Η αγορά φαίνεται να ισορροπεί μετά από μια μεγάλη και περιπετειώδη αναταραχή που στο επίκεντρό της βρέθηκαν τα τραπεζικά blue chip αλλά προς το τέλος της δέχθηκαν μεγάλες πιέσεις και οι μετοχές του 25άρη του κατά τη στήλη αντιτραπεζικού μπλοκ.
Του Κώστα Ιωαννίδη
Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:
Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.
Η αγορά φαίνεται να ισορροπεί μετά από μια μεγάλη και περιπετειώδη αναταραχή που στο επίκεντρό της βρέθηκαν τα τραπεζικά blue chip αλλά προς το τέλος της δέχθηκαν μεγάλες πιέσεις και οι μετοχές του 25άρη του κατά τη στήλη αντιτραπεζικού μπλοκ.
Όπως είχαμε επισημάνει από την αρχή της βδομάδας παρατηρώντας τις μετοχές που στη δεύτερη βδομάδα του μήνα πιέστηκαν πολύ: «Δεν είναι το σύνολο των μετοχών του για πέταμα και μάλιστα μέσα στο τρέχον έτος υπήρξαν μετοχές που προσέφεραν σημαντικές αποδόσεις. Μόνο που στο τέλος της χρονιάς διαπιστώνουμε πως σε αρκετά από τα κερδισμένα το 2015 blue chip οι θεσμικοί αποφάσισαν να μαζέψουν τα κέρδη τους και τα κεφάλαιά τους. Για να τα τοποθετήσουν στα πιθανά λίγα, αλλά «σίγουρα» - βάσει των δικών τους κριτηρίων - πιθανά κερδισμένα blue chip για το 2016. Οι νικητές του έτους ως τώρα λιγόστεψαν από εκείνους που εμφανίστηκαν ακριβώς ένα μήνα πριν, με βάση το κλείσιμο στις 13/11».
Ο μέσος όρος ξεπέρασε τις 600 μονάδες άνετα και πέρασε ακόμα και πάνω από τις 624 χθες. Mε μια συνεδρίαση στην οποία όποιος ήθελε να «εισπράξει» τα κέρδη του, αν είχε τολμήσει να αγοράσει ακριβώς μια βδομάδα πριν, το έκανε άνετα και χωρίς να προκληθεί πισωγύρισμα στις τιμές των blue chip. Αυτή η βδομάδα της Fed και της εκπνοής των σειρών Δεκεμβρίου, θα μείνει στην ιστορία του ΧΑ ως εκείνη που η κεφαλαιοποίηση της αγοράς πέρασε ξανά πάνω από τα 45 δις ευρώ. Με τις τραπεζικές μετοχές να ισορροπούν ψηλότερα από τα ιστορικά χαμηλά τους, έχοντας, από τις 9/12 που έγραψε η αγορά το νέο χαμηλό του 2015, έξη ανοδικά κλεισίματα στις επτά τελευταίες συνεδριάσεις.
Για την ολοκλήρωση του έτους απομένουν λιγότερες από οκτώ συνεδριάσεις από τις αργίες των ημερών και πλέον ο ΓΔ εμφανίζει απώλειες -24,69% ο 25άρης -31,30% και ο FTSEM κερδίζει +2,48%. Η αγορά το 2015 βίωσε ένα bear market με όλους τους τύπους αλλά σε επίπεδο μετοχών του 25άρη η εικόνα είναι αρκετά ενδιαφέρουσα και ξεκάθαρη ως προς τα αίτια αυτής της επίδοσης. Στη βδομάδα ωστόσο νικητές ως σήμερα είναι οι ΠΕΙΡ +31,72%, ΕΥΡΩΒ +18,28%, ΑΛΦΑ +15,21% και ΟΠΑΠ +10,00% με διψήφιες επιδόσεις έναντι μεταβολής στο ίδιο διάστημα του ΓΔ +7,60% και του 25άρη +7,06%. Στον αντίποδα σε μια τόσο ανοδική εβδομάδα απώλειες -15,83% εμφάνισε η ΕΤΕ και ακολούθησαν οι ΜΕΤΚ -2,86%, ΟΛΠ -0,77%, ΜΟΗ -0,69% και ΛΑΜΔΑ -0,26%.
Την εβδομάδα των Χριστουγέννων οι ρυθμοί πέφτουν, η νευρικότητα αυξάνει και οι ισχυροί κάνουν κουμάντο. Η στήλη θα απουσιάσει. Σεβόμενοι το πνεύμα των ημερών για τους απανταχού χριστιανούς ευχόμαστε η αγορά να τους δώσει την ανακούφιση που χρειάζονται μετά από τόσα χρόνια παλινδρομήσεων και μνημονίων. Όσο για εκείνους που πιστεύουν άλλες θεότητες, ας είναι μεγάθυμοι και ας συγχωρήσουν παραλήψεις στην προσπάθεια των ιθυνόντων, να παράσχουν στέγη και στοιχειώδη ασφάλεια σε εκείνους που το μίσος τους μετέτρεψε σε πρόσφυγες. Όσοι ιδιώτες επενδυτές του ΧΑ δεν μεταμορφώθηκαν σε μετανάστες… επενδυτικά, περιμένουν καλύτερες μέρες και θα έρθουν.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Εκτεταμένες απώλειες κατέγραψαν οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, βάζοντας ένας «τέλος» στο τριήμερο ανοδικό ράλι, μετά την υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009.
Συγκεκριμένα, o δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 1,43% στις 17.495849 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση 1,35% στις 5.002,55 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 κινείται πτωτικά κατά 1,50% στις 2.041,89 μονάδες.
Τα συμβόλαια πετρελαίου WTI υποχώρησαν κατά 1,9% ή 0,68 δολάρια, τερματίζοντας στα 34,84 δολάρια ανά βαρέλι και διολισθαίνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2009.
Οι νέες πιέσεις στο αργό αποδίδονται τόσο στην απρόσμενη αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων όσο και στην ενίσχυση του δολαρίου λόγω της χθεσινής απόφασης της Federal Reserve για την αύξηση των επιτοκίων στο εύρος 0,25% - 0,50%.
Προχθές το βράδυ, η αμερικανική κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε την αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης, στο εύρος των 0,25% - 0,50%. Πρόκειται για την πρώτη αύξηση από το 2006 αλλά και την πρώτη μεταβολή της επιτοκιακής πολιτικής από το 2009.
Η αύξηση των επιτοκίων αντανακλά, σύμφωνα με την Fed, τις «εύρωστες» καταναλωτικές δαπάνες και το θετικό επενδυτικό και επιχειρηματικό κλίμα. «Δεδομένων των εγχώριων και διεθνών εξελίξεων, οι κίνδυνοι για την οικονομία και την αγορά εργασίας κρίνονται ισορροπημένοι» αναφέρεται ενδεικτικά.
Στο ταμπλό, ο κλάδος των μεταφορών υποχώρησε κατά 1,5% με την Kirby να καταγράφει πτώση άνω του 5%. Απώλειες κοντά στο 2% εμφάνισαν IBM και Goldman Sachs, ενώ η μετοχή της Caterpillar κατακρημνίστηκε κατά 4,16%.
Ο κλάδος της ενέργειας σημείωσε πτώση 2,5% καθώς η μετοχή της Exxon Mobil υποχώρησε κατά 1,5% , της Penn Virginia κατά 5,71% και της Paragon Offshore κατά 16,69%.
ΕΥΡΩΠΗ
Σημαντικά κέρδη της τάξης του 1,4% κατέγραψαν τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, με τους επενδυτές να χαιρετίζουν τη προχθεσινή αύξηση των επιτοκίων της Federal Reserve κατά 25 μονάδες βάσης.
Συγκεκριμένα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,89% στις 6.115 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 2,69% στις 10.751 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε ανοδικά κατά 1,30% στις 4.685 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 1,4% στις 365,48 μονάδες.
Στο ταμπλό, οι μετοχές των ασφαλιστικών εταιρειών Old Mutual και AXA ενισχύθηκαν σημαντικά άνω του 4%, ενώ άνοδο 3,64% σημείωσε και η Investec. H βελγική Delta Lloyd κατέγραψε κέρδη άνω του 7% ενώ Natixs (4,06%) και Standard Charterd (7,26) έδραψαν σημαντικά οφέλη.
Στον κλάδο των αερομεταφορών, άνοδο της τάξης του 2,31% σημείωσε η IAG, του 1,09% η Air France και του 1,06% η Ryanair.
Η αμερικανική κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε την αύξηση του βασικού της επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης, στο εύρος των 0,25% - 0,50%. Πρόκειται για την πρώτη αύξηση από το 2006 αλλά και την πρώτη μεταβολή της επιτοκιακής πολιτικής από το 2009.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η Fed θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την πορεία του πληθωρισμού, προκειμένου ανά πάσα στιγμή, εάν κριθεί αναγκαίο, να παρέμβει και να τροποποιήσει την πολιτική της. Πάντως, διαβεβαιώνει ότι ο στόχος για πληθωρισμό 2% εξακολουθεί να καθίσταται εφικτός σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, παρά τη μείωση στην τιμή του πετρελαίου.
Δεδομένων των τρεχουσών οικονομικών συνθηκών, η κεντρική τράπεζα εκτιμά ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν με «σταδιακό ρυθμό», με τελικό μακροπρόθεσμο στόχο το 3,5%. Βάσει του προγραμματισμού της, τα επιτόκια θα αυξάνονται σε τριμηνιαία βάση, και έως τα τέλη του 2016 αναμένεται να έχουν αγγίξει το 1,4%.
Την αλλαγή της νομισματικής πολιτικής της Fed χαιρέτισαν όλες οι διεθνείς αγορές, καθώς ανοδικά κινήθηκαν και τα ασιατικά χρηματιστήρια, παρά τις ανησυχίες περί πιθανών επιπτώσεων των σχετικών αποφάσεων στις αναδυόμενες οικονομίες.
Εξαίρεση στο θετικό κλίμα αποτέλεσε το πετρέλαιο, το οποίο υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2009, σημειώνοντας πτώση κοντά στο 5%.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, πρόστιμο 350 εκατ. ευρώ επιβλήθηκε στην Orange από τις γαλλικές εποπτικές αρχές, λόγω της μονοπωλιακής θέσης που κατείχε στην εγχώρια αγορά τηλεπικοινωνιών. Η υπόθεση ξεκίνησε κατόπιν της προσφυγής των Bouygues και SFR – Numericable.
Στη Βρετανία, κατά 1,7% αυξήθηκαν τον Νοέμβριο οι λιανικές πωλήσεις, δεχόμενες ώθηση από το εορταστικό κλίμα των ημερών. Μάλιστα, σε ετήσιο επίπεδο, οι πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 5% εκμεταλλευόμενες και την πτώση 3,3% στις τιμές των προϊόντων. Σταδιακά η βρετανική οικονομία αποκτά όλο και μεγαλύτερη εξάρτηση από τον κλάδο της κατανάλωσης, με αποτέλεσμα η αύξηση των λιανικών πωλήσεων να προμηνύει νέα ώθηση του εγχώριου ΑΕΠ.
Τέλος, κατά 1,4% αυξήθηκε το γ' τρίμηνο του 2015 το ύψος των μισθών στην Ευρωζώνη, σημειώνοντας ωστόσο, επιβράδυνση έναντι του β’ τριμήνου, όπου οι αποδοχές των εργαζομένων είχαν αυξηθεί κατά 2%. Μάλιστα, η επιβράδυνση συντελέστηκε παρά τη μείωση της ανεργίας στις χώρες της Ευρωζώνης, κατά το ίδιο διάστημα.
Μεταξύ των χωρών, οι Γερμανοί εργαζόμενοι είδαν τις ωρομίσθιες αποδοχές τους να αυξάνονται κατά 2,3% ενώ αντίθετα, οι Πορτογάλοι να μειώνονται κατά 2,5% και οι Κύπριοι κατά 0,5%. Στην Ιταλία, οι αποδοχές των εργαζομένων παρέμειναν αμετάβλητες ενώ στην Ισπανία σημειώθηκε οριακή αύξηση 0,4%.
ΧΑ
Η συντονισμένη άνοδος των μετοχικών αξιών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επηρέασε, για άλλη μια μέρα, την ατμόσφαιρα των συναλλαγών στην αγορά της Αθήνας. Οι θεσμικοί του ΧΑ άλλαξαν διάθεση έναντι των blue chip και γενίκευσαν το αγοραστικό τους ενδιαφέρον, ενώ άλλαξαν προτιμήσεις στα τραπεζικά blue chip ( ΠΕΙΡ +5,65%, ΕΥΡΩΒ +6,80%, ΕΤΕ +4,48% ΑΤΤ +4,76% και ΑΛΦΑ +3,73%). Η ζήτηση προκάλεσε κέρδη στα περισσότερα blue chip με εξαίρεση σήμερα τις ΜΟΗ -3,56%, ΓΡΙΒ -1,13%, ΜΕΤΚ -0,97%, ΜΥΤΙΛ -0,81% και ΒΙΟ -0,63%. Δηλαδή πιέστηκαν μετοχές από την ομάδα που υπεραπέδωσε έναντι του μέσου όρου στο τρέχον έτος.
Οι αγορές στην Ευρώπη είχαν διατηρήσει την ανοδική δυναμική που χθες τους έδωσε κέρδη της τάξης του +2%, με θετικές μεταβολές. Στο ΧΑ με υψηλούς ρυθμούς συναλλαγών, χαμηλότερους της προηγούμενης μέρας, η πλάγια δυναμική μετατράπηκε σε ανοδική… επίπεδης κλίσης.
Στο ταμπλό του ΧΑ πρωταγωνίστησαν συναλλακτικά οι τράπεζες του 25άρη και συγκεκριμένα η ΑΛΦΑ με μεταβολή +3,73% από +2,55% με ημερήσιο όγκο 27,127 εκατ. τεμάχια και τζίρο πάνω από 67,67 εκατ. ευρώ, ΠΕΙΡ στο +5,65% από +0,71% με ημερήσιο όγκο 140,25 εκατ. τεμάχια και τζίρο πάνω από 40,91 εκατ. ευρώ, η ΕΥΡΩΒ με μεταβολή +6,80% από +4,04% ημερήσιο όγκο 29,37 εκατ. τεμάχια και τζίρο πάνω από 32,16 εκατ. ευρώ και η ΕΤΕ κέρδισε +4,48% από +1,01% με ημερήσιο όγκο 191,722 εκατ. τεμάχια και τζίρο πάνω από 57,86 εκατ. ευρώ. Ακολούθησαν ΟΠΑΠ +7,59 με τζίρο 18,08 από 7,70 εκατ. ευρώ, ΟΤΕ +5,66% με τζίρο 17,432 από 10,85 εκατ. ευρώ, ΔΕΗ +6,92% με τζίρο 5,142 από 3,9 εκατ. ευρώ, ΦΦΓΚΡΠ +3,33% με τζίρο 3,640 από 2,17 εκατ. ευρώ, ΜΠΕΛΑ +5,49% με τζίρο 2,310 από 4,13 εκατ. ευρώ, ΕΕΕ +0,20% και τζίρο 1,67 από 1,47 εκατ. ευρώ. Σε όλη σχεδόν τη διάρκεια των συναλλαγών του δεύτερου μέρους η αγορά διατήρησε την ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης με τελική επικράτηση της ανόδου. Οι δείκτες ωστόσο με μεγάλο εύρος διακύμανσης, έκλεισαν τελικά κοντά στο μέγιστο της ημερήσιας διακύμανσης.
Την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ ήταν στο +2,94%, ο CAC είχε μεταβολή +1,80%, με τον FTSE100 σε άνοδο +0,98%. Οι αγορές στις ΗΠΑ ξεκίνησαν τις συναλλαγές με ανοδική δυναμική που ανατράπηκε γρήγορα έτσι ο Dow στις 17:20 χάνει -0,71% και o S&P500 έχει μεταβολή -0,84%.
Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα κατά +3,50% και έφθασε στις 622,23 από 601,20 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 181,97 από 175,80 με μεταβολή +3,51%. Οι δημοπρασίες επέφεραν μικρή αλλαγή των τιμών του ΓΔ κατά 3 μονάδες προς τα άνω και του 25άρη κατά 0,6 της μονάδας. Είναι θετική η κληρονομιά για την επόμενη συνεδρίαση αφού το κλείσιμο στο τέλος της δημοπρασίας, έγινε πολύ κοντά στο επίπεδο του μέγιστου μέρας.
Με κέρδη έκλεισαν οι κλαδικοί δείκτες των Χρ/μικών Υπηρεσιών +6,77% από +10,20%, Ταξίδια Αναψυχή +6,12% από +3,45%, Τηλεπικοινωνιών +5,66% από +3,34%, Προσωπικά Οικιακά Είδη +5,56% από +2,85%, Τραπεζών +5,03% από +2,59%, Κοινής Ωφέλειας +4,53% από +6,55%, Χημικών +3,64% από 0,00%, ο 25άρης +3,51% από +2,92%, ο ΓΔ +3,50% από +3,09%, Εμπορίου +3,34% από +3,86%, ο FTSEM +3,33% από +4,33%, Κατασκευές Υλικά +2,99% από +1,40%, Τεχνολογίας +2,84% από +2,23% και Τροφίμων Ποτών +0,20% από +1,29%. Στον αντίποδα με απώλειες συναντάμε τους κλάδους Πετρελαίου Αερίου -2,29% από +6,51%, Πρώτων Υλών -0,54% από +6,81%, Ακίνητης Περιουσίας -0,26% από +4,17%, και Βιομηχανικών Προϊόντων -0,01% από +2,72%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες Ασφαλειών +0,00% από +9,65%, Υγείας+0,00% από +4,67% και Μέσων Ενημέρωσης 0,00% από 0,00%.
Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 259,930 από 471,205 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 29,827 από 63,362 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 228,042 από 406,230 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,195 από 0,775 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 45,391 από 44,251 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 404,556 από 554,027 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 71 από 69 των καθοδικών σε 31 από 29 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 14 από 20.
Τεχνική ανάλυση
Χθες καταλήγαμε ως εξής:
«Έχοντας την ευαισθησία να εντοπίσουμε τον πιθανό πυθμένα στην τελευταία κατηφόρα των τιμών του 25άρη που βούλιαξε από τα επίπεδα πάνω από τις 190 μονάδες στα επίπεδα του ελάχιστου για το 2015 χωρίς να πέσει πάνω τους κυριολεκτικά δεν είμασταν αρχικά υπερβολικά ενθουσιασμένοι. Βλέπαμε ως πιθανή την εγγραφή διπλού πυθμένα στο 2015 για τον 25άρη με τα χαμηλά στις 24/8 (161,85) και το κατώτερο της συνεδρίασης στις 9/12 (164,8) αλλά οι πιθανότητες για κάθοδο ήταν μεγαλύτερες ακόμα και μετά τη συνεδρίαση της 11/12. Σήμερα και ειδικά μετά τα χθεσινά η υπέρβαση των 180 μονάδων θεωρείται πιθανή και μάλιστα η δυναμική που αναπτύχθηκε δεν αποκλείει να βρεθεί ο 25άρης ως τις 192 σε μικρό χρονικό διάστημα». Μια πιθανή διορθωτική συνεδρίαση σήμερα μάλλον δεν θα εμποδίσει την αγορά να προχωρήσει ψηλότερα μετά την ανάκτηση του συντελεστή βαρύτητας που της αντιστοιχεί η ΕΤΕ.
Σήμερα
Οι Ασιατικές μετοχές, αφού οι επενδυτές πήραν έμπνευση από την Wall Street, εμφάνισαν ελαφριά υποχώρηση σήμερα Παρασκευή, αλλά ήταν ακόμη σε καλό δρόμο για κέρδη στην εβδομάδα που σημαδεύτηκε από μια υποτίμηση στο γιουάν της Κίνας και την πρώτη αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ σε σχεδόν μια δεκαετία.
Αντίθετα, η κεντρική τράπεζα της Ταϊβάν μείωσε τα επιτόκια για δεύτερη φορά φέτος και δήλωσε ότι θα διατηρήσει τη χαλαρή νομισματική πολιτική για να διατηρήσει την ανάπτυξη στην οικονομία του νησιού που εξαρτάται τους ρυθμούς του εμπορίου, καθώς επιδεινώθηκαν οι προοπτικές για την παγκόσμια ζήτηση.
Το Γουάν της Κίνας έχει αποδυναμωθεί έναντι του δολαρίου επί 10 συνεχόμενες συνεδριάσεις έως την Πέμπτη, το μεγαλύτερο σερί αποδυνάμωσης που έχει εμφανιστεί, μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας να οδηγήσει το κινεζικό νόμισμα κάτω.
Η Wall Street βούλιαξε την Πέμπτη καθώς τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου συνέχισαν να βυθίζονται σε πολυετή χαμηλά, με φόντο την υπερπροσφορά, καθώς και από ένα ισχυρότερο δολάριο ως συνέπεια της ευρέως αναμενόμενης έναρξης της σύσφιξη από την πλευρά της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ την Τετάρτη.
Τα futures αργού ΗΠΑ συνέχισε να υποχωρούν στις ασιατικές συναλλαγές, κατά -0,6% στα 34,74 δολάρια το βαρέλι. Το Brent τελείωσε τη διαπραγμάτευσή του, την Πέμπτη σε επίπεδα που αντιστοιχούν σε λιγότερο από 1 δολάριο ψηλότερα από το χαμηλό του 2004 των 36,40 δολαρίων.
Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας μειώθηκε 0,4% στις αρχές των συναλλαγών, αλλά ακόμη είναι σε καλό δρόμο για να εμφανίσει +1,5% αύξηση για την εβδομάδα.
Ο Nikkei της Ιαπωνίας .N225 υποχώρησε περίπου 1,40%, στις 7:36 ώρα Ελλάδας, έτοιμος για μια εβδομαδιαία πτώση της τάξης του -1%, καθώς οι επενδυτές περίμεναν την ολοκλήρωση της διήμερης συνάντησης της Τράπεζας της Ιαπωνίας μέσα στη συνεδρίαση που δεν τους ικανοποίησε.
Εν όψει της αναθεώρησης της πολιτικής, το δολάριο ήταν επίπεδο έναντι του ιαπωνικού νομίσματος στα 122,54 γιεν, και πάνω κατά +1% για την εβδομάδα.
Το ευρώ ήταν ψηλότερα 0,1% αγοράζοντας 1,0834 δολάρια, αλλά κάτω περισσότερο από 1% για την εβδομάδα.
Ο δείκτης δολαρίου DXY, που παρακολουθεί το δολάριο έναντι του καλαθιού των έξι αντιπάλων του, υποχώρησε περίπου 0,2% στο 99,033, αλλά ήταν ακόμη περίπου +1,5% για την εβδομάδα.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ο Βαγγέλης Σιούτης της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ
Μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες, η Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά κινείται έντονα ανοδικά, στην τρέχουσα εβδομάδα, με ιδιαίτερα αυξημένους τζίρους και νέους πρωταγωνιστές.
Οι αυξημένοι τζίροι οφείλονται, κατά κύριο λόγο, στις αναδιαρθρώσεις των δεικτών, που είχαν σαν αποτέλεσμα αυξημένες εισροές στις Τραπεζικές μετοχές οι οποίες απορρόφησαν, έτσι, τις υποχρεωτικές ρευστοποιήσεις των ομολογιούχων, ενώ κατάφεραν, οι περισσότερες, να κινηθούν και πάνω από τις τιμές των αυξήσεων.
Η βαρύτητα, πια, των Τραπεζών στους δείκτες είναι σημαντική και απομένει η ΕΤΕ, την επόμενη εβδομάδα, να αλλάξει τις σταθμίσεις της και να δεχτεί τις αντίστοιχες εισροές.
Αντίθετα οι εκροές στις υπόλοιπες μετοχές πίεσαν αρχικά τις τιμές, αλλά το τέλος των αλλαγών στους δείκτες και οι ελκυστικές τιμές που διαμορφώθηκαν, έδωσαν ισχυρή ανοδική αντίδραση τις δύο τελευταίες μέρες.
Ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να διασπάσει την αντίσταση των 600 μονάδων και ο επόμενος σημαντικός στόχος είναι η περιοχή των 645 μονάδων που είναι και το 50% της διόρθωσης που ξεκίνησε από την κορυφή των 731 μονάδων (29/10).
Απομένουν 7,5 συνεδριάσεις ως το τέλος του έτους και οι επενδυτές τοποθετούνται στην Αγορά ενόψει μιας πολύ ενδιαφέρουσας χρονιάς που ακολουθεί.
Το πρώτο δίμηνο του νέου έτους θα καθορίσει την πορεία του χρηματιστηρίου για τον επόμενο χρόνο. Μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων και την υπογραφή της σύμβασης για τα Αεροδρόμια, το μεγάλο "στοίχημα" για την Κυβέρνηση, αλλά και για όλο το πολιτικό σύστημα, είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης που περιλαμβάνει δύσκολες αποφάσεις σε Ασφαλιστικό, Αγροτικό και "κόκκινα δάνεια".
Η επιτυχής έκβαση των παραπάνω θα ανοίξει τη συζήτηση για το χρέος που αλλάζει τον ορίζοντα για την Οικονομία, τις Επενδύσεις και τις επικείμενες Ιδιωτικοποιήσεις και σίγουρα αλλάζει και τα επίπεδα διακύμανσης για το Χρηματιστήριο που τόσο ταλαιπωρήθηκε την φετινή χρονιά.
Ξένοι αναλυτές
Barclays: Η τράπεζα της Ιαπωνίας αποτυγχάνει να προκαλέσει την ευθυμία των διακοπών
Οι Ασιατικές μετοχές εμφάνισαν ως επί το πλείστον αρνητικές επιδόσεις, στον απόηχο των αντίθετης κατεύθυνσης μηνυμάτων από τις ΗΠΑ (τα χρηματιστήρια έκλεισαν κάτω) και την Ευρώπη (τα χρηματιστήρια κινήθηκαν υψηλότερα). Παρά την πτώση των αμερικανικών μετοχών δεν νομίζουμε ότι ο κύκλος ανόδου των επιτοκίων της Fed θα εκτροχιάσει χρηματιστήρια. Περιμένουμε για το πραγματικό επιτόκιο Fed Funds να εγκατασταθεί περίπου στο 0,33%. Εν τω μεταξύ, οι βασικές τιμές των βασικών εμπορευμάτων (κυρίως πετρέλαιο, χαλκός και πολύτιμα μέταλλα) συνέχισαν να υποχωρούν, με το δείκτη CRB επί των εμπορευμάτων να οδηγείται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2002. Το δολάριο ενισχύθηκε σε μεγάλο βαθμό, ενώ οι αγορές ομολόγων, ως ασφαλές καταφύγιο, κέρδισαν και οι αποδόσεις των δεκαετών μειώθηκαν περίπου 9bp στις ΗΠΑ. Το γουαν CNY συνέχισε να εξασθενεί έναντι του δολαρίου.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Στις αρχές του 2016 θα εισαχθεί στη Βουλή για ψήφιση ο νέος αναπτυξιακός νόμος, όπως σημειώθηκε στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) το οποίο συνεδρίασε την Πέμπτη υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.
Στην ατζέντα του ΚΥΣΟΙΠ ήταν τα αναπτυξιακά ζητήματα όπως ο νέος αναπτυξιακός νόμος, η Αναπτυξιακή Τράπεζα, το Αναπτυξιακό Συμβούλιο και τα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Στο «φουλ» εργάζονται τα επιτελεία των εταιρειών που ενδιαφέρονται για να καταθέσουν δεσμευτική πρόταση για το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών στο λιμάνι του Πειραιά, εν όψει της καταληκτικής προθεσμίας τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου. Τα τελευταία έγγραφα στο Data Room ανέβηκαν χθες και γίνεται αγώνας δρόμου προκειμένου να είναι έτοιμες οι εταιρείες ώστε μέχρι τις 3 μ.μ. της Δευτέρας (ώρα Ελλάδας) να καταθέσουν προσφορές, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται η περίπτωση να ζητηθεί ολιγοήμερη παράταση.
Στο 40,39% υποχώρησε το ποσοστό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής Τράπεζας ΕΤΕ+4,48% μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της ΑΜΚ. Συγκεκριμένα, από τις 14 Δεκεμβρίου, το ΤΧΣ διαθέτει 3.694.689.670 δικαιώματα ψήφου, που απορρέουν από ισάριθμες κοινές, ονομαστικές, μετά ψήφου, άυλες μετοχές. Μέχρι πρότινος, το ποσοστό του ΤΧΣ στην Εθνική ανερχόταν στο 57,24%.
Στον μακρύ κατάλογο των εκκρεμοτήτων που πρέπει να κλείσουν μέσα στις πρώτες εβδομάδες του νέου έτους, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, προστίθεται η κατάθεση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος για την περίοδο 2016-2019. Παρά το γεγονός ότι η σύνταξη του μεσοπρόθεσμου έχει ξεκινήσει από το φθινόπωρο, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου δεν έχουν λάβει εντολές να οριστικοποιήσουν το σχετικό κείμενο ώστε να κατατεθεί και αυτό στη Βουλή.
Εκτός σχεδιασμού θεωρεί η ΔΕΗ ΔΕΗ+6,92% κάθε πώληση μονάδων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, διαψεύδοντας σχετικά δημοσιεύματα για εμπλοκή των ΕΛΠΕ στον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας. «Όποιος θέλει, αντί να επιδιώκει να πάρει από τα έτοιμα, ας κάνει τις αναγκαίες επενδύσεις» επισημαίνει η Επιχείρηση, αν και σπεύδει να διευκρινίσει ότι «αντιμετωπίζουμε θετικά επιχειρηματικές πρωτοβουλίες από εταιρείες της αξιοπιστίας και δυναμικής των ΕΛΠΕ, ως παράγοντας τόνωσης της αγοράς και κυρίως ενίσχυσης του υγιούς ανταγωνισμού».
Οι συνθήκες παραμένουν δύσκολες επισημαίνει η διοίκηση της Vodafone Ελλάδος, ωστόσο, καταγράφει ως θετικό το γεγονός της έστω και οριακής οργανικής ανάπτυξης της και ζητεί με έμφαση σταθερό περιβάλλον και δίκαιο ανταγωνισμό προκειμένου η εταιρεία να είναι σε θέση να συνεχίσει να επενδύει.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Σε βαρέλι δίχως πάτο παραπέμπει η τιμή του πετρελαίου, η οποία σήμερα υποχώρησε κάτω των 35 δολαρίων. Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2009 υποχώρησαν και τα συμβόλαια παράδοσης Φεβρουαρίου του χρυσού, τα οποία κατακρημνίστηκαν κατά 27,20 δολάρια ή 2,5% τερματίζοντας στα 1.049,60 δολάρια ανά ουγγιά. Η τιμή του φυσικού αερίου εμφάνισε απώλειες για έβδομη διαδοχική συνεδρίαση, υποχωρώντας κατά 2% στα 1,755 δολάρια.
Με μέτριο ρυθμό θα συνεχίσει να αναπτύσσεται η ευρωπαϊκή οικονομία, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση της ΕΚΤ, εκτιμώντας ωστόσο, ότι τα επόμενα δύο χρόνια η Ευρωζώνη θα αποκτήσει δυναμική. Η έκθεση διαπιστώνει ότι η κατανάλωση εξακολουθεί να συνιστά την κινητήριο δύναμη της ανάπτυξης, δεχόμενη στήριξη από τις βελτιωμένες συνθήκες στην αγορά εργασίας. Ωστόσο, η ΕΚΤ προειδοποιεί ότι οι κίνδυνοι στις προοπτικές της οικονομίας παραμένουν, κυρίως λόγω της αυξημένης αβεβαιότητας σχετικά με την παγκόσμια οικονομία και με τους γεωπολιτικούς κινδύνους.
Απρόσμενη επιδείνωση κατέγραψε τον Δεκέμβριο το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία, με τον σχετικό δείκτη του ινστιτούτου Ifo να υποχωρεί στις 108,7 μονάδες από τις 109 του Νοεμβρίου. Η υποχώρηση του δείκτη αποτελεί ένδειξη ότι αυξάνονται οι ανησυχίες των στελεχών επιχειρήσεων στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία καθώς η οικονομική επιβράδυνση στις αναδυόμενες αγορές πλήττει τις εξαγωγές. Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανάμεναν κατά μέσο όρο ο δείκτης να παραμείνει αμετάβλητος στις 109,0 μονάδες.
Υπέρ της σύστασης επιτροπής για τη διερεύνηση του σκανδάλου της Volkswagen τάχθηκε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατόπιν σχετικής ψηφοφορίας. Μάλιστα, στο επίκεντρο της έρευνας θα τεθούν και οι εποπτικές αρχές της Ε.Ε., οι οποίες απέτυχαν να εντοπίσουν εγκαίρως το πρόβλημα στους πετρελαιοκίνητους κινητήρες της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.
Κατά 1,7% αυξήθηκαν τον Νοέμβριο οι λιανικές πωλήσεις στη Βρετανία, δεχόμενες ώθηση από το εορταστικό κλίμα των ημερών.
Μάλιστα, σε ετήσιο επίπεδο, οι πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 5% εκμεταλλευόμενες και την πτώση 3,3% στις τιμές των προϊόντων.
Σε υψηλό 7 ετών σκαρφάλωσε το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ, το οποίο το γ’ τρίμηνο του 2015 διευρύνθηκε κατά 11,7% στα 124,1 δισ. δολάρια. Σημειώνεται ότι το έλλειμμα στο ισοζύγιο του β’ τριμήνου είχε διαμορφωθεί στα 111,1 δισ. δολάρια. Οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο στα 118 δισ. δολάρια.
Κατά 11.000, στις 271.000, υποχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα ο αριθμός των νέων αιτήσεων επιδομάτων ανεργίας, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Οι αναλυτές ανέμεναν πτώση στις 275.000 αιτήσεις. Η μείωση των αιτήσεων επιδομάτων, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1973, αντανακλά τη σαφή βελτίωση της αγοράς εργασίας και τον χαμηλό αριθμό των απολύσεων.