Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2005 00:01

Ασυγκράτητη η Ευρώπη

ΝEO ιστορικό υψηλό 40 μηνών άγγιξαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και ρεκόρ τετραετίας ο Nikkei, ενώ τάσεις εξισορρόπησης εμφάνισε η Wall Street, καθώς το ράλι των τιμών του πετρελαίου επισκιάστηκε από αναφορές που έδειξαν αύξηση υψηλότερη των προσδοκιών των παραγγελιών διαρκών καταναλωτικών αγαθών στις ΗΠΑ.

ΝEO ιστορικό υψηλό 40 μηνών άγγιξαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και ρεκόρ τετραετίας ο Nikkei, ενώ τάσεις εξισορρόπησης εμφάνισε η Wall Street, καθώς το ράλι των τιμών του πετρελαίου επισκιάστηκε από αναφορές που έδειξαν αύξηση υψηλότερη των προσδοκιών των παραγγελιών διαρκών καταναλωτικών αγαθών στις ΗΠΑ. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 16,88 μονάδες, ποσοστό 0,16%, φθάνοντας στος 10.473,09 μονάδες. Με απώλειες 1,02 μονάδων, ποσοστό 0,05%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.115,40 μονάδες.

Ανοδο 3,4% κατέγραψε η μετοχή της DaimlerCrysler και ακολουθεί με κέρδη 1,6% η BNP Paribas, όταν η Goldman Sachs αναθεώρησε προς τα πάνω την αξιολόγησή της για τη γαλλική τράπεζα.

Ο δείκτης DAX στη Φραγκφούρτη έκλεισε πάνω από τις 5.000 μονάδες για πρώτη φορά ύστερα από σχεδόν τρεισήμισι χρόνια, με πρωταγωνίστρια στα κέρδη τη μετοχή της DaimlerCrysler, στον απόηχο της ανακοίνωσης για περικοπές 8.500 θέσεων εργασίας, με στόχο να επαναφέρει στην κερδοφορία το προβληματικό τμήμα της Mercedes.

Οι χαμηλότερες του αναμενόμενου ζημίες στην αντασφαλιστική εταιρεία Munich Re και η εξασθένηση των ανησυχιών ότι οι πολιτικές εντάσεις θα πλήξουν το βιομηχανικό γίγαντα αερίου Linde στην ιρανική αγορά βοήθησαν επίσης το γερμανικό δείκτη να ξεπεράσει σε επίδοση τους Ευρωπαίους αντιπάλους. Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips κέρδισε 0,9%, στις 1.229,2 μονάδες.

Τα ενθαρρυντικά στοιχεία για τις παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών ήταν θετικά για τις μετοχές, διότι ο μεγαλύτερος φόβος που πλανάται στην αγορά είναι οι τιμές των καυσίμων και οι επιπτώσεις τους στην κατανάλωση. Αναλυτές αναμένουν αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας, καθώς πλησιάζει το τέλος του τρίτου τριμήνου.

Η Παρασκευή είναι η τελευταία ημέρα του τρίτου τριμήνου και η τελευταία εβδομάδα του τριμήνου μπορεί να ευνοηθεί από τοποθετήσεις ειδικών της Wall Street στις καλύτερες μετοχές του τριμήνου για να ενισχύσουν τα χαρτοφυλάκιά τους.

Ο δείκτης Standard & Poor's 500 έχασε 0,4% τον τρέχοντα μήνα εν μέσω ανησυχιών ότι οι αυξανόμενες τιμές πετρελαίου μετά τον «Κατρίνα» θα προκαλέσουν μείωση των καταναλωτικών δαπανών.

Η αισιοδοξία για τις αμερικανικές μετοχές εξασθένησε την περασμένη εβδομάδα για πρώτη φορά τον τρέχοντα μήνα, όταν σχετική έρευνα ανέφερε ότι το υψηλό κόστος καυσίμων θα αποφέρει πλήγμα στις εταιρικές κερδοφορίες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ