Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2005 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές. Τα υψηλότερα κέρδη σημειώνουν οι μετοχές των εταιρειών παραγωγής ακατέργαστων προϊόντων, όπως της BHP Billiton και της Nippon Steel Corp., καθώς οι τιμές των μετάλλων κινήθηκαν ανοδικά, μετά την έκθεση στις ΗΠΑ, η οποία έδειξε ότι οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών, υποδηλώνουν την αύξηση των επενδύσεων στη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Σε επίπεδα ρεκόρ αναρριχήθηκαν οι μετοχές της Mitsubishi Tokyo Financial Group Inc., ωθώντας τον κλάδο των τραπεζών στην Ιαπωνία υψηλότερα, μετά την προς τα πάνω αναθεώρηση της πρόβλεψης των κερδών της το πρώτο εξάμηνο κατά 64%.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, τον οποίον αποτελούν περισσότερες από 1.000 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, σημείωνε άνοδο 0,9%, φθάνοντας στις 112,92 μονάδες, στις 11:22' π.μ. στο Τόκυο. Ο δείκτης οδεύει στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των πέντε ετών. Οι μετοχές των εταιρειών παραγωγής ακατέργαστων προϊόντων, είχαν τις καλύτερες επιδόσεις ως κλάδος αυτό το τρίμηνο και αποτέλεσαν το 1/5 των συνολικών κερδών του δείκτη.

Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 Index, σημείωνε άνοδο 0,7% οδεύοντας να κλείσει σε επίπεδα ρεκόρ, τη στιγμή που ο Topix στην Ιαπωνία κινείτο να κλείσει στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάϊο του 2001. Ανοδικά κινήθηκαν και οι λοιποί δείκτες στην περιφέρεια, εκτός από τους δείκτες στη Ν. Κορέα, τη Σιγκαπούρη, τη Ν. Ζηλανδία και τις Φιλιππίνες.

Οι δείκτες στην Κίνα σημείωναν τα υψηλότερα κέρδη μεταξύ των λοιπών δεικτών της περιφέρειας, μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι δημιούργησε ένα κεφάλαιο για να προστατεύσει τους επενδυτές από τις αποτυχίες των χρηματιστηριακών εταιρειών, με στόχο την τόνωση της εμπιστοσύνης στις αγορές μετοχών.

Στις ΗΠΑ, ο Standard & Poor's 500 Index, σημείωσε άνοδο για πέμπτη ημέρα, σε ποσοστό 0,1%.