οι ενεργοί κωδικοί αυξήθηκαν σαν πλήθος και το ταμπλώ απέκτησε ζωντάνια διαχέοντας τις συναλλαγές σε μεγαλύτερο εύρος μετοχών.
Η εβδομάδα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αδιάφορη: Εντός των επόμενων ημερών αναμένονται ανακοινώσεις σχετικά με την πώληση της Finansbank, της Eurolife και του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς.
Οι Κοινοβουλευτικές εκλογές στην Ισπανία την Κυριακή, ολοκληρώνουν τις εκκρεμότητες μιας πλούσιας χρονιάς σε πολιτικές ανακατατάξεις συσχετισμών.
Την ερχόμενη Δευτέρα αίρεται το καθεστώς "short selling" των τραπεζικών μετοχών ενώ την ίδια ημέρα λήγει η δόση ύψους 313 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ.
Κάνοντας ένα γρήγορο απολογισμό, το 2015 θα μείνει για πολλούς λόγους μια "ειδική χρονιά" για το Ελληνικό Χρηματιστήριο και εν γένει για την Ελληνική Οικονομία.
Το κλείσιμο των Τραπεζών και η επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων στην Ελληνική Οικονομία, αποτελούν το καθοριστικό γεγονός που σημάδεψε την χρονιά.
Χρηματιστηριακά, η Ελληνική Αγορά λειτούργησε κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες ρευστότητας, μένοντας πέντε εβδομάδες κλειστή και έχοντας ουσιαστικά τους Έλληνες επενδυτές για μεγάλο χρονικό διάστημα σε καθεστώς μερικού αποκλεισμού από τις συναλλαγές.
Ξένοι αναλυτές
Barclays: Λόγω αδείας των εορτών δεν διατίθεται σχόλιο
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Παρουσιάζουν τις καλύτερες αποδόσεις φέτος, χωρίς ωστόσο να προσελκύουν επενδυτές. Ο λόγος για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, που σύμφωνα με τους Διεθνείς Ομολογιακούς Δείκτες του Bloomberg καταγράφουν φέτος απόδοση 22%, τη μεγαλύτερη μεταξύ των ανεπτυγμένων αγορών. Παρ’ όλα αυτά, τα ελληνικά ομόλογα δεν έχουν καταφέρει να αποσύρουν από πάνω τους το καθεστώς του «παρία», παραμένοντας ελκυστικά σε ορισμένους μόνο επενδυτές.
Το πρώτο από τα τέσσερα βασικά βήματα προκειμένου να αναβαθμιστεί η θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη της διαμετακόμισης ευελπιστεί να κάνει σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ. Μέχρι αργά το απόγευμα αναμένεται να έχουν κατατεθεί στο Λονδίνο οι δεσμευτικές προσφορές για το 51% συν 16% των μετοχών του ΟΛΠ. Η πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ αναμένει από την κινεζική Cosco να καταθέσει οπωσδήποτε προσφορά, όπως άλλωστε έχει δεσμευτεί κατ’ επανάληψη στο παρελθόν η κινεζική κυβέρνηση, ενώ, παρά την ανησυχία των τελευταίων εβδομάδων, στο ελληνικό στρατόπεδο υπάρχει αισιοδοξία ότι στον διαγωνισμό τελικά θα συμμετάσχει και η θυγατρική της Maersk, η APM Terminal.
Με την ανακεφαλαιοποίηση της attica bank ΑΤΤ και της Παγκρήτιας και τη θέση σε εκκαθάριση της Συνεταιριστικής Πελοποννήσου ολοκληρώνεται η τελευταία φάση κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών. Δύο ακόμη συνεταιριστικές, η Χανίων και η Ηπείρου, πέτυχαν στις αυξήσεις κεφαλαίου που πραγματοποίησαν. Η attica bank έχει καλύψει άνω των 700 εκατ. ευρώ και έχει την ευχέρεια από την Τράπεζα της Ελλάδος ΕΛΛ να συγκεντρώσει το υπόλοιπο ποσό ως τα 748 εκατ. ευρώ, με το αμερικανικό fund Aldwytch να ενδιαφέρεται, μεταξύ άλλων, να συμμετάσχει στην αύξηση, πραγματοποιώντας το επόμενο διάστημα due diligence. Χθες εγκρίθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΥΔΑΠ, ΕΥΔΑΠ μετά από τρεις άκαρπες συνεδριάσεις, η συμμετοχή στην αύξηση με 20 εκατ. ευρώ, τα οποία θα προέλθουν από προθεσμιακή κατάθεση που είχε η εταιρεία στην attica και η οποία έληξε στις 18 Δεκεμβρίου.
Αίτηση για τη χορήγηση άδειας προμήθειας και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικής ισχύος 350 MW, υπέβαλαν σήμερα στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας τα Ελληνικά Ταχυδρομεία. Η αίτηση συνοδεύεται από πλήρη φάκελο τεκμηρίωσης.
Η άδεια θα ισχύει για 20 έτη με δυνατότητα παράτασης, σύμφωνα με τον Κανονισμό Αδειών Προμήθειας και Εμπορίας Ηλεκτρικής Ενέργειας της ΡΑΕ. «Η στρατηγική επιλογή των Ελληνικών Ταχυδρομείων για την είσοδό τους στην αγορά ενέργειας θα λειτουργήσει προς όφελος των καταναλωτών σε ολόκληρη την επικράτεια, στο πλαίσιο του υγιούς ανταγωνισμού, αξιοποιώντας την υπάρχουσα υποδομή του δικτύου των 1.500 ταχυδρομικών καταστημάτων και ταχυδρομικών πρακτορείων που συνθέτουν το μεγαλύτερο φυσικό δίκτυο της χώρας» επισημαίνουν τα ΕΛΤΑ σε σχετική ανακοίνωση.
Η νέα επιχειρηματικότητα με την αξιοποίηση του υψηλού επιπέδου ανθρωπίνου δυναμικού, η ενίσχυση των εξαγωγών και το σταθερό φορολογικό περιβάλλον, αποτελούν τα βασικά σημεία του νέου βιώσιμου αναπτυξιακού μοντέλου, όπως το ανέπτυξε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης στην «Αυγή» της Κυριακής. Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα θα προδιαγράφει τη στρατηγική, το πλαίσιο, τα μέσα και τα εργαλεία με τα οποία θα μεταστραφεί η πορεία της χώρας σε θετικό πρόσημο.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Σχέδια για αύξηση των αγορών των διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων (ETF) και παράταση την ωρίμανση των ομολόγων που αγοράζει προκειμένου να ενθαρρύνει τις επενδύσεις στην οικονομία, ανακοίνωσε σήμερα η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ).
Στο πλαίσιο του νέου προγράμματος, η BOJ ανακοίνωσε ότι θα αγοράζει ETF με ετήσιο ρυθμό 300 δισ. γεν (2,45 δισ. δολ.). Το νέο πρόγραμμα αγοράς ETF θα ξεκινήσει τον Απρίλιο και είναι πρόσθετο του ισχύοντος προγράμματος για αγορά ETF ύψους περίπου 3 τρισ. γεν ετησίως.
Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα της χώρας διατήρησε σταθερά τα επιτόκια και ανακοίνωσε ότι εμμένει στα σχέδιά της για αύξηση της νομισματικής της βάσης κατά 80 τρισ. γεν το έτος, όπως αναμενόταν.
Οκτώ μεγάλες ξένες εταιρείες υπέβαλαν προσφορά στο κυπριακό υπουργείο Εμπορίου για το πρώτο καζίνο που θα κατασκευαστεί στην Κύπρο.
Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα, οι εταιρείες που έδειξαν ενδιαφέρον είναι: η Sun International από τη Νότια Αφρική, η αμερικανική Hard Rock, η Naga Corp, ο γαλλικός Όμιλος Bouygues σε συνεργασία με τη διαχειρίστρια καζίνο Barriere, η επίσης γαλλική Partouche μέσω κοινοπραξίας, η Jamaica Resorts, η ρωσική Absolute και η φιλιππινέζικη Bloomberry.
«To 2015 ολοκληρώνεται με θετικότερο τρόπο από ό,τι το 2014, αλλά δεν είμαι ακόμη ικανοποιημένος. Υπάρχουν μηνύματα οικονομικής ανάκαμψης αλλά χρειάζεται χρόνος», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι στην ιταλική δημόσια τηλεόραση της Rai.
Όπως είπε, «είναι σαν να κατάφερε, η Ιταλία, να πετύχει την ίαση, αλλά να μην αισθάνεται ακόμη καλά». «Όλα τα μέχρι τώρα μηνύματα μας λένε ότι το 2016 θα έχουμε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα. Θα καταφέρουμε να αυξήσουμε το ΑΕΠ περισσότερο από το 1,5%, αλλά το σημαντικό είναι να δείξουν αυτοπεποίθηση οι Ιταλοί. Όλα εξαρτώνται από εμάς», πρόσθεσε.
Συμφωνία, ύψους 4 δισ. δολαρίων, για την εξαγορά πλειοψηφικού ποσοστού 55% στην Acerta Pharma σύναψε η AstraZeneca, αποκτώντας έτσι πρόσβαση σε ένα υψηλών πωλήσεων φάρμακο καταπολέμησης του καρκίνου.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, ο δεύτερος μεγαλύτερος φαρμακευτικός όμιλος της Βρετανίας θα καταβάλει 2,5 δισ. δολάρια προκαταβολικά και 1,5 δισ. δολάρια στη συνέχεια, όταν εγκριθεί το πειραματικό σκεύασμα (acalabrutinib) της Acerta από τις αρμόδιες αρχές ή στα τέλη του 2018.
Την περικοπή 2.000 θέσεων εργασίας σχεδιάζει για τις αρχές του 2016 η Citigroup, στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης των τραπεζικών της επιχειρήσεων. Οι περικοπές, σύμφωνα με πηγή από την αμερικανική τράπεζα, θα αφορούν μεσαίες και κατώτερου επιπέδου θέσεις και εντάσσονται στην προσπάθεια περιορισμού των δαπανών. Το συνολικό προσωπικό της Citigroup ανέρχεται σήμερα στους 239.000, όταν το 2007 άγγιζε τις 380.000.
Πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών διαμορφώθηκαν τα οικονομικά μεγέθη της BlackBerry κατά το τρίτο τρίμηνο της οικονομικής χρήσης, ενώ η εταιρεία έδειξε σημάδια προόδου στη στρατηγική της για επέκταση των πωλήσεων λογισμικού και υπηρεσιών.
Η καναδική κατασκευάστρια smartphone ανακοίνωσε πως οι καθαρές ζημιές της συρρικνώθηκαν στα 89 εκατ. δολάρια ή 17 σεντς ανά μετοχή στο τρίμηνο μέχρι τις 28 Νοεμβρίου, από 148 εκατ. δολάρια ή 28 σεντς ανά μετοχή που ήταν ένα χρόνο νωρίτερα.
Οι προσαρμοσμένες ζημίες διαμορφώθηκαν στα 3 σεντς ανά μετοχή, έναντι 14 σεντς ανά μετοχή που ανέμεναν κατά μέσο όρο οι αναλυτές.