Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 02 Ιουλίου 2001 20:51

Ματαίωση συγχώνευσης United Airlines - US Airways

Η αμερικανική αεροπορική εταιρεία United Airlines απέσυρε τελικά την προσφορά της για την εξαγορά της US Airways ύψους 4,3 δισ. δολαρίων - θα ήταν η μεγαλύτερη συγχώνευση δύο αεροπορικών εταιρειών στην ιστορία της πολιτικής αεροπορίας των ΗΠΑ - σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας The New York Times.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η εξαγορά της US Airways από τη μητρική εταιρεία της United Airlines, UAL Corp, ματαιώθηκε λόγω της αντίθεσης των ρυθμιστικών αρχών κατά των μονοπωλίων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η συμφωνία που θα καταστούσε την United Airlines την μεγαλύτερη παγκοσμίως αεροπορική εταιρεία συνάντησε την αντίδραση των καταναλωτών, των συνδικαλιστών και των πολιτικών.

Μετά από 14 μήνες συνομιλιών και διάφορων προτάσεων που υπέβαλε η United Airlines για να ξεπεραστούν οι ανησυχίες των ρυθμιστικών αρχών κατά των μονοπωλίων, δεν υπήρχαν ενδείξεις από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ότι θα εγκρίνει την συμφωνία, σύμφωνα με το άρθρο.

Οι ρυθμιστικές αρχές τάχθηκαν κατά της συγχώνευσης, φοβούμενες ότι θα μειώσει τον ανταγωνισμό στη βιομηχανία των αεροπορικών εταιρειών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Προσφάτως, πάντως, οι ρυθμιστικές αρχές ενέκριναν την συμφωνία εξαγοράς της TWA από την American Airlines. Η εξαγορά της χρεωκοπημένης TWA από την American Airlines απέτρεψε την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας στην TWA.

Η προβληματική US Airways είναι η έκτη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πέρυσι κατέγραψε ζημίες ύψους 269 εκατ. δολαρίων και στο πρώτο τρίμηνο του 2001 οι απώλειές της ανήλθαν στα 178 εκατ. δολάρια.

Η US Airways δήλωσε ότι θα αντιμετωπίσει πρόβλημα επιβίωσης από τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές της, την United Airlines και την American Airlines.